Simone's Kitchen

Uit Oma’s Keuken #6: Biefstuk met champignonsaus

Biefstuk met champignonsaus | simoneskitchen.nl

Ik moet jullie wat bekennen: ik ben geen groot liefhebber van een biefstuk. Vind dat eerlijk gezegd een beetje overgewaardeerd stukje vlees. Negen van de tien biefstukken die je in den mond geschoven krijgt zijn óf veel te ver doorgebakken óf zitten vol met pees (yuck) of zijn gewoon taai. Je zult hier dus niet zo heel snel een biefstuk op tafel vinden. Een goede steak is een ander verhaal, maar vandaag hebben we het over de ‘ordinaire’ biefstuk.

Een biefstuk goed bakken is namelijk best een kunst. En dan natuurlijk liefst een goede biefstuk en niet eentje van een plofkoe, want die zijn serieus niet te eten. Vroeger – moet ik bekennen – wilde ik mijn vlees altijd well done. Hoe minder rood hoe beter. Tot ik leerde dat lekker vlees zelfs rauw nog erg goed te eten is. Ik deed een heuse vleescursus bij Teest met de enige echte demoslager Gertjan Kiers.Het verslag daarvan vind je hier , maar daar leerde ik dan wel geen slager te zijn maar wel wat een verschil goed vlees maakt. In de loop der jaren is mijn voorkeur van “well done” naar ” medium rare” gegaan. Well-done vind ik nu gewoon echt niet meer lekker. Grappig hoe dat werkt..

Het originele recept

Het originele recept

Biefstuk met champignonsaus | simoneskitchen.nl

Affijn, toen Esmee en ik in ons favoriete prehistorische kookboek een recept zagen voor biefstuk met vreemde saus was het onze missie om vooral die saus te verbeteren. Ik bedoel: een biefstuk blijft natuurlijk wel een biefstuk.

Het werd een lekkere champignonsaus. Eenvoudig om te maken en altijd lekker!

Biefstuk met champignonsaus | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3.17 van 6 stemmen

Biefstuk met champignonsaus

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 biefstukjes naar keus
  • 30 gr bloem
  • 30 gr boter
  • 250 ml melk
  • 4 el pittige ketchup
  • 1/2 blokje runderbouillon
  • bakje champignons ik ben zelf fan van de kastanjechampignons maar gewoon kan natuurlijk ook, in plakjes
  • boter om te bakken

Instructies

  • Maak de saus door eerst de boter te smelten en hier de bloem aan toe te voegen. Bak dit tot het bruin wordt, maar let op dat het niet verbrand.
  • Voeg beetje voor beetje de melk toe en breng het geheel even aan de kook om in te dikken. Voeg het bouillon blokje toe om smaak te geven, evenals de ketchup.
  • Bak ondertussen de champignons in een koekenpannetje met boter en bak de biefstukjes zoals jij ze wilt hebben.
  • Vergeet vooral niet om de biefstuk even te laten rusten voor je hem serveert

Biefstuk met champignonsaus | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.