Alles over kikkererwten
Het is nog niet zo heel lang dat ik fan ben van peulvruchten en in het bijzonder kikkererwten. Daaruit blijkt maar weer dat je smaak dus kan veranderen in de loop van de jaren. Vroeger was ik echt anti-boon, totdat ik ze leerde waarderen en het nu echt lekker vindt.
Waar groeit de kikkererwt?
De kikkererwt is een bekende peulvrucht. Hij wordt in Anatolië al meer dan 8000 jaar geteeld. Maar nu komen ze ook in het Middellandse Zee gebied en India voor. De belangrijkste teelgebieden zijn India, Pakistan, Turkije, Marokko, Iran en Australië. In deze landen hebben ze namelijk een subtropisch of tropisch klimaat en daar groeien de kikkererwten het beste. In een gematigd klimaat zouden ze ook kunnen groeien, maar dan is de opbrengst per plant veel minder. Ik zou een goede kikkererwt kunnen zijn, ik gedij ook beter in een warmer klimaat.
De kikkererwten plant
De kikkererwt is een eenjarige plant. De plant wordt zo’n 20-50 centimeter hoog. Aan de lage struiken zitten lange geveerde bladeren. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. De lichtgroene peulen zijn behaard en ongeveer 3 centimeter lang. Er zitten 2 tot 3 erwten in een peul. Kikkererwten hebben een onregelmatig, gedeukt bobbelig oppervlakte en een typische, iets nootachtige smaak.
Drie soorten kikkererwten
Er zijn drie soorten kikkererwten.
- De Kabuli. Deze soort komt het meeste voor in Nederland. Hij is vrij groot en rond en cremekleurig. Hij wordt ook wel garbanzo genoemd en groeit vooral in het Midden Oosten en het Middellandse Zeegebied.
- De Desi is een kleine bijna zwarte erwt. Soms zijn ze ook groen. Ze worden vooral geteeld in India en de Aziatische landen en is waarschijnlijk de oorsprong van de Kabuli kikkererwt geweest.
- De Ceci Neri. Dit is een Italiaans ras uit Puglia. Pikzwart, vrij klein en met een sterke smaak. Buiten Italië is deze bijna niet verkrijgbaar.
Voedingswaarde van de kikkererwt
Zoals alle peulvruchten zijn kikkererwten een hele gezonde groente. De kikkererwten bevatten 7.6 gram voedingsvezel, 8.9 gram eiwit, 27.4 koolhydraten en 2.6 gram vet per 100 gram. Ook zitten er hoge gehaltes vitamines en mineralen in, en diverse belangrijke antioxidanten. Daarom zijn ze een goede toevoeging aan een gezond dieet. Het zijn wel caloriebommetjes hoor, 164 kilocalorieën per 100 gram. Alleen sojabonen zijn energierijker. Maar je wordt er niet dik van dus je kunt ze lekker eten.
Waar zijn ze verkrijgbaar?
Kikkererwten zijn eigenlijk overal te koop. De bekendste versie is in blik, zak, diepvries of pot bij elke supermarkt in het schap. De smaak is prima en net zo gezond als de gedroogde versie. Dus als je snel klaar wil zijn is dat een goede optie. Koop je de gedroogde versie dan ben je langer bezig met de bereiding want ze moeten 8 tot 12 uur in koud water weken, waarna je ze ook nog 45 minuten tot een uur moet koken. Sommige mensen pellen dan ook de buitenste velletjes er nog af, maar eigenlijk is dat niet echt een toegevoegde handeling. Hooguit dat je hummus wat gladder wordt, maar persoonlijk houd ik wel van een beetje bite.
Bereiden van kikkererwten
De bekendste bereiding met kikkererwten is waarschijnlijk het maken van hummus en dat kan met verschillende smaakcombinaties. De hummus kun je gebruiken als een dip maar ook als beleg op een heerlijke boterham. Maar wist je dat kikkererwten ook gebruikt worden voor het maken van falafel. Daarnaast zijn kikkererwten ook heerlijk in salades. Ik heb hier bijvoorbeeld een hele lekkere salade met kikkererwten en linzen en feta
Kikkererwtensalade met linzen en feta
Veelzijdig
Dat kikkererwten veelzijdig zijn blijkt ook uit het feit dat je ze kunt eten als een snack. En hoe lekker is dat! Want ook al wil je gezond eten, er zijn best momenten dat je zin hebt in iets hartigs en dan zijn deze geroosterde kikkererwten een goed alternatief.