Geroosterde aubergine met specerijen

Geroosterde aubergine met specerijen | simoneskitchen.nl

Rare dingen

Aubergines zijn goed beschouwd best een beetje rare dingen. Maak je hem (of haar) verkeerd klaar dan kan het velletje taai en niet lekker zijn, de een zegt dat je altijd zout erop moet gooien en dan maar wachten tot het flink gaat zweten. Maar goed klaargemaakt zijn ze echt heerlijk! Ik maakte vroeger altijd een macaroni-ovenschotel met veel aubergine erin. Blokjes, die ik dan eerst even in de koekenpan opbakte. Maar na een flinke misser met taaie aubergine verving ik de aubergine door champignons. Dat aubergine probleem was achteraf natuurlijk makkelijk op te lossen geweest maar wist ik veel in die tijd.

Roosteren!

Zoals heel veel groentes worden aubergines het allerlekkerst als je ze flink roostert in de oven. En je kunt er dan voor kiezen om het vel wel of niet op te eten. In dit geval gaan de aubergine helften in de oven met flink wat specerijen tot ze nog net niet zwart zijn en man… dat is echt heel erg lekker!

De combinatie van zoet en pittig is top. Probeer zelf maar eens!

Geroosterde aubergine met specerijen

Ingredients:

  • 2 grote aubergine, gehalveerd
  • 2 el extra virgin olijfolie
  • 2 rode paprika, in vieren
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 tl za’atar
  • 4 el honing
  • 140 gr puy linzen
  • 140 gr basmatirijst
  • granaatappelpitjes
  • platte peterselie, grof gehakt
  • Griekse yoghurt, om te serveren

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 220˚C.
  2. Snij een diamantpatroon in de aubergine. Bestrijk met 1 el olijfolie, gebruik peper en zout en leg op een bakplaat met de snijkant naar beneden. Bak in de oven voor 15 minuten
  3. Voeg de paprika toe, draai de aubergines om en bedruip alles met de resterende olie. Strooi de specerijen eroverheen, 1 el van de honing en een beetje zout. Rooster in de oven voor nog eens 15 minuten.
  4. Kook de linzen in ruim water tot ze gaar zijn. Na vijf minuten voeg je de rijst toe. Kook voor 10 minuten of gaar met nog een beetje een bite. Giet af en doe terug in de pan. Doe het deksel erop om warm te houden.
  5. Roer de granaatappelpitjes en de peterselie door de linzenrijst. Verdeel over vier borden of doe alles op 1 groot bord. Leg de geroosterde groenten er bovenop, een klodder yoghurt en de resterende honing erover gedruppeld.

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *