Soms zijn er van die ingrediënten of groenten waarvan je denkt, ja wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies. En zo gaat het eigenlijk ook met mierikswortel. Want wat is dat nou eigenlijk? Dus ik ben mij daar eens in gaan verdiepen en het antwoord op die vraag vind je hieronder.

Mierikswortel

Waar komt mierikswortel vandaan?

De mierikswortel komt uit het Don Wolga gebied in Rusland. Maar groeide ook op de rivieroevers in een gebied van Zuid Oost Europa tot West Azië. De plant groeide daar in het wild, maar is daar nu amper meer te vinden. En wordt nu voornamelijk gekweekt in tuinen. De Oude Grieken gebruikten deze plant al. En nu is de plant populair in Noord en Centraal Europa en de Verenigde Staten. In Japan wordt mierikswortel ook gebruikt voor de wasabi pasta die gegeten wordt bij sushi. Bij het Pesachfeest eten de Joden het als symbool voor de moeilijke tijd die de joodse slaven hadden in het Oude Egypte.

Mierikswortel als geneeskrachtige plant

De plant werd vroeger voornamelijk gebruikt als geneeskrachtige plant. Doordat de plant de gifstoffen sneller afvoert uit het lichaam werd het gebruikt bij urinewegproblemen. Maar ook ter verbetering van de spijsvertering en spierpijn bij jicht en artritis. Ook bevat het foliumzuur en vitamine C. Om een ingegroeide teennagel tegen te gaan, werd mierikswortel tot moes gestampt en op de teen gedaan. Mierikswortel is ook goed voor de luchtwegen. Het slijm wordt door de mierikswortel afgebroken en werkt dus verlichtend bij hooikoorts, verkoudheid en griep. Heb je wel eens mierikswortel gegeten, dan weet je dat je zelfs een heel klein beetje al in je neus voelt. Als je een vlekkerige huid hebt kun je 120 gr geraspte mierikswortel in een kwart liter melk doen en dan een nachtje laten staan. Dan krijg je een prima mierikswortellotion die je op de plekjes kunt aanbrengen. Als het gaat prikken dan begint het te werken.

Mierikswortel

In de tuin

Mierikswortel behoort tot de familie van de kruisbloemen. Het is familie van de radijs, rammenas en tuinkers. De plant is vooral te herkennen aan de witte penwortel die onderaan de plant groeit. Uit een stukje van deze wortel groeit met gemak weer een nieuwe plant, dus hou dat in gedachte als je hem in je tuin gaat zetten. Mierikswortel is een hele sterke en taaie plant. Hij is prima in staat de winter te overleven. Dus als je hem plant, kom je er eigenlijk niet meer van af.

Gebruik in de keuken

Verse mierikswortel zie je in Nederland eigenlijk niet in de supermarkt. Maar bij een groenteboer maak je meer kans. Zorg dat je een stevige wortel koopt, want dan is hij nog ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Als je de mierikswortel wilt gebruiken dan rasp je er een stukje vanaf en kun je de rest in vochtig keukenpapier in de koelkast bewaren. De wortel verliest wel snel zijn smaak, dus schil en rasp het niet ver van tevoren.

Recepten

Naast gebruik in de wasabi in Japan wordt het in meerdere landen op een andere manier gegeten. In Oostenrijk is er een traditioneel Paasgerecht dat Apfelkren heet. Dan raspen ze appels vermengd met geraspte mierikswortel en wordt gegeten bij gebraden of gekookt vlees. In Engeland hoort het bij “roastbeef”. Maar er zijn ook traditionele combinaties bekend met mierikswortel. Denk maar aan zalm met mierikswortel, of in deze bietjessoep. Mierikswortel wordt ook gebruikt in dressings en een recept daarvan vind je hier.

Delen is fijn!