Geroosterde aubergine met specerijen

Geroosterde aubergine met specerijen | simoneskitchen.nl

Rare dingen

Aubergines zijn goed beschouwd best een beetje rare dingen. Maak je hem (of haar) verkeerd klaar dan kan het velletje taai en niet lekker zijn, de een zegt dat je altijd zout erop moet gooien en dan maar wachten tot het flink gaat zweten. Maar goed klaargemaakt zijn ze echt heerlijk! Ik maakte vroeger altijd een macaroni-ovenschotel met veel aubergine erin. Blokjes, die ik dan eerst even in de koekenpan opbakte. Maar na een flinke misser met taaie aubergine verving ik de aubergine door champignons. Dat aubergine probleem was achteraf natuurlijk makkelijk op te lossen geweest maar wist ik veel in die tijd.

Roosteren!

Zoals heel veel groentes worden aubergines het allerlekkerst als je ze flink roostert in de oven. En je kunt er dan voor kiezen om het vel wel of niet op te eten. In dit geval gaan de aubergine helften in de oven met flink wat specerijen tot ze nog net niet zwart zijn en man… dat is echt heel erg lekker!

De combinatie van zoet en pittig is top. Probeer zelf maar eens!

Geroosterde aubergine met specerijen

Soort Hoofdgerecht
Keyword aubergine, paprika
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 40 minutes
Servings 4 personen

Ingredienten

  • 2 grote aubergine gehalveerd
  • 2 el extra virgin olijfolie
  • 2 rode paprika in vieren
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 tl za’atar
  • 4 el honing
  • 140 gr puy linzen
  • 140 gr basmatirijst
  • granaatappelpitjes
  • platte peterselie grof gehakt
  • Griekse yoghurt om te serveren

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220˚C.
  2. Snij een diamantpatroon in de aubergine. Bestrijk met 1 el olijfolie, gebruik peper en zout en leg op een bakplaat met de snijkant naar beneden. Bak in de oven voor 15 minuten
  3. Voeg de paprika toe, draai de aubergines om en bedruip alles met de resterende olie. Strooi de specerijen eroverheen, 1 el van de honing en een beetje zout. Rooster in de oven voor nog eens 15 minuten.
  4. Kook de linzen in ruim water tot ze gaar zijn. Na vijf minuten voeg je de rijst toe. Kook voor 10 minuten of gaar met nog een beetje een bite. Giet af en doe terug in de pan. Doe het deksel erop om warm te houden.
  5. Roer de granaatappelpitjes en de peterselie door de linzenrijst. Verdeel over vier borden of doe alles op 1 groot bord. Leg de geroosterde groenten er bovenop, een klodder yoghurt en de resterende honing erover gedruppeld.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.