De ultieme club sandwich is homemade

Home made club sandwich | simoneskitchen.nl

Hoeveel soorten kun je eigenlijk maken van een boterham? Wel een fancy boterham, maar toch, veel meer is het officieel niet… De clubsandwich is volgens Wikipedia ergens in de 19e eeuw ontstaan in New York en Johannes van Dam beoordeelt de kwaliteit van een restaurant zelfs aan de kwaliteit van de club sandwich! Dat zegt toch wel wat of niet? Ten tijde van het ontstaan van De Glazen Vork deden we een ‘Grote club sandwich test’ en daaruit bleek al snel dat er veel hele lekkere club sandwiches zijn maar ook nagenoeg even veel heel, heel slechte! Want een goede boterham maken…daarvoor moet je blijkbaar van goed huize komen.

de ultieme club sandwich | simoneskitchen.nl
Wanneer is een club sandwich nou geslaagd? Laat ik hier de opsomming maken;
1. Oen deur maar op nummer een moet voor mij toch wel de smaak staan. Hij kan er nog zo mooi uitzien maar als ie niet lekker is…. Dan houdt het gewoon op.
2. Het brood moet geroosterd zijn.. ook hier weer een open deur maar het zal je verbazen hoeveel club sandwiches ik heb gegeten met ongetoast brood… Kan lekker zijn maar dan is het gewoon een ordinaire sandwich en geen club!
3. Het brood moet vers zijn. Opgepiept oud wit brood wordt ook na toasten snel weer taai en oneetbaar. Dus nee, het is niet de ideale manier om van je oude brood af te komen!
4. Het brood moet vierkant en wit zijn. Nou ja dit is geen must maar hoort er wel een beetje bij
5. Het beleg moet vers zijn en van goede kwaliteit. Verlepte sla, uitgedroogde ham en een vettig plakje kaas horen daar naar mijn mening niet bij.
6. Er moet een lekkere saus op zitten. Dat mag een goede mayo zijn maar ook een andere creatie.
7. En dan het beleg; hier zijn natuurlijk vele variaties mogelijk variërend van ham, zalm, bacon, kipfilet, gerookte kip tot een vegetarische variant met gegrilde groente. In ieder geval moet er een laag zijn met vlees, vis of iets van die strekking en er moet een laag zijn van groente ( sla, tomaat of iets wat meer creatief is)
8. En dan hebben we als laatste de bijbehorende chips, patat of tortilla chips. Geen verplicht onderdeel, maar wel lekker natuurlijk. Waarbij voor mij de voorkeur dan uit gaat naar een lekker goudgeel gebakken frietje. Niet teveel; een klein bergje is genoeg!

De ultieme club sandwich | simoneskitchen.nl

En omdat je soms gewoon zelf een club sandwich thuis wilt maken heb ik hier alvast een recept waar je je eigen inspiratie aan toe kunt voegen… Maar hij is zo ook al superlekker!

De ultieme clubsandwich

Ingredients:

 • 6 sneetjes casino wit
 • 6 cherry tomaten of andere tomaten
 • 4 plakjes bacon of ontbijtspek
 • 4 plakjes oude geitenkaas of andere kaas die je lekker vind
 • sla blaadjes
 • mosterd mayonaise
 • zongedroogde tomaten
 • 4-5 plakken ham
 • 2 gekookte eieren

Directions:

 1. Begin eerst met het toasten van je brood en verhit een koekenpan op hoog vuur om de plakjes bacon krokant te bakken. laat uitlekken op keukenpapier. Kook je eieren zoals jij ze lekker vind. Niet te zacht zou ik zo zeggen.
 2. Snij je zongedroogde tomaten in dunne plakjes, was en snij de gewone tomaten en je eieren. Zet opzij tot je klaar bent om je sandwich in elkaar te zetten.
 3. Was de sla en begin met een boterham beleggen met sla, voeg dan de zongedroogde tomaat toe en de normale tomaten bovenop. Uiteraard kun je hem zo opbouwen als je zelf wilt, ik vertel alleen maar hoe ik het heb gedaan. Doe bovenop de tomaten de plakjes ham en wat druppels van de mayonaise.
 4. Leg nog een boterham erop. Beleg deze met de geitenkaas, nog wat meer van de verse tomaat, het ei en de bacon. Op de laatste boterham doe je een laagje mayonaise en legt die - mayonaise kant naar beneden - op de boterham. Snij doormidden en serveer met frietjes of chips. of eet gewoon zo op!

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

3 comments

 1. Hoi Simone,

  Deze lijkt me geweldig! Ga ik deze week maken. 🙂

  Groetjes, Clarissa

 2. Pingback: Dudefood dinsdag: Bazen van de clubsandwich | Simone's Kitchen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *