Koriander kennen we – waarschijnlijk – allemaal wel, maar korianderzaad is toch een stuk minder bekend. Daarom vandaag wat meer over korianderzaad. Wat is het en wat kun je er allemaal mee doen?

Closeup van korianderzaad

Alles over korianderzaad

Koriander wordt niet alleen als plant gebruikt (met dat peterselieachtige blad en die typische smaak), maar ook de zaden kun je goed gebruiken in de keuken. Korianderzaad is eigenlijk ook weer een kleine bedrieger in de keuken, want wat wij korianderzaad noemen zijn eigenlijk helemaal geen zaden. Het zijn namelijk de hele kleine, gedroogde vruchtjes van de korianderplant. De ‘zaden’ staan als gemalen variant ook wel bekend onder de naam Ketoembar.

Korianderzaad

Specerij

Als specerij in de keukens van onder andere: Afrika, Azië, China, India en ook de Mediterrane keuken, doet korianderzaad ook dienst als smaakmaker in vele donkere bieren.

En natuurlijk vindt je deze zaden ook terug in de Arabische keuken, als één van de basisingrediënten van het specerijmengsel Ras el Hanout.

Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (in de volksmond nog wel eens verkeerd bestempeld als “zaden” ) worden het meest gebruikt in de keuken.En zoals iedereen die wel eens koriander heeft gegeten kan beamen; er is een heel groot verschil tussen de smaak van de vruchten of de smaak van de blaadjes!

Medische eigenschappen

De medische eigenschappen die aan de korianderzaden worden toegedicht zijn dat ze de spijsvertering en de werking van de lever zouden verbeteren. Koriander is tevens een sterke antioxidant en werkt tegen microben, diabetes type 3 en een verhoog cholesterol gehalte.

De smaak van koriander (het blad) en korianderzaad is compleet verschillend. Veel mensen hebben een afkeer van koriander omdat het zeepachtig zou smaken. Diezelfde mensen kunnen gemalen korianderzaad dan wel weer enorm waarderen in gerechten, vanwege de pikante, nootachtige, citrus smaak die het gerecht hiervan krijgt.

Genetisch bepaald

Het feit of je koriander wel of niet naar zeep vindt smaken blijkt een genetische aanleg te zijn. Goed om te weten dat je er dus zelf niet zoveel aan kunt veranderen.

Waar gebruik je korianderzaad voor?

Het meest gebruikt is het zaad voor het maken van curries en soep. Zoals gezegd is het een van de bestanddelen van ras el hanout maar ook garam masala maakt gebruikt van korianderzaad. Gebruik je het voor een curry zorg dan dat je de specerijen eerst even roostert in een droge pan. Dan komen de smaken het best tot hun recht.

Delen is fijn!