Knoflooksaus; wie houdt er nu niet van? Deze klassieker onder de sauzen is niet alleen lekker bij heel veel verschillende gerechten, maar ook nog eens heel makkelijk om zelf thuis te maken. Ik geef je hieronder een aantal opties om de knoflooksaus helemaal naar jouw zin te maken.
Knoflooksaus
Knoflooksaus is typisch zo’n sausje wat ik heel vaak maak, maar waar ik eigenlijk ook niet veel langer bij stilsta. Maar met de aanstormende feestdagen leek het me een ideaal recept om nog met jullie te delen. Want dit is het ultieme makkelijke sausrecept wat bij zoveel verschillende dingen past. Ik ben sowieso van plan om de komende tijd meer sausrecepten te delen, want daar ontbreekt het hier nog wel een beetje aan. Maar om te beginnen dus dit recept voor knoflooksaus.
Wat zit er in deze post?
Koude bereiding
Het fijne van deze knoflooksaus is dat er geen warmte aan te pas komt. Je maakt het met rauwe knoflook, yoghurt en mayonaise. Super eenvoudig. Ik heb hier ook bieslook toegevoegd omdat ik dat zelf erg lekker vind. Dat is geen must natuurlijk maar geeft wel een extra dimensie aan de knoflooksaus.
FAQ Snelle knoflooksaus
Hoeveel teentjes knoflook?
Rauwe knoflook kan best behoorlijk heftig zijn, maar toch gaan er in de saus maar liefst 5 teentjes knoflook. Het heet tenslotte niet voor niks knoflooksaus. Maar ben jij geen fan van veel knoflook dan kun je het natuurlijk ook verminderen.
Hoe lang van tevoren kun je de knoflooksaus maken?
Je kunt de saus goed van tevoren maken, maar onthoud dat de smaak van knoflook sterker wordt naarmate het langer staat. Vind je dat lekker, dan is het geen probleem maar wil je de smaak niet te overheersend maken, maak de saus dan vers of een paar uur van tevoren. Even laten staan zorgt sowieso ervoor dat de smaken goed in kunnen trekken.
Kan ik de smaak van de knoflooksaus ook milder maken?
Wil je een minder heftige knoflooksaus maken, dan is het een optie om de knoflook voor gebruik te roosteren. Hierdoor worden de smaken minder heftig, de knoflook zelf een stuk milder en makkelijker te verteren. Hiervoor rooster je de bollen knoflook in de oven. Zet ze in aluminium folie en rooster ze in de oven voor ongeveer een uur. Handig om het topje van de bollen vast af te snijden. Op die manier kun je ze – eenmaal geroosterd – makkelijker uit de bollen knijpen.
Hoe bereid ik de knoflook?
Je kunt de knoflook raspen, persen of fijnsnijden. Ik gebruik zelf een knoflookpers of ik rasp de knoflooktenen. Fijnsnijden levert vaak stukjes op en dat is minder prettig eten in een saus.
Kan ik de knoflooksaus ook maken met knoflookpoeder?
Ja dat kan prima! Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook en heeft iets langer nodig om te ontwikkelen in de saus. Dus laat het minimaal een paar uur staan in de koeling. Om de hoeveelheid knoflookpoeder te bepalen is het handig om niet teveel ineens erbij te doen.
Begin met een halve theelepel bijvoorbeeld. Probeer het ook zeker uit voor je diner zodat je goed weet hoeveel voor jou genoeg is. Knoflookpoeder is milder maar ook geconcentreerder. Je hebt dus minder nodig dan van verse knoflook.
Gezondere knoflooksaus
Voor dit recept gebruikte ik gewone Griekse yoghurt. Maar wil je geen yoghurt eten dan kun je dit ook prima maken met kokosyoghurt of een andere plantaardige yoghurt. Check wel even goed de smaak want je wilt niet dat de kokossmaak overheerst. Tenzij je dat gewoon erg lekker vindt. Dat mag natuurlijk altijd. Maar soja yoghurt kan ook een goede vervanging zijn.
Je kunt de knoflooksaus ook maken met alleen mayonaise. Persoonlijk vind ik dat iets te zwaar. Wil je de knoflooksaus lichter maken qua calorieën dan kun je wat creme fraiche toevoegen (light of gewoon) of yoghurt. De Griekse yoghurt die ik gebruik is volvet, maar je kunt ook voor een lichtere variant kiezen als je de saus minder vet wilt maken. De saus wordt dan wel wat dunner.
Een alternatief kan dan zijn om de yoghurt eerst even te laten uitlekken in een zeefje of gebruik een light creme fraiche die wat steviger is dan light yoghurt.
Vegan knoflooksaus
Wil je een vegan knoflooksaus maken dan is dat ook heel makkelijk. In dat geval vervang je de yoghurt voor plantaardige yoghurt en de mayonaise voor een veganaise. Zo eenvoudig is het. Omdat een veganaise over het algemeen zoeter is, wel even goed proeven en indien nodig iets meer zout toevoegen. De honing vervang je voor ahornsiroop of vergelijkbaar.
Waar is de saus lekker bij?
De knoflooksaus is perfect bij een lekker stuk vlees. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevulde varkenshaas, lamsbout of een mooie ham. Maar ook bij gebakken aardappeltjes is het perfect. En voor de barbecue kan het bij bijna alles wat je daarop serveert. Inclusief bij de gegrilde groenten.
Samenvattend:
- Voeg knoflookteentjes naar smaak toe
- Vervang makkelijk ingrediënten voor een gezondere- of een veganversie
- Serveer bij een mooi stukje vlees
Snelle knoflooksaus
Ingrediënten
- 5 teentjes knoflook
- 200 gr Griekse yoghurt volvet
- 100 gr mayonaise
- 2 el bieslook fijn gesneden
- peper en zout
- 2 tl honing
Benodigdheden
- Knoflookpers
Hoe maak je de snelle knoflooksaus
- Begin met het persen van de knoflooktenen. Hiervoor kun je een knoflookpers gebruiken maar je kunt het ook raspen. Snijden is te grof dus liever een pers of rasp.
- Voeg hierbij de yoghurt en de mayonaise en mix het goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Knip de bieslook erdoor en voeg een lepeltje honing toe. Dit zorgt dat de smaak ietsje zachter wordt, maar is optioneel om te gebruiken.
Voedingswaarde informatie per portie:
Disclaimer:
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.