Lekkere spekbakjes gevuld met mangosalsa

Bakjes van spek

Even meteen een disclaimer: deze bakjes moet je wel eten met een bordje eronder. Haha. Als je ze goed hebt gemaakt zijn ze namelijk zo krokant dat ze meteen in stukjes breken als je een hap neemt. Dus ja, een bordje eronder is dan wel zo handig. Dus dat weet je dan nu.

Ik noem dit mijn Caraïbische traktatie, omdat ik er altijd een vrolijk vakantiegevoel van krijg. Maar wat er dan precies zo Caraïbisch aan is…? Dat weet ik dan eigenlijk ook niet. En what’s in a name nietwaar?

Maken van de spekbakjes

Om deze lekkere spekbakjes te maken is het handig om een ijzeren bakje te gebruiken als vormpje. Ik gebruik hiervoor mijn pannacotta vormpjes. Die zet ik omgekeerd op een bakplaat en daaroverheen drapeer ik de plakken ontbijtspek.

Je gebruikt hiervoor langwerpige plakken, dus neem geen ronde plakjes want die krimpen teveel en dan blijft er niks over. De langwerpige plakken krimpen ook. Ze zullen in eerste instantie over de vormpjes heen hangen op de “grond” maar na het bakken zijn ze gekrompen en de perfecte maat.

Mangosalsa

Je haalt ze voorzichtig van de vormpjes af als ze iets zijn afgekoeld en dan kun je ze vullen met wat je lekker vindt.

Ik maak hier meestal een soort mangosalsa voor met avocado, rode peper en munt en wat frisse limoen. Echt heel lekker voor een zomerse warme avond waarbij je de spekbakjes als snack of als voorgerecht kunt serveren. Nu is het niet waarschijnlijk dat we dit weekend buiten kunnen eten als ik kijk naar de voorspelling, maar goed. Ooit wordt het weer zomer en dan kun je deze zomerse spekbakjes goed op tafel zetten.

Bijvoorbeeld met deze kipsalade met basilicum als hoofdgerecht.

Caribbean cups

Caribean cups met mango, avocado en munt

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenCaribbisch

Deze lekkere makkelijke cups doen het overal goed! Vul ze met jouw favoriete vulling!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 16 plakjes ontbijtspek de lange plakken, niet de ronde
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd, fijn gesneden
  • 1 avocado in blokjes
  • 1 mango schoongemaakt in blokjes
  • 1-2 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • 1 limoen
  • paar takjes verse munt
  • zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Neem een paar ijzeren pannacotta bakjes (of iets vergelijkbaars) en zet die op zijn kop op een bakplaat. Drapeer de plakjes ontbijtspek er naast elkaar overheen zodat het de vorm van een bakje krijgt.
  • Zet dit in de oven voor ongeveer 15 minuten of tot goudbruin. Let op dat de plakjes ontbijtspek behoorlijk krimpen tijdens het bakken. Dat is ook wat je wilt. Dat zorgt ervoor dat het een perfect bakje wordt.
  • Zodra de plakjes goudbruin zijn haal je ze uit de oven en laat afkoelen. Haal ze voorzichtig van de vormpjes af en draai om. Je hebt nu een bakje dat je kunt vullen.
  • Maak ondertussen een salsa van alle overige ingrediënten. Als je de avocadoblokjes even besprenkelt met limoensap en goed door de rest roert blijft het wel even goed, maar wil je het meenemen doe de avocado er dan pas als laatste doorheen om te voorkomen dat het bruin wordt.
  • Vul de bakjes met de salsa en serveer op vrolijke bordjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 484kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 13g | Vet: 43g | Verzadigd vet: 13g | Cholesterol: 58mg | Natrium: 588mg | Kalium: 541mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 773IU | Vitamine C: 41mg | Calcium: 16mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.