Recept voor baba ganoush
De prijs voor de meest sexy dip verdient deze baba ganoush niet echt, maar de smaak is heerlijk. Ik eet het graag op een stokbroodje of gebruik het als onderdeel van een tafel vol met hapjes en dips. Maken is ook niet ingewikkeld. Check het recept hieronder!
Baba ganoush
Baba ganoush komt van oorsprong uit Libanon en Syrië, maar je vindt het tegenwoordig terug in meer keukens over de wereld. Het recept is ook elke keer wel iets anders. Je kunt de baba ganoush prakken in plaats van in de keukenmachine bereiden. Op die manier is de structuur wat grover en heb je wat meer bite. Dat is een persoonlijke keuze.
Persoonlijk vind ik de structuur met een beetje bite lekkerder dus na het roosteren van de aubergines (wat het langste duurt) kun je aan de gang met het maken van je baba ganoush.
Dat deze aubergine dip niet het meest sexy is om op de foto te zetten dat mag wel duidelijk zijn, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de smaak en niet om hoe het op de foto staat. En met die smaak is helemaal niks mis.
Om de baba ganoush te maken rooster je de aubergines tot ze echt zwart geblakerd zijn. Dit kun je doen op een gasfornuis, dezelfde manier die je gebruikt voor het roosteren van paprika’s. Maar je kunt ze ook eenvoudig in de oven schuiven op 250˚C en dan in een minuut of 30 zwart roosteren. Je haalt ze uit de oven en doet ze in een schaal die je afdekt met plastic folie. Dit laat je afkoelen en als het goed is kun je de schil er dan makkelijk vanaf halen.
Het vruchtvlees van de aubergine laat je vervolgens goed uitlekken in een zeef of vergiet. Eenmaal uitgelekt doe je het in de keukenmachine met de specerijen en de tahini of je prakt het met een vork.
Serveer met lekker knapperig stokbrood of crackers.
Nog meer recepten met aubergine
Baba Ganoush
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 2 el tahini
- 1 knoflookteentje fijn
- 1 tl komijn
- 1 tl koriander
- 1 bosje verse koriander alleen de blaadjes, fijn gesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand (220-250 C) en doe de aubergines in een bakblik en zet ze in de oven. Laat ze ongeveer 20-30 minuten roosteren tot ze rondom zwart geblakerd zijn en zacht. Laat de teentjes knoflook de laatste 10 minuten even mee roosteren (optioneel)
- Haal ze uit de oven, doe in een schaal en dek deze af met plastic folie. Laat afkoelen.
- Zodra ze koel genoeg zijn om te hanteren haal je de schil eraf en doe je de aubergine in stukken gesneden in een vergiet en laat deze voor 30 minuten uitlekken.
- Daarna doe je ze over in een schaal, voeg tahini, komijn, koriander en knoflook toe en pureer met een vork de aubergine. Je kunt het ook in de keukenmachine pureren. De specerijen en de tahini voeg je dan toe aan de machine en je draait het tot een geheel.
- Doe er een flinke snuf zout bij naar smaak en serveer met de verse koriander en eventueel nog wat sesamzaadjes eroverheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hou je van aubergine en smeersels? Probeer dan zeker eens de caponata uit!
Pingback: Courgette-zoete aardappel koekjes en hoe eet je nu meer groente? | Simone's Kitchen
Hoi Simone,
misschien weet je nog wie ik ben, mijn naam is Lenny Moeskops en jaren geleden hebben wij, volgens mij samen een workshop fotografie gedaan en ben ik ook nog met 2 modellen bij jou in de studio in Almere geweest om opnamen te maken van wat suède kleding van Cocky,ik ontwierp toen kleding, hoeden enz maar inmiddels heb ik mij ook op de fotografie gestort en met leuk succes. En ik vind het te gek, maak mijn eigen serie’s enz
Nu heb ik net jouw digitale kook foodbook besteld aangezien ik iets met een kookboekje ga doen, ik heb gekeken naar je workshops, maar de 11de zit je vol, de 15de februari kan ik niet en maart is een beetje laat, misschien kunnen wij een dagje prive regelen, maar wat gaat dat kosten, volgens mij ga je heel lekker, heel goed en ik hoor van jou, gr Lenny
Ik vind het er juist heel smakelijk uit zien 🙂 En wat een leuk recept, mooie variatie op hummus!
Dank je wel Reny! 🙂