Koriander zaadjes

 

Koriander wordt niet alleen als plant gebruikt (met dat peterselieachtige blad en die typische smaak), maar ook de zaden kun je goed gebruiken in de keuken. Korianderzaad is eigenlijk ook weer een kleine bedrieger in de keuken, want wat wij korianderzaad noemen zijn helemaal geen zaden. Het zijn namelijk de hele kleine, gedroogde vruchtjes van de korianderplant. De ‘zaden’ staan als gemalen variant ook wel bekend onder de naam Ketoembar.

Coriander seeds

Als specerij in de keukens van onder andere: Afrika, Azië, China, India en ook de Mediterrane keuken, doet korianderzaad ook dienst als smaakmaker in vele donkere bieren.

En natuurlijk vindt je deze zaden ook terug in de Arabische keuken, als één van de basisingrediënten van het specerijmengsel Ras el Hanout.

Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (in de volksmond nog wel eens verkeerd bestempeld als “zaden” ) worden het meest gebruikt in de keuken.En zoals iedereen die wel eens koriander heeft gegeten kan beamen; er is een heel groot verschil tussen de smaak van de vruchten of de smaak van de blaadjes!

De medische eigenschappen die aan de korianderzaden worden toegedicht zijn dat ze de spijsvertering en de werking van de lever zouden verbeteren.

De smaak van koriander (het blad) en korianderzaad is compleet verschillend. Veel mensen hebben een afkeer van koriander omdat het zeepachtig zou smaken. Diezelfde mensen kunnen gemalen korianderzaad dan wel weer enorm waarderen in gerechten, vanwege de pikante, nootachtige, citrus smaak die het gerecht hiervan krijgt.

 

Delen is fijn!