Dadels kennen we natuurlijk allemaal wel als zoete snack of als zoetmiddel bij de gezondere recepten. Maar dadels zijn ook heerlijk om te vullen en ideaal om te serveren bij een borrelplank. Mijn favoriete gevulde dadels!

gevulde dadels

Gevulde dadels

Als ik me goed herinner at ik voor het eerst gevulde dadels bij mijn ouders thuis. Dat is op zich al bijzonder, want mijn moeder was niet zo avontuurlijk dus het feit dat we dadels aten was al bijzonder en dat ze vervolgens gevuld waren, was nog specialer. Omwikkeld met spek en gevuld met roomkaas. Dat was mijn eerste kennismaking met gevulde dadels.

En nog steeds is dat natuurlijk een prima manier om dadels te eten als snack. Hier vulde ik een aantal ook met monchou. Dat blijft een topcombinatie!

gevulde dadels

Gezonde snack

Ondanks het feit dat dadels echt heel zoet zijn, is het een relatief gezonde snack. Door de hoeveelheid vezels in de dadels zorgt het ervoor dat de suikers uit de dadels langzamer in je lichaam worden verwerkt. Dat is fijn en voorkomt suikerpieken. Dat voordeel verdwijnt overigens wel als je de dadels door je smoothie verwerkt. Dan breek je al die vezels eigenlijk weer af.

Waarmee vul je de dadels?

Het vullen van de dadels is natuurlijk super eenvoudig. Ik gebruik overigens altijd medjoul dadels voor het vullen want die zijn ten eerste mooi groot en ten tweede zijn ze ook nog mooi zacht. Je wilt geen kleine harde dadels hebben op je snacktafel.

Om ze te vullen gebruik ik hier drie dingen; pindakaas (met nootjes), monchou en geitenkaas. Je kunt natuurlijk ook een ander soort roomkaas gebruiken. Ik ga altijd wel voor de naturel variant, zodat ik er zelf smaken aan toe kan voegen.

De gevulde dadels kun je vervolgens bestrooien met diverse toppings. Ik vind die mooie groene pistache altijd prachtig. Het kleurt goed bij de rest en is ook nog eens lekker. Maar gebruik ook eens granaatappelpitjes, walnoten, snufje kaneel of cacao, gehakte chocola, uitgebakken spekjes en verse kruiden.

Kun je de gevulde dadels van tevoren maken?

Ja dat kan prima. Je kunt de dadels van tevoren schoonmaken, pit verwijderen en opensnijden. Ook het vullen kan prima van tevoren. Dek af met folie en zet tot gebruik in de koeling. Strooi de toppings wel op het laatste moment er pas over. Dat is handiger en zo blijft het krokant (indien van toepassing natuurlijk).

Gevulde dadels
gevulde dadels

Feestelijk gevulde dadels

5 van 2 stemmen
GangSnack
KeukenHollandse keuken

Perfect om te serveren als lekkere snack
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

15 dadels

Ingrediënten

  • 15 medjool dadels
  • 1/2 blok monchou
  • 3 el pindakaas
  • 3 el zachte geitenkaas
  • 1 el pistache fijn gehakt
  • 1 el granaatappelpitjes
  • 1 el uitgebakken spekjes
  • 1 el gehakte donkere chocola

  • Ontpit de dadels en snij in de lengte door. Snij niet helemaal door zodat ze wel aan elkaar blijven zitten.
  • Vul de dadels met je vulling van keuze. Leg ze op een bord neer.
  • Garneer met topping naar keuze. Herhaal tot alle dadels op zijn en zet 20 minuten in de koeling of tot gebruik

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 107kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 2g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.001g | Cholesterol: 2mg | Natrium: 31mg | Kalium: 202mg | Vezels: 2g | Suiker: 17g | Vitamine A: 68IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 22mg | Ijzer: 0.5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer recepten met dadels

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.