Lekkere roomboter paaskoekjes
Je kunt deze koekjes naar hartelust decoreren en dat maakt het ook een heel leuk recept om samen met kinderen te maken!

Roomboter paaskoekjes

Door Caroline van Beek

Of ik een receptje wilde maken voor Paaskoekjes vroeg Simone mij onlangs. Meestal hoef ik over zo’n vraag niet lang na te denken, want A: ik ben dol op koekjes en B: ik heb een giga stapel koekjesrecepten achter de hand. Dus ja, natuurlijk wilde ik dat! Maar toen ging ik nadenken over welk recept het dan zou moeten worden en dat bleek eigenlijk nog niet zo makkelijk. Want wat is nu eigenlijk het ultieme Paaskoekje voor mij? 

Ik ging terug naar mijn eigen jeugd. Ik herinnerde me dat we vroeger rond Pasen bij de bakker altijd heel lekkere roomboter kuikentjes kochten die half chocolade en half vanille koekje waren. Nu vind ik persoonlijk dat ik rond Pasen al teveel chocolade eet (want overal die eitjes..) dus dat viel af, maar een roomboter vanillekoekje paste heel goed bij mijn Paasgevoel! En ik realiseerde me dat het juist ook de vorm van het koekje was waardoor het extra lekker smaakte, hoe onlogisch dat ook klinkt.

Lekkere paaskoekjes met roomboter

Lekker decoreren

Tegenwoordig heb je overal leuke uitsteekvormpje en ook kun je heel veel leuke decoraties vinden. Dus juist daarom dacht ik dat het gewoon het leukste is om een simpel koekje te maken, maar me uit te leven in de decoratie ervan! Want dat knutselen en fröbelen, dat past wel bij het Paasgevoel. Ik trakteerde mezelf op een nieuw uitsteekkonijntje (ik kon geen kuikentje vinden helaas) en wat leuke Paasversiersels en ging aan de slag met het deeg. 

Roomboter

Ik gebruik altijd roomboter in mijn koekjes en een nadeel daarvan is dat je deeg gaat uitlopen als het niet goed genoeg gekoeld is. Extra jammer natuurlijk wanneer je een vormpje gebruikt dat hierdoor na het bakken niet meer te herkennen is. Meer bloem gebruiken kan helpen tegen het uitlopen, maar daar wordt je koekje vaak niet lekkerder van. Na meerdere mislukkingen heb ik een perfect basisdeeg voor koekjes gevonden dat niet uitloopt en dat je naar hartelust kunt decoreren zonder dat het zacht wordt! In het recept beschrijf ik ook hoe je het deeg goed en makkelijk kunt koelen, zodat de kans op mislukken nihil is.

Leuk zijn deze Paasspikkels he!

Je kunt na het bakken de koekjes naar eigen inzicht decoreren met (gekleurd) glazuur, maar ook zonder dat zijn het hele lekkere koekjes door de toevoeging van de vanille. Dit recept heb ik al heel vaak gemaakt met mijn nichtjes samen en het voordeel is dat het voor iedere gelegenheid geschikt is, het is maar net welk uitsteekvormpje je gebruikt!

Versier de afgekoelde koekjes met een decoratie naar keuze!
Paaskoekjes van Caroline
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Roomboter Paashaasjes

Een heel lekker en makkelijk basisrecept voor al je gedecoreerde feestkoekjes.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten

Ingrediënten

 • 200 gram ongezouten roomboter in blokjes
 • 1 ei, losgeklopt
 • 175 gram witte basterdsuiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • 400 gram bloem, gezeefd

Instructies

 • Laat de boter eerst op kamertemperatuur komen, dan kun je deze makkelijker mixen met de overige ingrediënten. Mix de roomboter met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg vervolgens het ei en het vanille extract toe en mix tot deze helemaal zijn opgenomen. Voeg de bloem toe aan het mengsel en kneed met een mixer tot een soepel en stevig deeg. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen als je hiervoor niet de geschikte deeghaken hebt.
  Vervolgens laat je het deeg minimaal één uur koelen in de koelkast. Om te zorgen dat je daarna makkelijk de koekjes kunt uitsteken maak ik het deeg met mijn handen altijd al zo plat en rechthoekig mogelijk. Verpak het in plasticfolie en laat in ieder geval één uur rusten in de koeling. 
  Verwarm ondertussen de oven voor op 180C. Als je deeg voldoende gekoeld is, kun je het verder uitrollen tot ongeveer 0,5 cm dikte. Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg ervoor dat er wat ruimte is tussen de koekjes zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. 
  Bak de koekjes ongeveer 10-12 minuten in de oven, beetje afhankelijk van de dikte en laat daarna eerst even afkoelen voordat je ze overschept op een taartrooster. De koekjes zijn namelijk nog zacht wanneer ze uit de oven komen en kunnen anders makkelijk breken! Als je twijfelt of je koekjes gaar zijn kun je op het volgende letten; wanneer de randen van de koekjes lichtbruin beginnen te verkleuren zijn ze klaar.
  Om de koekjes verder te decoreren is het wel belangrijk dat ze eerst goed afgekoeld zijn! 

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Gek op koekjes? Deze glutenvrije pistache koekjes zijn ook heerlijk of mijn favoriet: de chocolade kreukelkoekjes!

Vrolijk Pasen!

Delen is fijn!