Champignonsaus
Vandaag weer een klassieker uit de sauskeuken; champignonsaus. Heerlijk om te serveren bij een lekker biefstukje, maar champignonsaus kun je bij zoveel meer recepten gebruiken! Het is heerlijk bij varkenshaas bijvoorbeeld, maar kan ook prima door een pasta gerecht heen.
Champignonsaus maken
Champignonsaus maken is niet ingewikkeld en je kunt er allerlei twists aangeven om de saus eigen te maken. In de basis is champignonsaus een bechamelsaus met daaraan toegevoegd paddenstoelen. Heel eenvoudig dus.
Wat vind je terug in deze post:
Je begint met het maken van de saus door de paddenstoelen kleiner te snijden. Je kunt kastanjechampignons gebruiken of gewone champignons. Uiteraard is dit ook prima te maken met elke andere paddenstoel die je lekker vindt. Ik ben zelf fan van de kastanje champignon. Dus dat is wat ik meestal gebruik in de saus of ik gebruik een mix van verschillende paddenstoelen.
Je smelt de boter vervolgens in een kleine steelpan met dikke bodem (die zorgen voor een betere verdeling van de hitte) en je voegt hieraan de paddenstoelen toe. Voeg ook knoflookpoeder, uienpoeder en tijmblaadjes toe.
Bak dit even lekker mee tot de paddenstoelen hun vocht vrijlaten. Nu voeg je de bloem aan de pan toe. Die laat je even meebakken voor je de melk gaat toevoegen. Doe dit in gedeeltes en roer elke keer goed door tot het gemengd is in je saus. Als alle melk erin zit breng je het aan de kook, je zet het vuur zachter en je laat het iets indikken.
Variaties
Nu is dit van zichzelf al een heel lekkere saus, maar je kunt er ook makkelijk variaties op maken. Hiervoor voeg je diverse smaakmakers toe aan de champignonsaus. Ik hou bijvoorbeeld van het toevoegen van een beetje worcestersaus of wat pittige ketchup. Maar je kunt ook de paddenstoelensmaak wat verhogen door een bouillonblokje door de saus te doen. Bospaddenstoelenbouillon is dan erg lekker om te gebruiken! Vervang ook eens een 100 ml van de melk voor witte wijn voor weer een heel ander effect. In dat geval voeg je de wijn eerst toe en laat dit een beetje verdampen voor je de melk erbij doet.
Champignonsaus maken met kookroom
Ik heb voor deze champignonsaus gewoon volle melk gebruikt en dat is al heerlijk, maar je kunt ook champignonsaus maken met kookroom of slagroom. Het eindresultaat wordt daardoor wat voller en romiger.
Champignonsaus maken zonder room
Alternatief kun je ook prima een champignonsaus maken zonder room. Handig als je gasten krijgt met een lactose intolerantie. Om dat te doen gebruik je bouillon in plaats van de melk of room.
Na het toevoegen van de bloem, voeg je vervolgens water aan toe en een bouillonblokje. Het bouillonblokje verkruimel je in het water en je laat het geheel even sudderen tot het indikt. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
Champignonsaus maken zonder bloem
In plaats van de bloem kun je ook arrowroot gebruiken voor een glutenvrije variant van de champignonsaus. Arrowroot werkt net weer even anders dan bloem, dus in dat geval is het handig om ook hier te beginnen met het bakken van de paddenstoelen in de boter. Wacht tot de paddenstoelen hun vocht vrijlaten. Voeg nu de melk of de bouillon toe en breng aan de kook. Laat het rustig wat verder inkoken en voeg eventuele andere smaakmakers toe. Uiteindelijk voeg je op het laatst een eetlepel arrowroot toe. Los dit eerst even op in een beetje van de vloeistof. Is het niet dik genoeg? Dan voeg je eenvoudig nog wat extra arrowroot toe.
Champignonsaus
Ingrediënten
- 25 g boter + extra om de champignons te bakken
- 250 g champignons in plakjes
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl uienpoeder
- 2 takjes tijm blaadjes
- 25 g bloem
- 300 ml volle melk
- peper en zout
Hoe maak je de champignonsaus
- Verhit een steelpannetje met een dikke bodem op medium hoog vuur en voeg hier de boter aan toe. Smelt de boter in de pan en voeg de champignons toe. Voeg knoflookpoeder, uienpoeder en de verse tijmblaadjes toe. Laat de paddenstoelen bakken tot ze hun vocht vrijlaten. Voeg dan de bloem toe. Roer dit goed door en bak de bloem even mee.
- Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer elke keer goed door tot het is opgenomen. Ga hiermee door tot alle melk op is. Breng de roux aan de kook, zet vuur lager en laat even pruttelen.
- Proef of het op smaak is en voeg eventueel nog peper en zout toe.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.