Deze heerlijke kip met paddenstoelensaus is super om te maken en gedeeltelijk koolhydraatarm. De koolhydraten zitten wel in de bijbehorende salade.

Kip met paddenstoelensaus

Kip met paddenstoelensaus

Ik hou enorm van een lekkere saus, maar doe daar eigenlijk te weinig mee. Een van mijn voornemens voor dit jaar is om meer variatie in sauzen aan te brengen. Nu heb je natuurlijk saus zoals deze portsaus of wat dacht je van deze eenvoudige knoflooksaus (past ook heel goed bij de kip trouwens) maar hier wilde ik een lekker romige saus maar dan zonder de zuivel.

Een van de beste alternatieven daarvoor is om cashewnoten te gebruiken. Als je die eerst goed laat weken en daarna mengt met – in dit geval – amandelmelk, knoflook, peper en zout heb je een heerlijke basis voor je paddenstoelensaus.

Maken van de paddenstoelensaus

Voor de kip met paddenstoelensaus gebruikte ik hier gemengde paddenstoelen. Ik vind cantharellen super lekker hierbij, maar die hebben natuurlijk een beperkt seizoen. Dus je kunt er kastanjechampignons voor gebruiken of een mix van oesterzwammen, enoki’s en shiitake bijvoorbeeld. Alle paddenstoelen zijn hier lekker. Ik bak de paddenstoelen altijd op hoog vuur even flink uit zodat het vocht er voor een gedeelte uitgaat. Vervolgens meng je de paddenstoelen met de roomsaus.

De kipfilet bak je ondertussen in een ander pannetje met peper en zout of met kipkruiden. Ik ben trouwens fan van de kipkruiden van euroma. Daar zit geen zout in en alleen specerijen. Ideaal om je kippetje lekker pittig te kruiden. Maar losse specerijen kan natuurlijk ook.

Wortel-rode koolsalade

Zoals ik zei is de kip met paddenstoelensaus in principe koolhydraatarm, maar de salade wat minder door de wortel. Je kunt dit naar wens iets aanpassen maar persoonlijk vind ik de hoeveelheid koolhydraten prima in dit gerecht. Maar ligt er natuurlijk ook aan wat je de rest van de dag hebt gegeten.

Kip met paddenstoelensaus
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Kip met paddenstoelensaus

Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Dieetsoort glutenvrij, paleo
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de roomsaus

  • 200 gr cashewnoten
  • 300 ml amandelmelk
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper en zout

Paddenstoelen

  • 1 el kokosolie
  • 250 gr gemengde paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el verse peterselie
  • Zout en peper

Voor de salade

  • 1 rode kool fijn gesneden
  • 2 winterpenen geraspt
  • 2 el olijfolie
  • 2 el vruchtenazijn
  • Sap van 1 citroen
  • Peper en zout

Kipfilets

  • 4 kipfilets
  • Peper en zout

Instructies

  • Begin met het in de week zetten van de cashewnoten. Liefst een nacht van tevoren maar in geval van nood overgieten met kokend water en dan ongeveer een 30 minuten laten staan.
  • Snij alle paddenstoelen en maak de salade vast klaar.
  • Hiervoor meng je de groenten met de olijfolie, vruchtenazijn, sap van citroen en peper en zout. Meng goed door en zet tot gebruik even in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken.
  • Bak de paddenstoelen in de kokosolie en voeg hier de knoflook aan toe. Bak dit even mee. Zet apart.
  • Terwijl je de saus maakt bak je de kipfilets in een andere pan gaar en goudbruin.
  • Maak de saus door de cashewnoten af te gieten en over te doen in een blender. Voeg hier de amandelmelk aan toe, knoflook en peper en zout.
  • Blend tot een glad geheel en voeg extra peper en zout toe.
  • Voeg de paddenstoelen weer toe aan de pan en voeg hier de roomsaus bij. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Serveer de kipfilet met de paddenstoelensaus en de salade.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: kipfilet, paddenstoelen
Dieetsoort: glutenvrij, paleo

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 626kcal, Koolhydraten: 39g, Eiwit: 42g, Vet: 37g, Verzadigd vet: 8g, Meervoudigd onverzadigd vet: 6g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 19g, Transvet: 0.01g, Cholesterol: 80mg, Natrium: 342mg, Kalium: 1648mg, Vezels: 8g, Suiker: 15g, Vitamine A: 8553IU, Vitamine C: 128mg, Calcium: 238mg, Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!