De ultieme portsaus (met hertenbiefstuk)
Deze ultieme portsaus is heel makkelijk om te maken en lekker veelzijdig. Het is heerlijk met een stukje hertenbiefstuk, maar past ook prima bij veel ander vlees.

De ultieme portsaus bij wild
We hebben het er wel vaker over ‘we moeten meer doen met saus’. Maar tot op heden is dat er eigenlijk steeds een beetje bij ingeschoten.
Mijn favoriete saus bij dessert én bij vlees blijft wel mijn cranberry saus. Die is zo veelzijdig en altijd lekker, maar soms wil je ook wel eens iets anders. En zeker in deze tijd van het jaar wil je graag dat ene perfecte sausje bij je kerstvlees.

De ultieme portsaus
Nu moest ik een paar weken geleden een foto maken voor Quevedo. Zij maken een overheerlijke port en ik zou een recept maken en schieten voor hun kerstnieuwsbrief.
Maar ik was zo enthousiast over de saus dat ik hem met jullie wil delen. Ik had al eerder gehoord dat je een saus kunt indikken door gebruik te maken van ontbijtkoek. Maar geprobeerd hadden we het nog niet eerder, maar jee, wat werkt dat fantastisch!
Om de saus in te dikken gebruik je een normale ontbijtkoek. De korstjes gebruik je niet. Die smelten wat minder goed weg in de saus. Je merkt vanzelf hoe handig het werkt op het moment dat je ontbijtkoek toevoegt aan je saus.
Krijg je de klontjes nu niet helemaal glad in de saus dan is het snel opgelost door even de staafmixer erdoorheen te halen.
Lekker met paddenstoelen
De saus maakten we met gemengde paddenstoelen en serveerden die met een hertenbiefstukje, maar deze ultieme portsaus smaakt ook geweldig bij kip, kalkoen of een ‘gewone’ biefstuk of ander gebraad. Let wel op dat door de ontbijtkoek de saus wat zoeter wordt dus dat moet wel passen bij de kruiden die je op je vlees hebt gebruikt. Het is niet overdreven zoet maar wel een beetje.
Nu ik weet hoe makkelijk het is met ontbijtkoek beginnen er al allerlei ideeën voor nog meer saus-recepten in mijn hoofd te borrelen dus verwacht meer langs te zien komen binnenkort!

Bakken van hertenbiefstuk
Het vlees van een hertenbiefstuk is over het algemeen vrij mager. Pas dus op dat je het niet te lang doorbakt. Toch jammer als je een ultieme portsaus maakt en je hebt daarbij een doorbakken hertenbiefstuk.
Medium rare is het beste in dit geval.
Voor de saus gebruik je uiteraard een goede port, een lekkere rode wijn en een goede kwaliteit wildfond. Natuurlijk extra lekker om te serveren met een glaasje van diezelfde port erbij.
De ultieme portsaus
Benodigdheden
- Staafmixer optioneel
Ingrediënten
- 100 ml rode wijn
- 100 ml rode port
- 100 ml wildfond goede kwaliteit
- 35 gram ontbijtkoek niet de korstjes gebruiken
Instructies
- Doe de port, wijn en fond samen in een steelpannetje. Breng aan de kook en kook dit tot ongeveer de helft van de hoeveelheid in.
- Verkruimel de ontbijtkoek eroverheen en roer tot de ontbijtkoek opgelost is in de saus. Wil je de saus dikker voeg dan nog een beetje ontbijtkoek toe.
- Krijg je de klontjes niet helemaal weg? Haal dan de staafmixer nog even door de saus heen om hem helemaal glad te krijgen.
- Serveer meteen
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Te zoet naar mijn mening en de smaak van de ontbijtkoek komt te veel naar voren.
He Ron. Ah dat is jammer. Ja smaken verschillen natuurlijk. Ik vind hem heerlijk! 😉
Voor wild graag wat gekneusde jeneverbessen en wat takjes tijm en een beetje rozemarijn mee koken, een gesnipperd uitje er in smaakt ook erg lekker. Takjes niet mee serveren.
Dank voor de tips Jos!
Iets verder de vloeistoffen inkoken en afmonteren met stukjes koude boter gaat ook erg goed en is super lekker.
Dank voor de tip Frans. Ga ik zeker ook een keer proberen!
Ik zou eigenlijk ook eens iets meer met sausjes moeten doen. Gek he, dat sommigen dingen niet echt in je systeem zitten?
Ja maf toch? En ik ben echt wel dol op een saus bij vlees of vis of zo maar toch… Weet er gewoon weinig van…