Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag: Champignons in bierbeslag

Champignons in bierbeslag | simoneskitchen.nl

Champignons in bierbeslag

Na alweer een paar weken van streng en gezond eten regime (de Misses voert vanuit haar hospitaalbed in de woonkamer met ijzeren hand een zero tolerance beleid op alles waar suiker, vet of frituur bij betrokken is), heb ik via een listige weg toch weer een Dude Food lichtpuntje kunnen ontsteken in de keuken.

Een paar weken geleden kon de Misses nog helemaal niet het bed uit, met als gevolg dat ik alleen de boodschappen kon doen.
Op dat moment alleen in de supermarkt kon ik me nog vergapen aan alle heerlijke ingrediënten die onontbeerlijk zijn in de mannenkeuken. En ja, ik kon zelfs zo nu en dan wat Dude food spullen meesmokkelen naar huis om in een onbewaakt moment te maken in de Dude Food keuken. Hiervoor had ik zelfs een dubbele bodem in de boodschapppentas gemaakt om mijn vette spullen ook door de strenge controle heen te fietsen. Maar sinds een week of twee heeft de Misses uitgedokterd hoe ze voor langere tijd in een rolstoel kan zitten, zonder dat haar met schroeven volgestopte enkel begint te kloppen als een waanzinnige.

Champignons in bierbeslag | simoneskitchen.nl

Dus, iedereen begrijpt dat de Misses nu ook meegaat om boodschappen te doen met het resultaat dat deze Dude nu nog moeilijker zijn o zo belangrijke ingrediënten het huis in kan smokkelen.
Maar van de week had ik opeens een helder moment. Terwijl de Misses driftig over de groente afdeling rolde, keek ik bijna verslagen in de winkelwagen die volgestopt werd met courgette en biet.

Plots zag ik dat de champignons in de aanbieding waren.
Er begon zich bij mij een snood plan te vormen om toch een lekker Dude gerecht te maken. Gniffel, gniffel…
Ik zei bijna achteloos: “Wat een mooie, grote champignons hebben ze in de aanbieding, he?”
De Misses wierp een korte blik op de paddestoelen en zei: “Als je daar een leuk gerecht mee kunt maken, neem je toch een doosje mee? Ik ben eigenlijk op zoek naar sesamzaad, want dat is zo goed voor het botherstel.”
Na een korte knik, pakte ik een doosje grote en vlezige champignons en legde die in de winkelwagen.
Mijn ingrediënt voor een zalig Dude Food voorgerecht had ik in de pocket.

Terwijl we naar de kassa liepen, zong ik zacht: “We are the Champions, my friend… And we keep on frying till the end…”
Thuis gekomen pakte ik snel de bloem en voordat de Misses kon ingrijpen had ik de frituur op temperatuur gebracht om heerlijke champignons in bierbeslag te maken.

Natuurlijk heb ik ook wat donkere en lichte sesamzaadjes aan het beslag toegevoegd, want die zijn goed voor het botherstel.
Ik ga je verklappen dat dit voorgerecht echt super simpel is om te maken en je gaat je gasten (of de Misses) hier echt mee verrassen, want ze zijn me een partijtje lekker!

Hier een recept voor champignons in bierbeslag met een rokerige tzatziki dip.

Champignons in bierbeslag | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Champignons in bierbeslag met een pittige tzatziki dip

Heerlijke champignons gefrituurd in bierbeslag met een yoghurtdip van knoflook en komkommer
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • Doosje grote champignons schoon borstelen
  • 150 gr bloem
  • 200 ml ijskoud bier
  • 2 el sesamzaad
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer zaadlijsten verwijderd en daarna raspen
  • 2 tenen knoflook heel fijn gesneden, of geperst in een knoflookpers
  • 1 tl tabasco met chipotle peper
  • zout n peper

Instructies

  • Verwarm de frituur op 180 graden of verhit een flinke laag zonnebloemolie in een wok of diepe pan
  • Giet het bier in een kom en klop de bloem en het sesamzaad hierdoor heen voor een stevig maar luchtig beslag, Haal de schone champignons door het beslag en zorg dat de champignons helemaal met een mooie laag beslag zijn bedekt
  • Meng de komkommmer, knoflook en chipotle tabasco door de yoghurt tot je een frisse, romige dip hebt. Breng eventueel op smaak met zout en peper
  • Leg de ‘beslagen’ champignons in de frituurolie en bak ze tot ze goudbruin zijn (ongeveer een minuut of vier a vijf). Let goed op dat je de champignons regelmatig keert in de frituur. Dit om ervoor te zorgen dat ze aan alle kanten krokant en bruin worden. Schep ze hierna uit het vet en laat uitlekken op een bord met keukenpapier
  • Serveer als voorgerecht maximaal drie champignons per persoon met de frisse knoflook yoghurt dip ernaast.

Extra:

  • Je kunt natuurlijk enorm variëren met de dingen die je toevoegt aan het beslag. Neem bijvoorbeeld ook een kummel, of anijszaad in plaats van sesamzaad, voor andere smaken.
  • Ik heb de champignons lekker los in de frituur laten glijden. Wanneer je dit mooier vindt, kun je de champignons ook per setje van drie op een dikke satéprikker rijgen.

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

2 comments

  1. Avatar

    Oei, hier zou ik mijn eigen dude heel blij mee kunnen maken. Mezelf ook trouwens. 

  2. Avatar

    Wat let je? Ik zeg: “DOEN!”
    Lekker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!