Ben je wel eens in Spanje of Marokko geweest, dan ken je vast saffraan wel. Maar wat is het nou precies? En waar komt het vandaan? Ik ging voor je op onderzoek.

Wat is saffraan?

Saffraan is een kruid welke de twijfelachtige eer heeft, om het duurste kruid ter wereld te zijn. Saffraan zijn de draadjes in de stamper van de Crocus Saticus Linneaus. Dit is een zeldzame bloem die vooral groeit in Iran. De Crocus bloeit maar 8 dagen en per bloem zijn er maar 3 stamperdraadjes. Voor 1 gram saffraan heb je 150 saffraan crocussen nodig. Dat maakt meteen duidelijk waarom het zo’n duur kruid is. Daarnaast is het ook arbeidsintensief. Het wordt namelijk met de hand geoogst.

Wat is saffraan

Waar komt het vandaan?

Zoals gezegd is vooral Iran de grootste leverancier van saffraan. Daar produceren ze ongeveer 90% van alle saffraan. In Iran hebben ze de ideale weersomstandigheden, voldoende regen op het juiste moment, een aangename temperatuur met veel zon voor de Crocus en een voedzame bodem. Ook in India, Afghanistan en de landen rond de Middellandse Zee verbouwen ze de saffraan Crocus, maar dat aandeel is slechts 10% tezamen.

Saffraan oogsten

Hoe smaakt saffraan?

Saffraan heeft een unieke smaak. Je kunt het omschrijven als een aardse honingachtige smaak, die een beetje bitter wordt. Vooral de geur van saffraan is vrij authentiek. Saffraan heeft bovendien als eigenschap dat het je gerecht een mooie gele kleur geeft. Één saffraan draadje kan een liter kokend water mooi geel kleuren.

Hoe ziet saffraan er uit?

Saffraan zijn de stampers van de Crocus, dus saffraan zijn dunne gedroogde draadjes. Ze zijn ongeveer 1 tot 3 centimeter lang en hebben een donkerrode kleur. Met aan het einde een geel topje. Saffraan is ook in poedervorm verkrijgbaar. Dit is om het makkelijker toe te voegen aan gerechten.

Saffraan

Saffraan is dus een duur product en natuurlijk bestaat er goedkopere vervanging. Dat is saffloer of safflor. Het is geen saffraan want het is van een andere plant. De bloemblaadjes maken wel dezelfde gele kleur, maar de smaak en de geur lijken totaal niet op de draadjes saffraan van de Crocus.

Bij saffraan in poedervorm moet je helemaal goed oppassen dat je de goede kwaliteit koopt. Het kan namelijk makkelijk vermengd worden met andere ingrediënten zoals kurkuma, paprika en biet. In dit geval is goedkoop dus echt miskoop.

De gezonde eigenschappen

Zoals alle kruiden heeft ook saffraan gezonde eigenschappen. Het kan werken als onstekingsremmer en verlicht op die manier ook je pijn. Het is ook een sterke antioxidant. Daarnaast wordt er zelfs een seksueel stimulerende werking aan saffraan toegekend. Bij mannen verbetert het de erectiefunctie, en het libido. Bij vrouwen werden de seks gerelateerde pijnklachten vermindert en de zin in seks werd vergroot.

Saffraan heeft ook een positieve werking op de verbetering van depressie symptomen. Zelfs vergelijkbaar met een antidepressiva. Ook bij mensen met Alzheimer is onderzoek gedaan. Na een test met saffraan bleek dit hetzelfde effect te hebben als het reguliere medicijn voor Alzheimer, maar met minder negatieve bijwerkingen. Als je dit weet kijk je toch anders naar de Crocusjes.

Lepel met saffraan

Waarin gebruik je saffraan?

Saffraanpoeder kun je direct in een gerecht gebruiken, maar de draadjes moet je eerst weken in water of drank, zoals jenever of wodka. Voor de beste verwerking van saffraan tot vloeistof laat je de draadjes niet zomaar weken in heet water. Dat schijnt de goede eigenschappen te verminderen. Op het internet vond ik de volgende methode die dat voorkomt.

Neem de juiste hoeveelheid saffraan in een glazen of keramische bakje (geen metalen of plastic). Leg op de saffraan een klein laagje ijs, van ongeveer 1 cm en laat het bij kamertemperatuur op een donkere plek staan tot al het ijs gesmolten is. Deze vloeistof kan dan aan je gerecht worden toegevoegd.

Recepten met saffraan

Waarschijnlijk door de hoge prijs, maar ik zie weinig recepten met saffraan. Natuurlijk weet iedereen wel dat saffraan in paella zit en op Simone’s kitchen vond ik deze versie van paella. En ook in deze oriëntaalse kip zit saffraan. Alsook in deze pompoenschotel met quinoa.

Delen is fijn!