Falafelburger met tzatziki | simoneskitchen.nl

Een nieuw begin met de whole30 – ja hoor… ik doe er weer een!

As we speak begin ik vandaag met een nieuwe whole30. Het is er weer tijd voor en ik blijf dit mijn favoriete methode vinden om weer even een goede focus op gezond eten te krijgen. Wil je overigens weten wat het allemaal inhoudt check dan voor even deze post.  Dat betekent wel dat dit soort burgers – toch eigenlijk helemaal niet zo ongezond – voorlopig even off limits zijn. Voor mij blijft dat wel het grootste minpunt van een whole30: je mag geen brood eten. O en geen zuivel dus dat is ook wel een dingetje. (geen kaassssss!!!!)

Falafelburgers met tzatziki | simoneskitchen.nl

Maar goed, het werkt voor mij en dat is het enige dat belangrijk is. Toch? Overigens wel grappig om te melden is dat het boek van Melissa en Dallas Hartwig, de bedenkers van de whole30 vanaf volgende maand nu ook in het Nederlands verkrijgbaar is. Ik heb hem al jaren in het Engels (It starts with food) maar kan me voorstellen dat er mensen zijn die de Nederlandse versie fijner vinden om te lezen. Dat kun nu dus ook. En ook al ben je helemaal niet van plan om een whole30 te doen, het is evengoed een interessant boek als voeding je interesseert. Ik ben hem nu weer aan het lezen. Beetje standaard lectuur tijdens elke whole30. Goed voor de motivatie.

Falafelburgers met tzatziki | simoneskitchen.nl

Ondertussen zijn Tom en ik ook heel druk met het opzetten van de vernieuwde Glazen Vork. Er blijken in de oude content nog wat dingetjes niet goed te gaan dus werk aan de winkel en de layout is nog niet helemaal wat het wezen moet maar goed.. dat komt allemaal in orde.

Verwacht hier dus in de komende tijd veel ‘whole30-approved’ recepten en geloof me als ik zeg dat daar niks mis mee is! Want behalve mijn trek in brood is het eten echt prima. En geen calorieën die je hoeft te tellen. Dat heb ik geprobeerd en daar wordt ik echt intens verdrietig van. Haha.. Zo niet mijn ding! Hier dus geen calorietjes tellen maar alleen wel goed opletten wat je in den spreekwoordelijke waffel duwt…. Jullie horen ongetwijfeld weer hoe het allemaal gaat en in de tussentijd zou ik zeggen: maak deze overheerlijke burger! Hij komt uit het nieuwe boek van Delicious Feel Good Food en is errug lekker! (en het boek is een aanrader!)

Falafelburger met tzatziki | simoneskitchen.nl

Falafelburgers met feta-tzatziki

Nog geen review

Lekkere burgers maar behoorlijk machtig. Ik maakte de fout om er grote burgers van te maken. Het oorspronkelijke recept maakt er kleintjes van. Dat is veel verstandiger! In het recept wordt gebruik gemaakt van komkommersalade. Wij waren een tikkie lui en maakten er gewoon plakjes komkommer van. Ook lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

12 sliders of 6 grote

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 tl gemalen koriander
  • 800 gr kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 45 gr fijngesneden bladpeterselie
  • 50 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 1 eiwit
  • 150 gr feta verkruimeld
  • 70 gr Griekse yoghurt
  • 1 el fijngehakte dille
  • 2 kleine komkommers geraspt
  • 60 ml rijstazijn
  • 2 el olijfolie
  • 12 mini bolletjes
  • muntblaadjes voor erbij

  • Doe de ui met knoflook, specerijen, kikkererwten, peterselie, bloem en eiwit in een keukenmachine en mix alles tot een grove massa
  • Voeg zout en peper naar smaak toe en vorm er met vochtige handen 12 gelijke burgers van. Laat deze een minuut of 30 afkoelen in de koelkast. Zo worden ze steviger.
  • Doe de feta met de yoghurt en dille in een hakbakje van de staafmixer of kleine kom van de keukenmachine en mix alles glad. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Meng voor de komkommersalade de geraspte komkommer in een kom met azijn, zout en peper naar smaak en zet opzij.
  • Verhit 1 el olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kikkererwtenburgers in 2 porties in 2-3 minuten aan elke kant goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de komkommer goed uitlekken en gooi de azijn weg. Besmeer de onderste helft van de broodjes met de feta mix en leg op elke burger komkommersla, munt en de kapjes van de bolletjes.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.