Dadels. Ik had er geloof ik nog niet echt van gehoord, tot ik werd uitgenodigd op een Marokkaanse bruiloft HEEL HEEL lang geleden. Maar toen was ik wel aangenaam verrast door de smaak en de textuur van deze vrucht. En nu dacht ik, ik ga eens op onderzoek naar de wetenswaardigheden die natuurlijk iedereen wil weten.

alles over dadels

Waar komen dadels vandaan?

Dadels zijn vruchten die groeien in de dadelpalm. Ze groeien in grote trossen aan de vrouwelijke bomen. De dadel is een steenvrucht, wat betekent dat er een harde pit in zit. De oogst is in november en december waarna de vruchten worden gedroogd. Maar ze zijn ook prima vers te eten. Dadels groeien voornamelijk in het Midden Oosten, in de woestijnachtige gebieden en er zijn wel 400 soorten.

In Aqaba in Jordanië, waar ik in oktober was, groeiden de dadels langs de weg bij het hotel. Helaas waren er ook al heel veel van de tros gevallen en plakten je schoenen aan de straat vast door de plat getrapte dadels. Op de laatste dag hebben we nog gezien dat de trossen van de boom werden gehaald en ingepakt voor vervoer naar een winkel.

Medjoul

De grootste en bekendste is de Medjoul dadel. Ook hier wordt deze het meest gegeten. Medjoul dadels zijn behalve lekker ook erg gezond. Ze zijn goed voor de spijsvertering vanwege de vezels die er in zitten, en ze helpen om de slechte cholesterol te verlagen. Daarnaast zit er ook veel vitamine A, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer in. Waardoor ze ook een ontstekingsremmende werking hebben.

Lekker snoepje

De kleur van de vrucht is bruin, het vruchtvlees is zacht en de dadel is lekker zoet, en hij wordt daarom ook gebruikt als zoetmaker in verschillende gerechten in plaats van suiker. Bovendien kun je ze ook zo eten, dan denk je dat je aan het snoepen bent, maar is het gewoon heel gezond. Dat is mooi meegenomen toch?!

Marokkaanse tradities

Maar waarom nu die traditie in Marokko om dadels en melk te serveren bij een bruiloft en het Henna feest. Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.

Ook tijdens de Ramadan eten de Moslims veel verse dadels. Na een lange dag van vasten helpen de dadels de mensen weer om aan te sterken. Het is “Soennah”, aanbevolen, om het vasten te verbreken met verse dadels. Kan men geen verse vinden, dan eet men gedroogde dadels. Als deze ook niet beschikbaar zijn, dan verbreek je je vasten met water.

Bijzonder weetje

Dadels zijn vruchten die worden aangeraden aan zwangere vrouwen, aan vrouwen die zwanger proberen te worden, of aan vrouwen die net bevallen zijn. Maar waarom vraag ik mij dan af? Dit heeft alles te maken met de vitamines en mineralen die in de dadels zitten. Maar ook het foliumzuur in de dadel, is goed voor de ongeboren baby. Daarnaast hebben dadels een samenstelling die het effect nabootsen van het hormoon oxytocine wat vrouwen nodig hebben om zwanger te kunnen worden. En in de aanloop naar de bevalling helpen dadels om je een energie boost te geven. Wil je hier meer over lezen, kijk dan eens op deze website.

Zoete dadels

Dadels worden vooral gebruikt in taarten of andere baksels als een suikervervanger, al dan niet als siroop of dadelstroop. Het is dus niet nodig om daarnaast nog suiker toe te voegen want een dadel bestaat al voor 30% uit natuurlijke suikers. Een gedroogde dadel zelfs voor 70%. Om te vergelijken een banaan heeft een suikergehalte van 20%.

Keuringdienst van waarde

Naast alle positieve eigenschappen van dadels is er toch een dingetje waardoor ik ze minder ben gaan eten. Het is natuurlijk altijd goed dat de keuringsdienst van waarde de vinger aan de pols houdt, maar ik werd er toch minder blij van te horen dat er ook wel eens beestjes in de dadels zitten. Natuurlijk komt dit ook voor in andere voedingsmiddelen, en is er een bepaald percentage wat in voeding voor mag komen, maar het is sinds die uitzending iets wat in mijn hoofd blijft zitten. Goed openmaken als je de pit eruit haalt is mijn advies, want ze zijn te lekker om nooit meer te eten.

Recepten

En natuurlijk wil ik jullie een paar lekkere recepten niet onthouden en ben ik even op de site gaan kijken. Ik herinner mij deze dadel sinaasappel balletjes die je niet kunt laten staan. Maar ook deze rozijnencake klinkt zo lekker. Het water loopt mij nu al in de mond. Ik denk dat ik hem dit weekend maar eens ga maken.

Delen is fijn!