Guacamole is zo simpel om te maken maar is perfect voor heel veel verschillende dingen. Het basis ingrediënt van guacamole is natuurlijk avocado en omdat deze groen/bruine kanjer een vrij neutrale smaak heeft, kan je met je guacamole alle kanten op. Probeer het bijvoorbeeld eens op een hamburger in plaats van mayonaise of gebruik het om een wrap te vullen.

Uiteraard is guacamole ook waanzinnig lekker op tortilla’s, een nacho ovenschotel of taco’s en dit is waar de meeste mensen het ongetwijfeld van kennen. Voor welk lekker recept ga jij deze avocadip maken?

zelf guacamole maken

Zelf guacamole maken: hartstikke makkelijk!

Haal je altijd guacamole uit een potje in huis? Zo zonde! Pas als je guacamole zelf maakt, weet je hoe lekker het echt kan zijn. En dit is toevallig het allerbeste recept dat je kan vinden. Hoe je het maakt? Heel eenvoudig; door dit recept te volgen. Voor het maken van guacamole kun je twee versies aanhouden; je kunt het helemaal glad pureren of je kunt het maken met een vork en daardoor wat stukjes in de guacamole houden. Dat laatste heeft altijd mijn voorkeur.

Essentieel voor een goede guacamole is uiteraard het hebben van goede avocado’s. En daar ligt ook meteen de grootste uitdaging. De eetrijpe varianten die je in de supermarkt hebt zijn vaak bruin en vies als je ze open maakt, maar vandaag had ik mazzel! Ze waren mooi, rijp en lekker. Precies wat een avocado voor een heerlijke guacamole moet zijn.

Ik moet wel zeggen dat ik inmiddels redelijk goed kan voelen of een avocado wel of niet rijp is. Dus oefening baart kunst zullen we maar zeggen.

Een goede avocado is de basis van lekkere guacamole

Ben je zelf op zoek naar een goede avocado voor in je guacamole? Een tip is om het steeltje van de avocado er af te breken. Is het eronder bruin? Dan is de avocado waarschijnlijk niet meer goed. Is het groen? Dan zit je qua avocado goed. Voel vervolgens voorzichtig aan de avocado. Het moet een klein beetje meegeven. Niet keihard aanvoelen en ook niet heel zacht.

Guacamole zelf maken

Wat gaat er in een goede guacamole?

Guacamole is typisch zo’n gerecht waar heel veel variaties van bestaan. Dat snap ik wel, want je kunt makkelijk je eigen voorkeur volgen als je aan de slag gaat met deze avocadodip. Voor mij horen de volgende ingredienten er absoluut in:

  • Avocado
  • 1 rode peper
  • limoensap
  • tomaat
  • koriander
  • klein rood uitje

Wat eet je bij goede guacamole?

Om te serveren gebruik ik vervolgens tortillachips of diverse groentes om daarmee te dippen. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn! Let wel op dat je het het liefst meteen eet, want het verkleuren maakt het er niet smakelijker op. In ieder geval niet qua looks. Ik gebruik wel limoensap dus het is niet zo dat de avocado’s meteen verkleuren, maar na een tijdje gebeurt dat toch wel vrij snel.

Hoe lang kun je guacamole bewaren?

Niet lang. Maak het het liefste gewoon vers en serveer meteen. Het maken duurt hooguit een minuutje of tien dus je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. Vers is het lekkerste.

Is guacamole gezond?

Avocado is een u003ca href=u0022https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826385/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003esuper gezonde vruchtu003c/au003e. Er zitten tal van vitamines (o.a. vitamine C, B6 en E), mineralen én heel veel vezels in. Avocado bevat ook veel onverzadigde vetten, wat het een gezonde keuze maakt. Let wel op dat je niet overdrijft want het blijft wel vet. Maar past zeker in een gezond voedingspatroon.

Hoe hou je de avocado groen?

Uiteindelijk wordt elke avocado vroeg of laat bruin. Je kunt een aantal dingen doen om te zorgen dat dat langer duurt. Een van de trucs is om een avocadopit in de guacamole te doen tot serveren. Ook limoen helpt om de avocado langer groen te houden. Ik hoorde ook ooit iemand zeggen dat je de avocado moet koken om te voorkomen dat het bruin wordt maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Gewoon snel opeten is het beste advies.

Hoeveel avocado’s mag je per dag eten?

Een avocado is behoorlijk vullend door de vezels en het vetgehalte. Bovendien is de smaak neutraal en kun je het daarmee makkelijk verwerken in allerlei gerechten. Officieel wordt aangeraden om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.

Is guacamole koolhydraatarm?

Ja guacamole past goed in een koolhydraatarm dieet.

zelf guacamole maken
zelf guacamole maken

Zelf guacamole maken

4.80 van 5 stemmen
GangBijgerecht
KeukenMexicaans

Heerlijk als bijgerecht met knapperige tortillachips of met groentes om te dippen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote rijpe tomaat
  • 3 rijpe avocado's heel rijp maar niet beurs
  • 1 limoen sap
  • 1 handvol koriander gehakt plus een paar extra voor het serveren
  • 1 kleine rode ui heel fijn gesneden
  • 1 rode chili pitjes verwijderd en fijn gesneden
  • tortilla chips om te serveren
  • groentesticks om te serveren

  • Gebruik een groot mes om de tomaat tot pulp te snijden op een snijplank, doe dan in een kom. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. (bewaar een pit!) en gebruik een lepel om ze leeg te lepelen in de kom met de tomaat.
  • Doe al de andere ingrediënten erbij, doe er zout en peper naar smaak bij en gebruik een kleine stamper, een vork of een garde om de avocado grof te pureren en alles te mengen.
  • Als je de avocado niet meteen serveert kun je een pit erbij doen. Dit helpt namelijk om te voorkomen dat de avocado bruin wordt. Dek af met folie en koel tot je het nodig hebt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 267kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 4g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Natrium: 15mg | Kalium: 899mg | Vezels: 12g | Suiker: 4g | Vitamine A: 609IU | Vitamine C: 42mg | Calcium: 35mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.