Simone's Kitchen

Korianderzaad

Koriander zaadjes

 

Koriander wordt niet alleen als plant gebruikt (met dat peterselieachtige blad en die typische smaak), maar ook de zaden kun je goed gebruiken in de keuken. Korianderzaad is eigenlijk ook weer een kleine bedrieger in de keuken, want wat wij korianderzaad noemen zijn helemaal geen zaden. Het zijn namelijk de hele kleine, gedroogde vruchtjes van de korianderplant. De ‘zaden’ staan als gemalen variant ook wel bekend onder de naam Ketoembar.

Coriander seeds

Als specerij in de keukens van onder andere: Afrika, Azië, China, India en ook de Mediterrane keuken, doet korianderzaad ook dienst als smaakmaker in vele donkere bieren.

En natuurlijk vindt je deze zaden ook terug in de Arabische keuken, als één van de basisingrediënten van het specerijmengsel Ras el Hanout.

Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (in de volksmond nog wel eens verkeerd bestempeld als “zaden” ) worden het meest gebruikt in de keuken.En zoals iedereen die wel eens koriander heeft gegeten kan beamen; er is een heel groot verschil tussen de smaak van de vruchten of de smaak van de blaadjes!

De medische eigenschappen die aan de korianderzaden worden toegedicht zijn dat ze de spijsvertering en de werking van de lever zouden verbeteren.

De smaak van koriander (het blad) en korianderzaad is compleet verschillend. Veel mensen hebben een afkeer van koriander omdat het zeepachtig zou smaken. Diezelfde mensen kunnen gemalen korianderzaad dan wel weer enorm waarderen in gerechten, vanwege de pikante, nootachtige, citrus smaak die het gerecht hiervan krijgt.

 

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

3 comments

 1. Beste Simone,
  Ik begrijp jouw uitleg over de vruchtjes en de zaden niet zo goed.
  Volgens mij zijn de vruchtjes wel degelijk de zaden.
  Ik zaai deze nl elk jaar in de tuin waarop deze uitkomen. Ik maal ze ook en gebruik ze dan in mijn gerechten.
  Daarom is het wel correct als mensen over de zaden spreken.
  Mvrgr , Cees

  • Hoi Cees,
   De zaden zijn eigenlijk vruchtjes van de plant. De koriander is een schermbloem en die vormt kleine ronde vruchtjes. Als ze rijp zijn vallen ze naar beneden. In gedroogde vorm gebruiken wij ze als koriander zaad maar het blijven nog steeds vruchtjes. Zie het als een appel: als je die heel in de grond stopt komt er uiteindelijk ook een boom uit…:) De zaden zitten erin verstopt.
   Maar goed, maakt uiteindelijk allemaal niet uit hoe je ze noemt.. 🙂

 2. Pingback: Heeft u alles kunnen vinden? | Gekleurde Gedachten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.