Knoflooksaus; wie houdt er nu niet van? Deze klassieker onder de sauzen is niet alleen lekker bij heel veel verschillende gerechten, maar ook nog eens heel makkelijk om zelf thuis te maken.

Zelf knoflooksaus maken

Knoflooksaus

Knoflooksaus is typisch zo’n sausje wat ik heel vaak maak, maar waar ik eigenlijk ook niet veel langer bij stilsta. Maar met de aanstormende feestdagen leek het me een ideaal recept om nog met jullie te delen. Want dit is het ultieme makkelijke sausrecept wat bij zoveel verschillende dingen past. Ik ben sowieso van plan om de komende tijd meer sausrecepten te delen, want daar ontbreekt het hier nog wel een beetje aan. Maar om te beginnen dus dit recept voor knoflooksaus.

Zelf knoflooksaus maken

Koude bereiding

Het fijne van deze knoflooksaus is dat er geen warmte aan te pas komt. Je maakt het met rauwe knoflook, yoghurt en mayonaise. Super eenvoudig. Ik heb hier ook bieslook toegevoegd omdat ik dat zelf erg lekker vind. Dat is geen must natuurlijk maar geeft wel een extra dimensie aan de knoflooksaus.

Hoeveel teentjes knoflook?

Rauwe knoflook kan best behoorlijk heftig zijn, maar toch gaan er in de saus maar liefst 5 teentjes knoflook. Het heet tenslotte niet voor niks knoflooksaus. Maar ben jij geen fan van veel knoflook dan kun je het natuurlijk ook verminderen.

Hoe lang van tevoren kun je de knoflooksaus maken?

Nou komt de grap. Deze saus moet je niet dagen van tevoren maken. Liever maak je het vers op de avond of dag dat je het gaat gebruiken. De knoflook wordt namelijk steeds heftiger als je het te lang laat staan. En dit is nu precies een saus die het lekkerste is als het vers gemaakt is. Je kunt natuurlijk wel alle ingrediënten al klaar zetten en op het laatst mengen en de knoflook pureren. Dat is lekker een paar minuten tijd.

Zelf knoflooksaus maken

Paleo versie van de knoflooksaus

Voor dit recept gebruikte ik gewone Griekse yoghurt. Maar wil je geen yoghurt eten dan kun je dit ook prima maken met kokosyoghurt of een andere plantaardige yoghurt. Check wel even goed de smaak want je wilt niet dat de kokossmaak overheerst. Tenzij je dat gewoon erg lekker vindt. Dat mag natuurlijk altijd.

Vegan knoflooksaus

Wil je een vegan knoflooksaus maken dan is dat ook heel makkelijk. In dat geval vervang je de yoghurt voor plantaardige yoghurt en de mayonaise voor een veganaise. Zo eenvoudig is het. Omdat een veganaise over het algemeen zoeter is, wel even goed proeven en indien nodig iets meer zout toevoegen. De honing vervang je voor ahornsiroop of vergelijkbaar.

Waar is de saus lekker bij?

De knoflooksaus is perfect bij een lekker stuk vlees. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevulde varkenshaas, lamsbout of een mooie ham. Maar ook bij gebakken aardappeltjes is het perfect. En voor de barbecue kan het bij bijna alles wat je daarop serveert. Inclusief bij de gegrilde groenten.

Samenvattend:

  • Maak de knoflooksaus zo kort mogelijk van tevoren
  • Voeg knoflookteentjes naar smaak toe
  • Vervang makkelijk ingrediënten voor een paleo- of een veganversie
  • Serveer bij een mooi stukje vlees
Snelle knoflooksaus

Snelle knoflooksaus

4 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Voor hoeveel personen deze knoflooksaus is, is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoeveel saus je ergens op of bij serveert maar het is ongeveer genoeg als normale portie voor 6 personen. Het is evenwel heel makkelijk om te vermenigvuldigen mocht het niet genoeg zijn
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

6 personen

Materiaal

  • Knoflookpers

Ingrediënten

  • 5 teentjes knoflook
  • 200 gr Griekse yoghurt volvet
  • 100 gr mayonaise
  • 2 el bieslook fijn gesneden
  • peper en zout
  • 2 tl honing

  • Begin met het persen van de knoflooktenen. Hiervoor kun je een knoflookpers gebruiken maar je kunt het ook raspen. Snijden is te grof dus liever een pers of rasp.
  • Voeg hierbij de yoghurt en de mayonaise en mix het goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Knip de bieslook erdoor en voeg een lepeltje honing toe. Dit zorgt dat de smaak ietsje zachter wordt, maar is optioneel om te gebruiken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 145kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 4g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 9mg | Natrium: 118mg | Kalium: 64mg | Vezels: 0.1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 58IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 44mg | Ijzer: 0.1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze sausrecepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.