Bloemkool tabouleh

Tabouleh van bloemkool

Deze versie van tabouleh maakte ik met bloemkoolrijst. Van oorsprong wordt tabouleh gemaakt in het Midden Oosten met bulgur. Ook lekker natuurlijk, maar met deze variant heb je in een klap een hoop meer groente te pakken. Win win dus!

Taboulehsalade

Traditioneel zit er dus in een taboulehsalade (of taboulé) bulgur, tomaten, munt, peterselie, ui en bosui.

Maar je kunt er natuurlijk in doen wat je zelf lekker vindt. Ik maakte hier een eenvoudige versie met bloemkoolrijst, komkommer, tomaat en wortel. Niet echt heel traditioneel dus maar zeker niet minder lekker.

Dressing

Geheel niet zoals het hoort is mijn dressing. Ik vond dat het wel wat mocht gebruiken, maar in de Libanese keuken maak je tabouleh niet met balsamico. Daar komt alleen olijfolie en citroen bij kijken en dat kan natuurlijk ook prima. Dat is geheel aan jou.

Wil je het dus traditioneler houden dan laat je de balsamico eenvoudig weg in de tabouleh en gebruik je alleen de citroen en olijfolie. Door het gebruik van de bloemkoolrijst is het ook meteen een koolhydraatarme versie van tabouleh. Fijn als je daar op let!

Voorgerecht of bijgerecht

In de Libanese keuken wordt de tabouleh gegeten als voorgerecht of als bijgerecht, maar ik eet dit gerust als hoofdgerecht. Zeker als je het combineert met iets van vis of vlees dan heb je een complete maaltijd.

Tabouleh wordt ook wel een peterseliesalade genoemd. Dus daaruit concludeer ik dan dat ik er eigenlijk te weinig peterselie in heb gedaan. Haha… Maar goed, je kunt altijd meer toevoegen als je dat wilt!

Voor een meer traditionele versie van tabouleh kun je eens kijken bij Francesca. Of als je fan van bloemkool bent dan vind je deze bloemkoolbowl met avocadodressing vast ook heel lekker!

Bloemkool tabouleh

Bloemkool tabouleh

5 van 2 stemmen
GangDiner
KeukenMidden oosten

Je kunt deze bloemkooltabouleh vega houden of voeg er krokant uitgebakken spekjes en wat kipfilet aan toe voor een complete maaltijd. Liever geen nachtschade? Snij dan wat extra komkommer en laat de tomaat weg.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr bloemkoolrijst
  • 75 gr peterselie
  • 100 gr komkommer in kleine blokjes
  • 300 gr tomaat fijngesneden
  • 50 gr wortelreepjes

Dressing

  • 1 el olijfolie
  • 2 el balsamico
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • Klein beetje zout

  • Meng alle groentes door elkaar.
  • Maak de dressing door de ingredienten goed te mengen en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer met de dressing.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 141kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 5g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 67mg | Kalium: 1023mg | Vezels: 6g | Suiker: 8g | Vitamine A: 5038IU | Vitamine C: 124mg | Calcium: 136mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.