Salsa verde; die bescheiden groene saus die goed past bij groenten, vlees en bij vis. Dat maakt het de perfecte smaakmaker voor zowat elk gerecht dat je zou willen maken. Het is ook nog eens gezond en super makkelijk te maken. Het onderstaande makkelijke salsa verde recept komt van niemand minder dan Donna Hay.

Salsa verde

Makkelijke salsa verde recept

Er zijn vast veel manieren waarop je een salsa verde recept kunt maken en degene die je op de receptkaart hieronder vindt is van de koningin van het koken; Donna Hay. Ik maakte het als onderdeel van de Donna Hay uitdaging waarin ik besloot alle recepten uit één nummer van Donna Hay Magazine na te maken. Onnodig te zeggen dat ik nooit aan het einde van de ruim 80 recepten ben gekomen, maar er zijn wel een paar favorieten uit de uitdaging voortgekomen.

Dit zelfgemaakte salsa verde recept was er een van. 

Wat heb je nodig om de salsa verde te maken?

Om de salsa verde te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • olijfolie
  • dille
  • platte bladpeterselie
  • munt
  • teentjes knoflook
  • kappertjes
  • azijn
  • een heel klein beetje suiker, optioneel

Voor alle bovenstaande eenvoudige ingrediënten gebruik je verse ingrediënten. Dus geen gedroogde. Je hebt ook een keukenmachine nodig om van de verse kruiden een heerlijke salsa te maken.

Ik weet zeker dat je veel in de winkel gekochte versies van dit klassieke sausrecept kunt vinden, maar laat me je vertellen; zelf maken overtreft dat elke keer weer. Dit recept is slechts een voorbeeld, maar ik weet zeker dat er veel verschillende manieren zijn om een salsa verde te maken. Sommige mensen voegen graag verse koriander, vers limoensap of verse tomatillos toe.

De laatste is hier niet gemakkelijk te vinden, maar het zijn eigenlijk kleine groene tomaten en heerlijk. Het is een hoofdbestanddeel van de Mexicaanse keuken, maar afhankelijk van je locatie kan het moeilijk te vinden zijn. Ik heb weleens ingeblikte varianten gezien. 

salsa verde

Hoe maak je salsa verde?

Salsa verde maken is echt heel eenvoudig. Je doet alle ingrediënten in de keukenmachine en je mengt het tot een grove pasta. Je kunt het zo fijn maken als je zelf wilt. Ik heb de mijne graag wat grof. Maar dat is een persoonlijke voorkeur.

Je doet de kruiden, knoflook en de kappertjes in de processor en pulseert een paar keer. Voeg dan de olijfolie toe tot het de juiste consistentie heeft. Voeg een beetje zeezout of azijn toe om de smaak naar boven te halen. Het leuke van dit groene salsa verde recept is dat je gemakkelijk je eigen recept kunt maken door bepaalde ingrediënten toe te voegen of weg te laten.

Wat is de oorsprong van salsa verde?

Zoals bij veel recepten staat de oorsprong van salsa verde ter discussie. Ik moet eerlijk zijn; ik dacht altijd dat het een Mexicaanse uitvinding was, maar wat zoeken op google leert dat het eigenlijk (waarschijnlijk) uit het Midden-Oosten komt.  Van daaruit is het naar Frankrijk en Italië vervoerd, waar het beroemd werd. 

Het is altijd – in de basis – een groene saus op basis van verse kruiden en staat bekend om zijn levendige groene kleur. Uiteraard kan de kleur variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Ik voeg soms graag een beetje mayonaise toe zodat de saus romiger wordt. 

Variaties op salsa verde

Als je het onderstaande basisrecept hebt uitgeprobeerd, is het tijd om wat extra ingrediënten toe te voegen om het je eigen te maken. Zoals gezegd voeg ik soms een beetje mayonaise toe, maar ik experimenteer ook graag met verschillende pepers voor een pittigere salsa. Jalapeño pepers, serrano pepers of groene pepers is altijd leuk om toe te voegen (en ook groen) en probeer het de volgende keer met avocado te maken. Dat levert een heerlijke romige avocado salsa verde op. 

Italiaanse salsa verde

Er is een kleine variatie tussen de verschillende salsa verde recepten tussen de regio’s. De Italianen voegen graag kappertjes en ansjovis toe, verse knoflook en soms mosterd. De Franse en de Duitse versie van de salsa verde lijken qua gebruik en uiterlijk enigszins op elkaar.

Salsa verde

Mexicaanse salsa verde

Ondanks het feit dat het geen Mexicaanse uitvinding is, schijnt de Mexicaanse salsa verde gebaseerd te zijn op die tomatillos. Voor een authentiek Mexicaans salsa verde recept kun je hier kijken. Ik heb deze tomatillo salsa verde nog niet gemaakt maar hij ziet er zeker heerlijk uit.

Hoe lang kun je salsa verde bewaren?

Hoe lang je salsa verde kunt bewaren in de koelkast hangt een beetje af van de inhoud van je saus. Als het alleen verse kruiden zijn, kun je het ongeveer een week bewaren. Als er avocado in de salsa zit heb ik de neiging het wat korter te bewaren. 

Hoe kan ik restjes salsa verde gebruiken?

Uiteraard kun je salsa verde gebruiken over een lekkere steak, een stukje gegrilde zalm of bij wat geroosterde groenten. Als je wat over hebt is het ook heerlijk met (zelfgemaakte) tortillachips of gebruik een paar theelepels in mayonaise voor een lekkere basis voor een dip of voor een dressing.

Salsa verde

Salsa verde

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenEuropese keuken

Dit recept voor salsa verde maakt ongeveer 250 ml
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

1 portie

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 bosje munt blaadjes gehakt
  • 1 bosje platte peterselie gehakt
  • 1 bosje dille gehakt
  • 1 el kappertjes gespoeld en uitgelekt
  • 1 teen knoflook gehakt
  • 1 el witte azijn
  • 1/2 tl suiker
  • 60 ml olijfolie

  • Doe de munt, peterselie, dille, kappertjes, knoflook, azijn en suiker in een kleine foodprocessor of een bakje van een staafmixer en draai tot het samen komt. Voeg de olie toe en draai dit nog een keer.
  • Dit recept maakt ongeveer 250 ml saus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 525kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 2g | Vet: 55g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 40g | Natrium: 275mg | Kalium: 388mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g | Vitamine A: 5042IU | Vitamine C: 79mg | Calcium: 116mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.