Chimichurri recept
Chimichurri is een heerlijk sausrecept wat lekker is bij gegrild vlees, gegrilde vis, over een knapperig aardappeltje of als spread over een boterham. Kortom genoeg redenen om een recept voor chimichurri aan je repertoire toe te voegen.
Chimichurri maken
Om chimichurri te maken heb je in de basis niet heel veel nodig. Peterselie en koriander en daarbij voeg je smaakmakers zoals jalapeño, bosuitjes, knoflook en een goede olijfolie. Wat wel belangrijk is; je moet de chimichurri even laten staan zodat de smaken zich een beetje kunnen ontwikkelen.
Ik heb gemerkt dat dat vaak is bij sauzen waarbij verse kruiden en olie wordt gebruikt. Het duurt heel even voor de smaak van de kruiden in de olie is getrokken. Je kunt peper en zout dan ook het beste daarna toevoegen. Zodat je niet per ongeluk veel te veel toevoegt. In het geval van dit recept was de jalapeño behoorlijk pittig dus had ik daar nog extra zwarte peper aan toegevoegd dan was het wellicht te pittig geworden.
Waar serveer je chimichurri bij?
De meeste mensen kennen deze Argentijnse klassieker wel als bijgerecht voor bij een echt goede steak, maar je kunt er nog zoveel meer mee doen. Serveer het eens met gegrilde vis, gebakken aardappeltjes, gegrilde groente of gebruik het om een boterham mee in te smeren. Ik vind het altijd wel wat van pesto weghebben dus je kunt het zeker ook op die manier gebruiken.
Gebruik chimichurri ook eens als basis voor een dressing bijvoorbeeld. Mix er wat van door een mayonaise en je hebt een heerlijke saus. En waarom niet ook eens serveren bij gegrilde tempeh of gegrilde tofu?
Je kunt ook goed extra smaakmakers toevoegen aan de basis. Denk daarbij eens aan mosterd, gewone ui of wissel de jalapeño af met een gewone rode peper als je het wat minder pittig wilt hebben.
Chimichurri
Materiaal
Ingrediënten
- 35 g verse koriander grof gesneden
- 35 g verse peterselie grof gesneden
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 1 jalapeno pitjes verwijderd
- 80 ml olijfolie
- 1 el rode wijn azijn
- 1 bosui gesnipperd
- peper en zout
- Doe alle ingredienten voor de chimichurri in een hoge kom of gebruik een bakje van de staafmixer.
- Draai tot het de gewenste structuur heeft bereikt. Er mogen best nog wat stukjes inzitten. Maak het niet te glad.
- Als het te dik is kun je er achteraf ook nog wat olijfolie extra aan toevoegen
- Breng op smaak met peper en zout en laat even staan zodat de smaken zich ontwikkelen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.