Zelf de allerlekkerste caponata maken

Caponata maken

Is het een sexy gerecht? Nee dat is het zeker niet… Maar is het lekker? Man, ja! Ik dacht dat je het nooit zou vragen maar dit is echt heel erg lekker. Ook al ziet het er eigenlijk niet uit.

Italiaans gerecht

Caponata komt van oorsprong uit Sicilië en is een zoet-zure saus met als basis aubergine, bleekselderij en meestal iets van azijn en kappertjes. Het grappige was dat ik in dezelfde week dat ik dit gerecht maakte nog een versie moest maken voor iemand anders. En die was echt niet zo lekker als deze. Al zeg ik het zelf… Er zijn ongetwijfeld net zoveel versies van caponata te vinden als er websites zijn met dit specifieke recept. Je kunt het ook prima heel makkelijk naar je eigen hand zetten.

Het gerecht is vegan en is erg lekker als begin van een maaltijd of gewoon bij de borrel ’s avonds met een lekker toastje. Je kunt het ook goed bewaren dus als je een etentje hebt is het de moeite waard om het de dag van tevoren klaar te maken. De smaken kunnen dan nog beter intrekken!

Caponata zelf maken

Caponata – aubergine salsa

5 van 1 stem
KeukenItaliaans

Dit heerlijke gerechtje is makkelijk om te maken maar kost wel even tijd. Het is lekker op een toastje of als voorgerechtje
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 200 gr kerstomaatjes gehalveerd
  • 50 gr groene olijven in ringetjes zonder pit
  • 40 ml rode wijn azijn
  • 40 gr rozijnen
  • 2 el kappertjes gehakt

  • Neem een grote pan of wok en verhit de helft van de olijfolie. Bak hierin de paprika, bleekselderij en knoflook tot glazig en gaar. Haal uit de pan.
  • Doe de rest van de olijfolie erbij en bak hierin de aubergine gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Voeg het ui-mengsel weer toe, de rode wijn azijn, de tomaatjes, rozijnen, kappertjes en olijven. Laat het geheel voor ongeveer 40 minuten rustig sudderen tot de groentes min of meer uit elkaar vallen.
  • Serveer met lijnzaadcrackers als voorgerechtje

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 333kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 3g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 4g | Natrium: 239mg | Kalium: 609mg | Vezels: 6g | Suiker: 8g | Vitamine A: 1341IU | Vitamine C: 55mg | Calcium: 39mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Ben je fan van de aubergine? Probeer dan eens deze lekkere ovenschotel met geroosterde aubergine

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.