Uit Oma’s Keuken #4: Hammousse
Hammousse… Dat is nou echt typisch zo’n gerecht uit voorbije tijden. Net zoiets als het gevulde eitje, dat toch ook een hele tijd uit de gratie is geweest. Nou dankzij onze remakes is de hammousse weer helemaal hip en happening.. 🙂 Hebben jullie de andere remakes al voorbij zien komen? Dit is alweer nummertje vier van de serie Uit oma’s keuken en het is echt zo ontzettend leuk om te doen. Er zitten echt wel lekkere recepten bij, maar dat weten ze goed te verbergen als je naar de foto kijkt. Neem nou deze…

De oorspronkelijke foto
Dit is dus de hammouse.. Verstopt onder lagen gelei of iets. Die hebben we weggelaten. Ten eerste wist ik al niet hoe ik dat moest maken (en niet de moeite waard om het op te zoeken want niet lekker) en ten tweede… waarom? Ook niet gebruikt is die ietwat vage omschrijving van chaud froid saus Aurora… Eh… Was dat een saus die iedereen kende in die tijd? Want ik heb er nog nooit van gehoord. Je kunt dus misschien wel voorzichtigheidshalve zeggen dat we dit recept volledig hebben veranderd. Sorry… Truffel hadden we ook niet in huis en vond ik dan weer een beetje een duur ingrediënt voor een hammousse
Die laten we dus ook al achterwege. Ook niet in de minste plaats omdat Esmée hele bijzondere side effects heeft als ze truffel eet en dat wilde ik dan weer niemand aandoen. Geen truffel dus. In plaats van room gebruikten we roomkaas en ik maakte het op smaak met een beetje chili en mosterd.
Prima om op een toastje te eten of op een boterham. Als voorgerechtje zou ik het niet gebruiken eigenlijk. Daarvoor is het te gewoon maar als ham jouw ding is; dan zou ik het gewoon proberen.
Hammouse
Ingrediënten
- 300 gr gekookte ham
- 100 gr philadelphia
- 1 el mosterd
- 1 tl cayenne peper
- 50 ml melk
Instructies
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of bakje van een staafmixer en draai tot een mousse. Als het te dik is voeg je er nog iets melk bij indien nodig.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik dacht eerst dat het een of ander exotisch recept was toen ik de naam las, maar eigenlijk staat er gewoon ham mousse 😉 ziet er lekker uit 🙂
Hahaha.. Als je het snel uitspreekt klinkt het ook best exotisch. Iemand anders zag het eerst al aan voor hoemous of hummus maar dan een beetje vreemd gespeld.. 🙂
Makkelijk te maken en heerlijk voor mijn paasbrunch dit jaar.
Zeker makkelijk! En goed idee voor de paasbrunch!
Inderdaad iets van vóór mijn tijd dit, maar het klinkt eigenlijk wel leuk. Ik maak graag zelf spreads voor op toastjes (zoals hummus) dus wie weet…