Simone's Kitchen

Dudefood Dinsdag (op maandag): Mexicaanse fajita’s

Tex Mex keuken | simoneskitchen.nl

Ik hou van Mexico en ik hou  van Mexicaans eten. Die veelvoud van smaken en kruiden, die afwisseling van pittige peper met verfrissende guacamole of zure room. Tja, daar is toch geen enkele dude (of dudess) tegen opgewassen?
En al die gerechten uit deTex Mex keuken zijn stuk voor stuk typische mannengerechten. Dat kan ook niet anders wanneer je bedenkt dat sombrero’s en cowboy hoeden hun grootste keukengeheimen op één hoop gooiden. Dan krijg je geraffineerde smaken van kruiden waar al eeuwen mee gewerkt wordt in Midden Amerika, met een veelheid aan bonen en vlees.
Hoe kerels wil je het hebben?

Mexicaans eten | simoneskitchen.nl


Stoer Mexicaans eten is ook lekker om te delen met je ‘amigo’s (Spaans voor: mededudes) en altijd gezellig om een tafel feestelijk vol te zetten met een overvloed aan schaaltjes gevuld met smaken.
En dan zelf je eigen maïspannenkoekje vullen, met vlees, (een beetje) groente, guacamole, pittige saus, tot hij bijna niet meer dichtgevouwen kan worden.
En dat al dat lekkers over je handen loopt, terwijl je die kruidige maïsenvelop in je mikkie probeert te stoppen. En dan grommen van genot als al die smaken de overhand nemen in je mond.
Kortom: een Mexicaanse feesttafel raakt bij iedere dude dat primaire, neanderthalergevoel.

20150224-MH2A6304


En last but not least: het is ook nog lekker makkelijk en snel voor elkaar te krijgen om zo’n tafel met smaak tevoorschijn te toveren. Zeker als je de Tex Mex seasoning mixen van Santa Maria gebruikt.
Die bazen hebben het qua Mexicaanse smaken goed voor elkaar, dus daarvoor hoef je zelf niet te gaan lopen rommelen.
Ik ga maar eens een stukje Mexico met mijn gappies delen in de vorm van twee verschillende fajitas en wat lekkere, zelf gemaakte guacamole erbij.

En als je dan toch voor dat Tex Mex schap staat: de Green Jalapeño Relish saus is ook een aanrader! Lekker vol van smaak en toch heel mild voor een pepersaus.

Fajita met geroosterde zoete aardappel en rode kool sla | simoneskitchen.nl

Fajita met geroosterde zoete aardappel en rode kool sla | simoneskitchen.nl

Tex Mex keuken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Fajita met geroosterde zoete aardappel en met pittige kip

Dit zijn dus twee verschillende versies; een met geroosterde zoete aardappel en een met pittige kip, maar voel je niet verplicht om exact die ingredienten op je fajita’s te doen. Beetje mixen en matchen kan uitstekend Het fijne van fajita’s is dat je ze zelf in elkaar zet en dus zelf bepaalt wat je er wel of niet opdoet! Wil je een vegetarische optie kies dan om je fajita te beleggen met geroosterde aardappel, de rode kool sla en guacamole. Wil je niet vegetarisch dan voeg je kip toe!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • Voor de fajita met zoete aardappel
  • Pak kleine tortilla’s van Tex Mex
  • 2 zoete aardappels liefst de oranje versie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl chili vlokken
  • peper
  • zout
  • halve rode kool
  • 1 winterwortel
  • sap van 1 limoen
  • klein schepje suiker
  • 1 el vissaus
  • beetje geraspte gember
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • Guacamole recept
  • Kip fajita’s
  • 450 gr kipfilet
  • 1 zakje mix voor fajitas
  • 1 rode chili peper
  • 1 grote ui
  • tomaat

Extra bijgerechten:

  • Green Jalapeño Relish
  • Zure room
  • Tomaten blokjes
  • Cheddar kaas geraspt
  • limoentjes
  •  

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 C. Snij de zoete aardappel in blokjes en doe dit in een ovenschaal. Meng met de komijn, de chilivlokken en ruim olie. Bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Zet in de oven en rooster voor ongeveer 40 minuten. Voel even of de aardappel gaar is. Soms duurt het beduidend langer.
  • Terwijl de aardappel roostert, maak je een koolsalade door de rode kool fijn te snijden, de wortel te raspen en dit door elkaar te doen. Bestrooi met zout en laat het geheel even uitlekken in een vergiet.
  • Maak de dressing door het sap van de limoen te mengen met de vissaus, de gember en het sinaasappelsap en de suiker. Roer goed door en als de salade is uitgelekt doe je de dressing erbij en zet apart.
  • Maak guacamole volgens het recept voor makkelijke guacamole hier.
  • Pittige kip
  • Snij de ui en de rode peper (en naar wens kun je er nog een rode paprika door doen) in kleine stukjes en bak de kip aan in een verhitte koekenpan. Voeg na een paar minuten de ui en de rode peper toe. Na nog een paar minuten doe je de kruidenmix erbij en roer je alles goed door.
  • Serveer met de tomaat in blokjes gesneden.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

4 comments

  1. Lekkerrr! Dit moet ik sowieso een keer proberen. Ik maak bijna nooit Mexicaans eten, maar dit ziet er zo lekker uit

    LIefs,

    Kim
    eatcleanqueen.nl

  2. Wat een sfeervolle foto’s… wat zullen jullie daar veel werk aan gehad hebben! … en mijn amigo loves Mexicaans 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.