Remouladesaus
Remouladesaus, ook wel kortweg gewoon remoulade genoemd, is een klassieker uit de Franse keuken. Maar afgeleiden daarvan kom je ook wel tegen in andere landen in de wereld. Het is een lekkere en veelzijdige saus die perfect is bij gefrituurde vis. Daar is het ook het meest bekend van. Maar daarnaast kun je het voor zoveel meer gebruiken. Denk aan een basis voor een dressing, op een burger en nog veel meer.
Remouladesaus
In de lijst van sauzen die ik op mijn todo-lijstje heb staan wilde ik heel graag een remouladesaus maken. Simpelweg omdat ik het een heerlijk veelzijdige saus vind die makkelijk is om te maken en die je vervolgens voor van alles en nog wat kunt gebruiken.
Remoulade wordt nog wel eens in de war gehaald met tartaarsaus of ravigottesaus. Hoewel ze allemaal wel een beetje op elkaar lijken; is het verschil tussen remoulade en ravigotte dat remoulade op basis van mayonaise is en ravigotte op basis van een vinaigrette. (olie en azijn dus)
Lekker bij gefrituurde vis
Je kent remoulade allicht wel van de visboer. Bestel je daar een portie kibbeling dan is de kans vrij groot dat je er een remouladesaus bij geserveerd krijgt. Maar behalve bij de kibbeling of andere gefrituurde vis, is deze veelzijdige saus ook lekker als basis voor een dressing bijvoorbeeld.
Serveer ook eens een flinke schep remouladesaus op een hamburger of bij een broodje. Succes verzekerd! Omdat het op basis van mayonaise is, is de saus ook koolhydraatarm dus ideaal als je een low carb dieet volgt.
Remouladesaus is ook heerlijk bij gebakken aardappeltjes of bij gegrild vlees. Nou ja, zoals je ziet zijn de toepassingen vrij veelzijdig. Dus maak het vooral eens zelf.
Wat zit er in remoulade?
De basis ingrediënten van remoulade zijn: mayonaise, augurk, sjalotjes, kappertjes, citroen, verse kruiden, mosterd. Ik gebruik graag een pittige dijon mosterd hiervoor.
Ook lekker om er een theelepel mierikswortel doorheen te doen. Om het wat pittiger te maken doe ik er ook nog wel eens een fijn gesneden rode peper doorheen. Dat is zeker niet traditioneel maar wel lekker.
Met of zonder knoflook
Je kunt er ook nog wat knoflook doorheen doen. Maar omdat ik persoonlijk knoflook heerlijk vind maar ook wel snel vindt overheersen heb ik dat hier niet gedaan. Kun jij geen genoeg krijgen van knoflook? Dan zeker gebruiken. In dat geval rasp je een half teentje of een teentje knoflook door de remouladesaus heen.
Remouladesaus
Ingrediënten
- 100 g mayonaise (ik gebruik Hellmans)
- 3 el augurk heel fijn gesneden
- 1 bosuitje heel fijn gesneden
- 1 tl kappertjes fijngehakt
- 1 el citroensap
- 1 el pittige mosterd ik gebruikte dijon
- 1 el verse peterselie fijngesneden
- 1 el verse dragon fijngesneden
- peper en zout
- Snij alle ingredienten voor de remouladesaus fijn en meng alles door elkaar.
- Laat het een tijdje staan in de koeling. De smaken trekken zo lekker in en worden wat steviger.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.