Cocktailsaus zelf maken is heel erg makkelijk met dit snelle recept om cocktailsaus te maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Nu is het zo dat in veel recepten whisky wordt gebruikt. Dat heb ik hier weggelaten, omdat ik nu eenmaal geen groot fan ben van whisky maar als je wilt kun je dat natuurlijk makkelijk toevoegen.

zelf cocktailsaus maken

Zelf cocktailsaus maken

Cocktailsaus is typisch een van die sauzen die multifunctioneel zijn. Het wordt veel gebruikt bij de barbecue, voor de gourmettafel of als onderdeel van een gerecht zoals bijvoorbeeld garnalencocktail. Ik maak het zelf bij voorkeur met curry maar dat geeft wel een specifieke smaak. Ben je geen fan van curry gebruik dan ketchup.

Super makkelijk

Dit cocktailsaus recept is echt super makkelijk om te maken. Je mengt gewoon de ingrediënten en je bent klaar. Echt veel sneller of makkelijker dan dit wordt het niet. Je kunt het vervolgens een paar dagen bewaren in de koeling.

Wat heb je nodig?

  • 5 el mayonaise
  • 2 el creme fraiche
  • 1 el curry of ketchup
  • 1 el sriracha (of laat weg als je niet van pittig houdt)
  • 1 el citroensap
  • 1 el tomatenpuree

Voor de duidelijkheid; de curry die ik bedoel is de zogeheten curry gewürz. Een saus dus en geen curry pasta! De creme fraiche maakt de cocktailsaus wat romiger en wat frisser. Omdat de smaak van diverse soorten mayonaise nog flink kan variëren is het belangrijk even goed te proeven of de cocktailsaus naar wens is. Is het wat zurig voeg dan een theelepeltje honing toe bijvoorbeeld.

Extra zout of peper toevoegen is natuurlijk sowieso makkelijk. En vindt je het een tikkie te romig dan is een extra kneepje citroensap vaak een goede oplossing.

Cocktailsaus

Gourmet, barbecue of dressing

Behalve voor de gourmet, de barbecue of voor een garnalencocktail kun je dit cocktailsaus recept ook goed gebruiken als basis voor een dressing. Ik had nog aardig wat over na de barbecue waar ik deze cocktailsaus voor maakte (we gebruikten ze bij de garnalenspiesjes) en gebruikte de rest voor een lekkere dressing bij een salade. Vind je hem dan te dik dan kun je er bijvoorbeeld nog wat appelciderazijn doorheen doen.

cocktailsaus maken

Maak het vegan

Wil je een vegan cocktailsaus maken dan kan dat ook prima met dit recept als basis. In dat geval gebruik je vegan mayonaise. De creme fraiche vervang je door bijvoorbeeld soja yoghurt of yoghurt of basis van amandel. Alternatief zou je de creme fraiche ook helemaal weg kunnen laten.

zelf cocktailsaus maken

Zelf cocktailsaus maken

3 van 1 stem
GangBasis
KeukenKerst, Zomer

Een lekker basisrecept om je eigen cocktailsaus te maken. Ideaal voor bij de barbecue, de gourmettafel of als dip met groentes.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
totaal 5 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 5 el mayonaise
  • 2 el creme fraiche
  • 1 el curry gewurz of ketchup
  • 1 el sriracha of laat weg als je niet van pittig houdt
  • 1 el citroensap
  • 1 el tomatenpuree

  • Meng alle ingredienten voor de cocktailsaus door elkaar tot het een geheel vormt.
  • Proef of het nog iets nodig heb en gebruik als saus bij de barbecue of gourmet.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 152kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 1g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 8g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 16mg | Natrium: 268mg | Kalium: 72mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 2g | Vitamine A: 210IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 9mg | Ijzer: 0.2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.