Fajita bowls met biefstuk
Deze heerlijke fajita bowl met biefstuk is alles wat je zou willen in een lekkere fajita minus de koolhydraten. Het is een whole30 proof rundvlees fajitas geserveerd in een koekenpan. Ideaal om te delen dus.
Whole30 fajita bowl met biefstuk
De naam van dit gerecht is typisch weer zoiets waar je meerdere kanten mee uitkan. Ik koos voor fajita bowls. Ik weet niet zeker hoe ik dit gerecht anders moet noemen, maar het is geïnspireerd op de whole30 sheet pan fajitas. Uiteraard maakten we dit gerecht voor het eerst toen we een whole30 deden, maar het is ook heel goed te maken als je een paleo dieet of een koolhydraatarm dieet volgt.
Het is een perfect gerecht om aan de hele familie te serveren en je kunt er ook gewone fajitas van maken als je dat liever hebt. Ik serveer het graag in een grote gietijzeren koekenpan en zet het midden op tafel zodat je het makkelijk kunt opdienen. Nu is dit een vrij eenvoudige versie met paprika, avocado en tomaten, maar je kunt goed variëren met de groentes.
Het gerecht is heerlijk als je het zo serveert of er wat bloemkoolrijst aan toevoegt. Een andere goede optie is om het te serveren met slawraps om wat crunch toe te voegen of gebruik gewone tortillas.
Het belangrijkste element van deze fajita bowls is natuurlijk de biefstuk en de marinade die je voor de biefstuk gebruikt. Je begint met het toevoegen van alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Ik heb kokosnoot aminos gebruikt, maar je zou dat kunnen vervangen door sojasaus als je geen whole30 of paleo dieet volgt. Ik voeg een beetje limoensap en chilipoeder of chilivlokken toe aan de marinade. Als je geen fan bent van pittig eten kun je de chili weglaten. Voeg de biefstuk toe aan de marinade en laat het ongeveer een uur intrekken terwijl je werkt aan het snijden van de groenten (daar heb je echter geen uur voor nodig).
De groenten voorbereiden
Het goede nieuws is dat je voor deze makkelijke doordeweekse maaltijd elke soort groente kunt gebruiken. Ik heb hier verschillende kleuren paprika’s, avocado, ui en tomaten gebruikt. Maar je kunt ook aubergine, courgette of andere groenten gebruiken die je lekker lijken. Ik bak de groenten gewoon in dezelfde pan als waarin ik de biefstuk bereid. Je kunt de groenten ook roosteren om de zoetheid meer naar voren te laten komen. Optioneel, maar dat werkt ook geweldig. Het is een ideaal recept om elke keer mee te variëren. Uiteraard kan de bereidingstijd variëren, afhankelijk van wat je erin doet.
Zodra de biefstuk lang genoeg gemarineerd heeft, bak ik hem in een hete koekenpan zonder olie of boter. Er zit al genoeg olie in de marinade dus je hebt hier geen extra olie nodig.
Ik laat de biefstuk rusten en bereid de groenten snel in dezelfde marinade. Gooi de marinade dus niet weg. Zoals gezegd is dit natuurlijk ook heerlijk met tortillas. Deze makkelijke steak fajitas zijn superlekker en je kunt er ook een paar van mijn favoriete toppings aan toevoegen. Dat zijn gesneden bosuitjes, sesamzaadjes en wat rode uien. Je kunt het ook serveren op een bedje van sla om wat meer groente toe te voegen.
Fajita bowl met biefstuk
Ingrediënten
Voor de fajitas
- 400 gr biefstuk
- 3 paprika Verschillende kleuren, in dunne reepjes
- 1 ui in ringen gesneden
- 2 avocado in reepjes gesneden
- 2 vleestomaten in partjes gehakt
- 1 rode peper zaden en zaadlijsten verwijderd en in dunne reepjes gesneden
- 2 el koriander fijn gehakt
Voor de marinade
- 4 tenen knoflook fijn gehakt
- 50 ml kokosnoot aminos of sojasaus
- 50 ml extra virgin olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl chili vlokken
- 1 el koriander fijn gehakt
- 2 limoenen geperst en hier het sap van
- Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal en doe hier de biefstuk bij. De de schaal af met folie en laat het vlees een uurtje in de koelkast marineren. Je kunt in plaats van een schaal ook een afsluitbare plastic zak (Ziplock of die zakjes van IKEA) gebruiken om het vlees te marineren.
- Verwarm een koekenpan zonder boter en leg de gemarineerde biefstuk erin. Laat de biefstuk voor een minuut of drie dichtschroeien en bak dan de andere kant van de biefstuk ook nog eens drie minuten. Haal het vlees uit de pan, bedek hem met folie en laat het op een snijplank een minuut of drie tot vier rusten.
- Doe ondertussen in dezelfde pan de paprika, ui en rode peper. Giet de marinade waarin het vlees heeft gezeten bij de groente en kook ze dan voor een minuut of vijf tot de groente gaar en nog knapperig is.
- Snij de biefstuk in dunne reepjes en leg deze mooi op een bord. Op het vlees leg je de groente uit de pan en hierop leg je de avocado en tomaatpartjes. Strooi tenslotte de fijngehakte koriander over het gerecht en klaar is je gezonde biefstuk.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Zeer, zeer, zeer veel dank voor deze mooi woorden Tom! Overigens, het wijnconcept kun je vinden op http://www.wineclub.nl!
Ik vond het stukje al hilarisch, maar het commentaar van Danny! hahahaha
Ik hoop dat de Corona heeft gesmaakt!
XX
De BBQ is volgende week dinsdag. Dus ik mag nog een paar nachtjes van Corona’s dromen, zeg maar… 😉
We gaan toch niet dat geneuzel over caloriën krijgen op het BBQ spectakel mag ik hopen !!!
Een echte dude lijnt niet mee en drinkt gewoon een extra carona’tje in de zomer terwijl de misses aan een kom tomaten zit.
Het komt er toch altijd weer aan……ik ken je namelijk al een tijdje.
De Corona staat aanstaande dinsdag uiteraard koud en ik drink er gewoon een paar mee, gap.
Denk jij dan? 😉