De ultieme portsaus (met hertenbiefstuk)

De ultieme portsaus | simoneskitchen.nl

We hebben het er wel vaker over ‘we moeten meer doen met saus’. Maar tot op heden is dat er eigenlijk steeds een beetje bij ingeschoten. Mijn favoriete saus bij dessert én bij vlees blijft wel mijn cranberry saus. Die is zo veelzijdig en altijd lekker, maar soms wil je ook wel eens iets anders. En zeker in deze tijd van het jaar wil je graag dat ene perfecte sausje bij je kerstvlees.

De ultieme portsaus | simoneskitchen.nl

De ultieme portsaus

Nu moest ik een paar weken geleden een foto maken voor Quevedo. Zij maken een overheerlijke port en ik zou een recept maken en schieten voor hun kerstnieuwsbrief. Maar ik was zo enthousiast over de saus dat ik hem met jullie wil delen. Ik had al eerder gehoord dat je een saus kunt indikken door gebruik te maken van ontbijtkoek. Maar geprobeerd hadden we het nog niet eerder, maar jee, wat werkt dat fantastisch!

Lekker met paddenstoelen

De saus maakten we met gemengde paddenstoelen en serveerden die met een hertenbiefstukje, maar dit smaakt ook geweldig bij kip, kalkoen of een ‘gewone’ biefstuk of ander gebraad. Let wel op dat door de ontbijtkoek de saus wat zoeter wordt dus dat moet wel passen bij de kruiden die je op je vlees hebt gebruikt. Het is niet overdreven zoet maar wel een beetje.

Nu ik weet hoe makkelijk het is met ontbijtkoek beginnen er al allerlei ideeën voor nog meer saus-recepten in mijn hoofd te borrelen dus verwacht meer langs te zien komen binnenkort!

Zelf portsaus maken | simoneskitchen.nl

De ultieme portsaus

Deze saus is erg lekker in combinatie met gemengde paddenstoelen. Hiervoor snij je de paddenstoelen klein en bak je deze even kort in de boter. Voeg toe aan de saus als die helemaal klaar is en serveer over je vlees.

De saus is ongeveer genoeg voor twee personen, maar is makkelijk te verdubbelen.

Ingredienten:

  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml rode port
  • 100 ml wildfond
  • 35 gram ontbijtkoek (niet de korstjes gebruiken)

Bereiding:

  1. Doe de port, wijn en fond samen in een steelpannetje. Breng aan de kook en kook dit tot ongeveer de helft van de hoeveelheid in.
  2. Verkruimel de ontbijtkoek eroverheen en roer tot de ontbijtkoek opgelost is in de saus. Wil je de saus dikker voeg dan nog een beetje ontbijtkoek toe.
  3. Krijg je de klontjes niet helemaal weg? Haal dan de staafmixer nog even door de saus heen om hem helemaal glad te krijgen.
  4. Serveer meteen

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Ik zou eigenlijk ook eens iets meer met sausjes moeten doen. Gek he, dat sommigen dingen niet echt in je systeem zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.