Kip shoarma schotel met paleo knoflooksaus
De paleo variant van een lekkere shoarma. Dit keer met kip en een paleo knoflooksaus.
Kip shoarmaschotel
Een heerlijke kip shoarma maar dan zonder het standaard pitabroodje en met bloemkoolrijst. Maar zeker net zo lekker!
Vroeger toen ik nog op kamers woonde, in een lang en grijs verleden, aten we standaard als we uit gingen een pitabroodje met shoarma. En bergen knoflooksaus. Dat hoorde er gewoon bij.
Of een broodje ei met ui. Ja ook dat aten we in die tijd! Een broodje shoarma vind ik nog steeds erg lekker zo af en toe maar ik wilde toch ook wel eens een wat gezondere variant maken.
Zonder broodje
Het werd een kip shoarma zonder broodje maar met bloemkoolrijst en met een heerlijke paleo knoflooksaus. Nou is dat niet zo ingewikkeld natuurlijk want in de basis is een knoflooksaus meestal mayonaise achtig met veel knoflook.
Ik mengde het hier met wat kokosyoghurt om het ietsje lichter te maken van smaak. Je kunt ook amandelyoghurt nemen als je die kokossmaak niet wilt in je saus, maar ik vond het zeker niet storend. De combinatie leverde een heerlijke saus op.
De kip voor de kip shoarma heb ik echt flink droog geroosterd zodat je een beetje het geroosterde effect krijgt van een echte shoarma. Dat is het natuurlijk niet helemaal maar de smaken zijn er zeker wel.
Grillen
Je zou in theorie het vlees kunnen grillen denk ik. Dan heb je nog meer het echte shoarmagevoel, maar hoe dat uitpakt weet ik niet. Ik vond het in deze variant echt ontzettend lekker en absoluut voor herhaling vatbaar.
En wil je wel dat pitabroodje erbij eten dan kan dat natuurlijk ook nog. Deze kip shoarma is echt heel veelzijdig.
Ik gebruikte hier overigens kipfilet in plaats van kipdijfilet. Hoewel ik in de meeste gevallen de voorkeur geef aan het laatste vond ik dit geval de kipfilet beter passen. Ook omdat ik het een beetje droog wilde roosteren en dat lukt het beste met kipfilet. Maar niemand zegt dat je geen dijfilet mag gebruiken, dus als je dat liever doet. Gewoon proberen.
Vind hier alle recepten met kip.
Kip shoarmabowl
Ingrediënten
- 500 gr kipfilet gekookt, in strips gesneden
- 1 el kokosolie
Kruidenmix
- 1,5 tl komijn
- 1 tl sumak
- ½ tl chili
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl zeezout
- ¼ tl zwarte peper gemalen
- ¼ tl kurkuma
- ¼ tl kaneel
- 1/8 tl kruidnagel
Knoflooksaus
- 2 el mayonaise
- 2 el kokosyoghurt
- 1 teentje knoflook gepureerd
- 1-2 el verse koriander gehakt
Om te serveren:
- 800 gr Bloemkoolrijst
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 2 el verse peterselie
- Citroenrasp
- Peper en zout
Instructies
- Maak eerst de kruidenmix en roer dit door de kipstukjes. Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak de gekruide kip hierin goudbruin.
- Maak ondertussen de knoflooksaus. Ik doe er wat kokosyoghurt door om het wat minder heftig te maken maar dit kun je eventueel ook weglaten en vervangen door bijvoorbeeld een scheutje amandelmelk of door extra mayonaise.
- Hou er rekening mee dat rauwe knoflook behoorlijk heftig kan zijn dus begin met een half teentje en voeg eventueel naar wens nog wat extra toe.
- Vlak voor serveren bak je de bloemkoolrijst even op met de extra specerijen en serveer deze met de verse peterselie.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Erg lekker!