Nu ik mij af en toe verdiep in onbekende ingrediënten kom ik dus dingen tegen, waar ik eigenlijk nog nooit van had gehoord. Hoe leuk is het dus dat ik deze uitdaging heb aangenomen. En zo staat deze week de adukiboon centraal.

Alles over adukibonen

Nou ben ik eigenlijk niet zo’n bonen eter. En ik geef toe, dat is meer omdat ik alle bonen onder één noemer plaats en het schap in de supermarkt al snel voorbij loop. Toen ik vroeger nog thuis woonde en mijn vader een enorme moestuin achter het huis had, stond er toch heel vaak een maaltijd met bonen op tafel. Hij had sperziebonen, blauwschokkers en tuinbonen in overvloed. Als er visite kwam ging er altijd een zak met verse groenten mee, nadat er eerst een uitgebreide rondleiding door de tuin had plaatsgevonden. Maar voor ons betekende het ook dat we veel bonen aten. En dan in de AGV-vorm. Aardappelen Groenten en Vlees. Iets wat ik nu nooit meer eet. De adukiboon heeft mijn Vader nooit in zijn tuin gehad en ik hoorde er pas voor het eerst van, door Simone.

Wat is een adukiboon

De adukiboon is een klein paarsrood boontje, kleiner dan bijvoorbeeld een kidneyboon. De plant is tussen de 30 en 90 centimeter groot en de peulen zijn ongeveer tien centimeter lang. De boon groeit in Azië. Hij wordt vooral geteeld in China, Korea en Japan. De boon is ovaal en behalve paars is hij ook wel bruin of geel. Het opvallende is ook het kleine crèmekleurige streepje aan de zijkant van de boon.

Voordat je de boon kunt gebruiken in een gerecht moet je ze een nachtje weken in water. Waarna je ze kookt. Tijd is afhankelijk van wat je er mee wil maken. Soms worden ze zelfs zonder weken gebruikt met als doel om de paarse kleur te behouden en een gerecht meer “crunch” mee te geven. Rauw eten wordt afgeraden. Als je bonen namelijk kookt maak je de gifstof lectine onschadelijk. Doe je dit niet dan kan het slecht zijn voor je gezondheid.

Alles over adukibonen

Adukibonen zijn heel veelzijdig. De boon heeft een zoete nootachtige smaak. Ze zijn te gebruiken in soepen, stoofschotels, salades, maar ook in desserts. In Azië worden ze verwerkt in een bonenpasta die ze gebruiken als vulling in zoete gerechten en desserts.

Bonen in de film

Nu ik dit zo zit uit te zoeken, bedenk ik mij dat ik daar eens een film over heb gezien. De film An ( A Sweet Taste Of Life) gebaseerd op het gelijknamige boek. De Japanse Sentaro is bakker en heeft een klein bakkerswinkeltje. Zijn specialiteit is dorayaki. Een soort pannenkoekjes gevuld met rode-bonenpasta, oftewel An. De zaken lopen niet zo goed als hij zou willen. Maar op een dag komt er een oude vrouw, Tokue, langs, die aanbiedt om hem te helpen. Hij wil daar niet aan beginnen, maar na aandringen van haar kant geeft hij het een kans en dat blijkt goed uit te pakken voor hem. An heeft zelfs de prijs voor Beste Film gewonnen op het Valetta Film Festival van 2015. Je kunt de trailer hier bekijken. Ik vond het een mooie maar ook aparte film.

Gezonde bonen

In Japan worden de adukibonen de koning van de bonen genoemd. Ze hebben een heilzaam effect op de gezondheid. En ze hebben een positief effect bij nier- en blaasinfecties en leverproblemen. En ze schijnen de de hoeveelheid rode bloedcellen aan te vullen . De adukibonen bevatten veel eiwitten en vezels. Maar ook magnesium, kalium, foliumzuur en ijzer. Ze liggen niet zo zwaar op de maag en hebben een lage glycemische index, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met diabetes en bloedsuikerspiegel problemen.

Lekker recept met adukibonen

En nu ik weet dat ze zo gezond zijn gelijk maar op zoek naar een lekker recept met adukibonen. Ik zie mezelf nog niet meteen een pannenkoekje maken met An, zoals in de film, maar deze stoofschotel met adukibonen en chorizo spreekt me dan wel weer aan. Geen AGVtje maar wel gezond en lekker.

.

Delen is fijn!