Simone's Kitchen

Life Unlimited: Paella van parelgerst

Paella van parelgerst | simoneskitchen.nl

Paella van parelgerst

Gezond ouder worden of langer jong blijven… Met de huidige vergrijzing van de samenleving is dat belangrijker dan ooit. We willen allemaal wel ouder worden, maar voor mij geldt in ieder geval dat ik dan wel in goede gezondheid wil blijven. Omdat dat best een hot item is op het moment én omdat je heel veel dingen zelf in de hand hebt, is het platform Life Unlimited opgericht door Robert Elsing (fotograaf) en Pim Christiaans (journalist, auteur en uitgever). Behalve de website is er nu ook een bookazine uitgebracht (een kruising tussen een tijdschrift en een boek zeg maar) en de eerste uitgave ligt momenteel naast me. Ik heb de fotografie voor de recepten gedaan en vind het ook een interessant concept dus wil jullie er graag van op de hoogte brengen.

life-unlimited-294

Hoe lang wil jij jong blijven?

Ik heb het natuurlijk van dichtbij meegemaakt met twee ouders die de laatste jaren van hun leven echt niet in goede gezondheid hebben doorgebracht. Mijn moeder met ruim 20 jaar Parkinson is dan misschien nog wel het ergste. En ik zeg niet dat dit allemaal voorkomen had kunnen worden door andere voeding of levenskeuzes, maar ik weet wel dat gezonde voeding bij mijn ouders nooit echt heel hoog in het vaandel heeft gestaan. Misschien ook een tijdsdingetje. In de tijd dat mijn ouders jong waren was je daar niet mee bezig denk ik. Maar het heeft me wel bewuster gemaakt van het feit dat keuzes die je maakt in je leven een impact kunnen hebben op hoe je later gezond kunt blijven.

In de eerste editie van Life Unlimited zit een compleet Masterplan voeding, vitamines en verjonging. Met interessante artikelen, wetenschappelijke feiten en inspirerende verhalen van onder andere Marianne Grootenboer die met haar 75 jaar een schoolvoorbeeld is van een vrouw die nog midden in het leven staat. Ik heb haar ontmoet en wat een ongelofelijk leuk mens ook! Haar geheim? “Blijf altijd nieuwsgierig” Ik vond dat wel een mooie opmerking, want het is denk ik ook waar. Op het moment dat het je niet meer interesseert en je dus ‘inkakt’ houdt het denk ik een beetje op. Mijn oma die altijd – letterlijk – achter de geraniums naar de wereld keek die aan haar voorbij ging. En dan Marianne aan de andere kant die oprecht geinteresseerd is in de wereld om haar heen. Natuurlijk is zij ook niet gespaard van de ongemakken van ouder worden, maar ja dat hoort er natuurlijk wel een beetje bij. Maar hoeveel de jaren grip op je krijgen heb je voor een gedeelte zeker zelf in de hand.

Win een exemplaar van het eerste bookazine!

Anyway, ik kan er eigenlijk nog wel uren over verder kletsen maar het lijkt me veel nuttiger om jullie te wijzen waar je de eerste bookazine kunt krijgen én bovendien kun je nu 1 van drie exemplaren winnen! Laat me in een reactie hieronder weten wat jij eraan doet om zo lang mogelijk jong te blijven. Ik verloot onder de comments 3 exemplaren. Reacties kun je tot 9 oktober achterlaten!

Paella van parelgerst
Ingredienten
 • 400 gram parel gerst of gort, een nachtje geweekt
 • 1,5-2 ltr bouillon
 • 1 envelopje saffraan
 • 8 kippenpootjes of dijen niet te groot
 • 3 tenen knoflook
 • 400 gr zoete rijpe tomaten in blokjes
 • peper en zout naar smaak
 • olijfolie om in te bakken
 • 1 rode en 1 gele paprika
 • 1 zalmmoot in 8 stukken
 • kleine pijlinktvisjes naar smaak schoongemaakt en in stukjes gesneden
 • 300 gr doperwten vers of diepvries
 • 12 mosselen zonder schelp
 • 16 mosselen met schelp
 • 400 gr grote garnalen kop eraf maar de rest eraan
 • fijngehakte platte peterselie naar smaak
 • 2 citroenen in partjes
Instructies
 1. Je moet de gerst eerst en nachtje weken en koken voor je m bereidt, maar er zijn varianten te koop die je meteen kunt verwerken. Zet de gerst of gort gewoon een nachtje in ruim water. De volgende dag afgieten en bereiden zoals in het recept beschreven staat.

 2. Verwarm de bouillon met de saffraan erin. Verwarm de oven voor op 200˚C. Bak de kippenpoten en/of dijen met de knoflook zacht aan in olijfolie en bak ongeveer 15 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog 15 minuten sudderen, breng op smaak met peper en zout
 3. Doe dan de gerst en 1,5 l bouillon erbij en roer goed om. Doe alles in een ruime paella-pan of ovenschaal en zet die in de oven. Let op: er moet nog flink wat ruimte over zijn, want de gerst neemt de bouillon op.
 4. Snijd ondertussen de paprika in blokjes. Doe na 15 minuten de paprika, zalm en eventueel inktvisstukjes en doperwten bij de paella. Check of er nog genoeg vocht in zit, anders een beetje bouillon bijgieten. Roer alles goed om. Laat nog 10 minuten in de oven. Roer af en toe om.
 5. Rangschik dan de mosselen en garnalen mooi op de schaal, duw ze een beetje in de rijst en het vocht. Laat nog 10 minuten gaar worden. Check even of de gerst gaar maar nog wel knapperig is, anders kun je de schaal afgedekt nog even in de oven laten staan. Bestrooi vlak voor het opdienen met peterselie en serveer met de partjes citroen.

Bewaren

Bewaren

6 comments

 1. Tja moeilijk om te zeggen hoe je zo lang mogelijk gezond oud wordt. Je wordt overspoeld met informatie over gezond eten, wel of niet superfoods. En wat is nou precies superfood? Ik denk dat je je gezond verstand moet gebruiken en elke dag lekkere verse groenten moet eten met een stukje vlees en vis erbij. En soms dat stukje vlees overslaan. Geen pakjes en zakjes maar zelf koken. En af en toe zondigen mag best wel. Probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven en naar buiten te gaan.

 2. Wat een grappige vraag.. wat we doen om zo lang mogelijk jong te blijven 🙂 Voor mij zeker, omdat ik me nog piepjong voel; dus eigenlijk voelt het niet legitiem om erop te antwoorden… Anyway;

  Ik geloof volledig in wat Marianne zegt; nieuwsgierig zijn en blijven; je geest blijven prikkelen, inspireren, stimuleren. In mijn geval betekent dat leven, delen, lachen, praten, huilen met mooie boeiende en/of lieve mensen, veel reizen, buiten zijn, lezen, mijn mooie werk doen, schrijven, mooie musea bezoeken en al het moois wat er nog meer te zien en doen is.

  Geen garantie dat je oud wordt; maar wel dat ik ‘het heden’ in ieder geval zoveel mogelijk benut en bewust beleef/ervaar 🙂

 3. Hi Simone, 

  Mijn lief zegt altijd dankzij jou worden we allemaal 15 jaar ouder omdat we zo gezond eten, met af en toe lekker zondigen. Ze zeggen ook altijd “rust roest” dus we blijven in beweging. Ik loop hard (halve marathon) maar pak zeker je nodige rust en zoek die nou juist soms bewust op! Verzamel zoveel mogelijk mooie herinneringen zodat je later moois hebt om weer te delen met je (klein)kinderen. Zo blijft je bovenkamer ook jong. Groetjes Es 

 4. Niet een heel uitgebreid antwoord hier. 😉
  Ik probeer jong te blijven door jong te denken. Overal met enig positieve jonge naïviteit tegen aan te kijken.
  En alles te bekijken alsof het de eerstekeer is dat je het ziet. Natuurlijk is gezond leven een groot onderdeel van jong blijven. Maar afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de geest ook een onwijs groot aandeel erin heeft. 🙂

 5. Nieuwsgierig blijven is mijn belangrijkste poging, niet eens zozeer om jong te blijven maar om midden in het blijven te blijven staan.  Nieuwe dingen proberen, nieuwe plekken bezoeken, mezelf prikkelen. 
  Maar ook eten, niet die verschrikkelijk lekkere, slechte dingen allemaal laten staan, maar afwisselen met gezond en superlekker. 
  Ben erg benieuwd wat er voor interessante onderzoeken en recepten in dit bookazine staan! 

Reacties zijn gesloten.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos