20111024-_MG_8744

Ik maakte dit gerecht voor het eerst in de herfst. Voor mij passen de geuren en de kleuren van Indiaas eten als geen ander bij dat seizoen. Maar aangezien het tegenwoordig meer lijkt alsof we een soort van eeuwige herfst hebben in Holland, leek me dit wel een uitgelezen moment om deze courgette schotel met jullie te delen. Ik proefde dit lekkere gerecht voor de eerste keer tijdens Foodblogger Connect in 2011. Het is een recept van  Anjum Anand en absoluut de moeite waard. De Indiase keuken is zo ontzettend veelzijdig dat er voor ieder wel wat wils te vinden is.

20111024-_MG_8761

Tijdens FBC gaf Anjum een presentatie waarbij ze dit gerecht live maakte en uiteraard mochten wij na afloop een hapje nemen. Love at first taste! Gelukkig was Anjum zo vriendelijk om het recept met ons te delen via haar facebook pagina zodat we het ook thuis konden maken. Een van de allerbelangrijkste zaken in de keuken uit India is het gebruik van verse specerijen. Ik heb ooit de fout gemaakt om een curry te maken met poeder uit oude potjes. laat ik het zo zeggen; dat was een ervaring om niet nog eens te herhalen…. Gebruik dus absoluut verse komijn zaden in dit gerecht. Er zitten aardig wat ingredienten in het recept verstopt maar in de basis is het vrij eenvoudig te maken. Het grillen van de courgettes kost nog de beste tijd en ik had ze eigenlijk wel wat beter mogen snijden maar goed het was al met al bijzonder smakelijk.

20111024-_MG_8754

Vergeet vooral de pistache dressing niet want dat is een groot en belangrijk onderdeel van de smaak. En… tadaaaaa…. er zit feta in en Tom – een feta hater – vond het lekker! Dat is voor het eerst in de geschiedenis dus een bijzonder fenomeen.. 😉 Misschien dat hij dan toch eindelijk aan kaas gewend raakt? Zou er nog hoop zijn?

Print recept Pin recept
No ratings yet

Gegrilde courgette met kikkererwten salsa

Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 5 courgettes (grote je kunt een mix van geel en groen gebruiken
  • verse koriander
  • zout naar smaak

Pistachio dressing

  • 2 tl witte balsamico of witte wijn azijn
  • 1 teen knoflook kleintje, gepelt
  • 15 pistache nootjes zonder schil
  • 2,5 el extra virgin olive oil
  • 1/4 tl zwarte peper
  • beetje suiker
  • 2 tl water

kikkererwtensalsa

  • 300 gr kikkererwten 1 blik, goed gespoeld en uitgelekt
  • 100 gr feta
  • 1/2 rode ui fijn gesneden
  • 1 grote handvol verse koriander (blaadjes en stengels
  • 1 tl citroensap
  • 3/4 tl komijn poeder
  • 2 tl komijnzaad droog geroosterd en vermalen
  • 1 tomaat medium, fijn gesneden
  • 2 el extra virgin olijf olie

Instructies

  • Verwarm de gril pan tot hij vrij heet is. Snij de courgettes ondertussen diagonaal in dunne plakken, niet dikker als een halve cm. Leg ze in een enkele laag in de grilpan en laat ze bakken, zonder steeds om te draaien voor 2-3 minuten tot je mooie grillijnen ziet. Draai om en doe het aan de andere kant ook. Herhaal tot alle courgette op is.
  • Terwijl je bezig bent met de grilpan, kun je de ingredienten voor de salsa bij elkaar doen. Proef, voeg zout naar smaak toe en zet apart.
  • Doe de ingredienten voor de dressing bij elkaar en blend dit tot het glad is. Ik doe dit met een staafmixer maar je kunt het ook met een vijzel doen. Pas zout en peper aan waar nodig en zet apart
  • Om alles bij elkaar te doen, leg je de gegrilde courgette op borden en laat ze iets overlappen bij de randen. Je kunt dit in lijnen doen of in een cirkel. Druppel de dressing eroverheen in hetzelfde patroon. Leg de salsa in het midden van je bord of strooi het eroverheen. Wat je zelf het leukste vind. Serveren!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

20111024-_MG_8759

Delen is fijn!