Dit lekkere hapje maak je eenvoudig met kastanjechampignons en opgeklopte feta. Lekker als eindejaarssnackje of voor elk ander feestje het hele jaar door.

Gevulde champignons met opgeklopte feta

Wat is whipped feta?

Ineens dook het overal op; whipped feta oftewel opgeklopte feta. Waar het vandaan komt? Ik geloof dat het weer een tiktok rage is, maar zeker weten doe ik het niet. Hoe dan ik, ik wilde al een receptje maken met gevulde champignons en dit leek me het uitgelezen moment om dan ook eens die feta te proberen.

Gevulde champignons

Voor dit gerechtje met gevulde champignons gebruikte ik kastanjechampignons. Uiteraard kun je hiervoor ook gewone champignons gebruiken, maar persoonlijk vind ik de kastanjechampignons wat lekkerder en wat steviger. Dat maakt ze ook beter geschikt voor dit recept.

Handig om de champignons van tevoren goed te bakken in een pan met olie en boter. Omdat paddenstoelen nogal veel vocht bevatten wil je ze daarna even op de kop laten uitlekken op een stukje keukenpapier. Eventueel kun je ze vlak voor serveren nog even opwarmen in de oven. Op die manier kun je ze wel warm serveren, maar heb je wel al het vocht eruit gebakken.

Kloppen van de feta

Voor het kloppen van de feta gebruik je een heel blok feta en dit verkruimel je in de keukenmachine. Vervolgens voeg je hier de yoghurt en alle specerijen aan toe en je draait dit tot een romig geheel. Ik was de yoghurt vergeten en heb het gedaan met wat melk, maar dat is eigenlijk net iets te dun. Werkt in geval van nood wel maar yoghurt is beter. Hou er ook rekening mee dat de feta vrij zout is, dus je hebt geen extra zout nodig in het recept en ook niet op de paddenstoelen.

Je kunt de gevulde paddenstoelen wel van tevoren klaar maken en dan bewaren in de koeling. Voor serveren kun je ze koud gebruiken of je kunt het geheel even opwarmen in de oven op 100˚C. Dek wel af met aluminiumfolie als je ze opwarmt zodat de feta niet uitdroogt.

Gevulde champignons met opgeklopte feta
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Gevulde champignons met whipped feta

Een heerlijke snack die perfect is voor kerst of oud- en nieuw
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 20 min
Dieetsoort Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gr kastanjechampignons
  • 250 gr feta
  • 1 tl gerookte paprika
  • 75 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl citroensap
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el verse munt gehakt
  • 1 el verse peterselie gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • boter en olie om te bakken
  • 1 el pistache voor ervoer

Instructies

  • Verwijder de steeltjes van de champignons en maak ze een beetje schoon aan de binnenkant, indien nodig.
  • Verhit een koekenpan met olie en boter en bak de champignons op laag vuur tot ze mooi gaar zijn. Alternatief kan dit ook in de oven maar dan drogen ze sneller uit.
  • Maak de feta door de feta in de keukenmachine te doen met de verse kruiden en specerijen en de Griekse yoghurt. Draai tot een romig geheel.
  • Spuit de whipped feta in de gebakken champignons en leg er een klein beetje tijm op. Serveer warm.
Gang: Bijgerecht, snacks
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: feta, kastanjechampignons
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 212kcal, Koolhydraten: 8g, Eiwit: 14g, Vet: 14g, Verzadigd vet: 8g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g, Cholesterol: 57mg, Natrium: 743mg, Kalium: 546mg, Vezels: 1g, Suiker: 3g, Vitamine A: 376IU, Vitamine C: 3mg, Calcium: 353mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze snacks

Delen is fijn!