Dude Food dinsdag: Ik ben een billenman geworden.

Er wordt wel eens gesteld dat er twee soorten mannen zijn: borstenmannen en billenmannen.
Wat vreselijk seksistisch en discriminerend is dit ook eigenlijk. Deze dude bijvoorbeeld wordt door alletwee zeer aangetrokken.
En gelukkig hoef ik niet te kiezen, want dan word ik direct weer in zo’n hokje geplaatst.
Maar ik zeg eerlijk dat ik de laatste tijd toch meer een billenman ben.
Misschien komt het door het weer, maar ik moet er maar naar blijven kijken en kan er gewoon niet afblijven.
Bijna alle soorten billen doen mij watertanden: strakke billen, ronde billen, kleine billen en voornamelijk grote billen laten mij helemaal door het lint gaan.
Ik heb het hier natuurlijk over koeienbillen, in de volksmond ook wel biefstuk genoemd. Of dachten jullie soms weer iets anders? In dat geval: bah!, en: foei!Biefstuk is toch wel een geweldig stuk vlees, mits je het goed weet klaar te maken.
Afgelopen weekend stond ik op de Sunday markt naast een paar jonge gasten die een leuk wijnconcept hadden bedacht en dit gingen vertellen aan alle bezoekers.
Bij het einde van de markt raakte ik met één van de knapen in gesprek en onder het genot van een glaasje blauwe!! wijn, kwamen we tot de ontdekking dat hij eigenlijk ook een dude in de dop is.
Hij is namelijk de bedenker van het blog Gastroman. Ook een website over eten voor en door mannen. Hij schrijft leuk, heeft interessante artikelen en blijkt ook een liefhebber van billen te zijn.
Zijn voorkeur bij billen is een glaasje rood, waar mijn voorkeur tussen bier en rode wijn nog onbeslist is.
Vervolgens liet hij me ook nog eens een slokje rode wijn proeven met een heerlijke, boterige cacao smaak.
Ok, dit was dus een ideaal wijntje voor bij biefstuk en hij had er hiermee voor gezorgd dat ik de rest van de dag alleen nog maar aan een sappig biefstukje kon denken. De dude van Gastroman kan nog wel een hele grote dude worden.

Vandaag gelijk maar een goede biefstuk gekocht want ik kon niet wachten om de heerlijke geur van twee bradende billen in een koekenpan te ruiken.
Ik stond mezelf al te verkneukelen in de keuken en neuriëde zacht: “Deze Dude gaat biefstuk eten, hi ha ho…”
Er was alleen nog één klein hobbeltje te nemen, want sinds gisteren is de gezondheidsdictatuur weer begonnen in huisje Weltevree. De Misses vindt het weer hoog tijd dat er wat aan de overtollige kilootjes gedaan moet worden, dus het afslankregime is weer met volle overgave ingezet.
Voordat de calorieën terreur werd ingezet had ik de Misses nog geadviseerd om alle dingen waarvan zij vindt dat die haar dik maken gewoon te mijden en ontwijken. Zoals de spiegel en de weegschaal. Maar nee, dat mocht niet baten; er moest weer flink aan het eetpatroon geschroefd gaan worden.

Omdat de Dude de komende weken solidair is met de Misses, moest hij hier wel wat gezonds mee maken, dus het favoriete gerecht van biefstuk met jus en hand gesneden frieten viel al af.
Daarom maak ik vandaag fajitas van biefstuk, maar dan op de gezonde manier.
Dus zonder pannenkoekjes. Want de pannenkoekjes zijn juist datgene wat we de komende weken kwijt willen.
Kortom: de komende weken leeft ook de Dude op de gezonde voet.
Gezonde fajitas van gemarineerde biefstuk
Ingrediënten
Voor de fajitas
- 400 gr biefstuk
- 1 rode groene en gele paprika, allemaal in dunne reepjes gesneden
- 1 flinke ui in ringen gesneden
- 2 avocado’s in reepjes gesneden
- 2 vleestomaten in partjes gehakt
- 1 rode peper zaden en zaadlijsten verwijderd en in dunne reepjes gesneden
- 2 el koriander fijn gehakt
Voor de marinade
- 4 tenen knoflook fijn gehakt
- 50 ml kokosnoot aminos wanneer je niet zo streng aan de lijn doet, kun je ook sojasaus gebruiken
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl chili vlokken
- 1 el koriander fijn gehakt
- 2 limoenen geperst en hier het sap van
Instructies
- Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal en doe hier de biefstuk bij. De de schaal af met folie en laat het vlees een uurtje in de koelkast marineren. Je kunt in plaats van een schaal ook een afsluitbare plastic zak (Ziplock of die zakjes van IKEA) gebruiken om het vlees te marineren.
- Verwarm een koekenpan zonder boter en leg de gemarineerde biefstuk erin. Laat de biefstuk voor een minuut of drie dichtschroeien en bak dan de andere kant van de biefstuk ook nog eens drie minuten. Haal het vlees uit de pan, bedek hem met folie en laat het op een snijplank een minuut of drie tot vier rusten.
- Doe ondertussen in dezelfde pan de paprika, ui en rode peper. Giet de marinade waarin het vlees heeft gezeten bij de groente en kook ze dan voor een minuut of vijf tot de groente gaar en nog knapperig is.
- Snij de biefstuk in dunne reepjes en leg deze mooi op een bord. Op het vlees leg je de groente uit de pan en hierop leg je de avocado en tomaatpartjes. Strooi tenslotte de fijngehakte koriander over het gerecht en klaar is je gezonde biefstuk. Dudes die niet onder een dieetjuk zwichten, kunnen er natuurlijk wat opgewarmde taco wraps bij serveren.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zeer, zeer, zeer veel dank voor deze mooi woorden Tom! Overigens, het wijnconcept kun je vinden op http://www.wineclub.nl!
Ik vond het stukje al hilarisch, maar het commentaar van Danny! hahahaha
Ik hoop dat de Corona heeft gesmaakt!
XX
De BBQ is volgende week dinsdag. Dus ik mag nog een paar nachtjes van Corona’s dromen, zeg maar… 😉
We gaan toch niet dat geneuzel over caloriën krijgen op het BBQ spectakel mag ik hopen !!!
Een echte dude lijnt niet mee en drinkt gewoon een extra carona’tje in de zomer terwijl de misses aan een kom tomaten zit.
Het komt er toch altijd weer aan……ik ken je namelijk al een tijdje.
De Corona staat aanstaande dinsdag uiteraard koud en ik drink er gewoon een paar mee, gap.
Denk jij dan? 😉