Simone's Kitchen

Het ultieme gin-tonic-toetje

Het is mijn favoriete drankje en ik ben dan ook heel blij met de huidige trend: in elk tentje kun je wel een of meerdere bijzondere exemplaren bestellen. Graag wilde ik mijn favoriete drankje combineren met mijn lievelingsgang. En dat is gelukt. Het resultaat is deze gin-tonic-cake met lemon curd en granita. Succes gegarandeerd!

gin tonic toetje

De cake is dankzij de gin-tonicsiroop zo zacht, dat het bijna een pudding lijkt. Hij is heerlijk als taart bij de koffie of thee, maar in combinatie met de curd en granita weet je helemaal niet wat je proeft. Maak de lemon curd vooral zelf, dat is vele malen lekkerder. Het kost even tijd, maar is wel een mindfull klusje. De granita – tot slot – maakt dit dessert lekker verfrissend en is ook zeer geschikt als ‘palate cleanser’. Het neutraliseert je smaakpapillen.

Dit dessert bestaat dus uit drie onderdelen (en een beetje garnering), die je alle drie goed kunt voorbereiden. De lemon curd en granita zelfs al een aantal dagen van te voren. Daarbij gaat dit het best in grote hoeveelheden, dus je kunt dit met gemak voor tien (of zelfs meer) personen maken.

Het ultieme gin-tonic-toetje

   

Ingrediënten

Voor de lemon curd:

  • 2 citroenen flinke
  • 200 g kristalsuiker fijne
  • 125 g ongezoute boter
  • 2 eieren geklutst

Voor de gin-tonic-granita:

  • 100 ml water
  • 200 g kristalsuiker
  • 150 ml gin goede kwaliteit, bijvoorbeeld Bombay Sapphire
  • 500 ml tonic goede kwaliteit, zonder saccharine
  • sap van 2 citroen

Voor de gin-tonic-cake:

  • 225 g boter op kamertemperatuur
  • 275 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren geklutst
  • 210 g yoghurt
  • 330 g zelfrijzend bakmeel of 320 g bloem naar keuze plus 10 g bakpoeder
  • 100 ml gin
  • 100 ml tonic
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 limoenen

Instructies

Voor de lemon curd:

  • Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap.
  • Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom en verwarm dit au bain-marie. Laat de ingrediënten smelten terwijl je rustig roert.
  • Als alle boter gesmolten is voeg je al roerende het sap toe. En daarna de eieren.
  • Blijf rustig roeren terwijl de lemon curd steeds dikker wordt. Als hij de dikte van yoghurt heeft is de curd goed. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Hij dikt dan nog verder in.
  • De afgekoelde lemon curd blijft in een pot in de koelkast nog zo’n twee weken goed.

Voor de granita:

  • Verwarm het water met de suiker gedurende ongeveer 5 minuten totdat de suiker is opgelost.
  • Voeg de gin, tonic en het citroensap toe en giet het geheel in een bak die in de vriezer mag.
  • Laat het afkoelen en zet dan in de vriezer. (Zorg dat de vriezer goed koud staat, want door de alcohol kan het bevriezen even duren).
  • Haal de granita na een uur uit de vriezer en roer het door met een vork zodat de ijskristallen kunnen breken. Zet weer terug. Herhaal dit na een uur.
  • Roer voor serveren de granita nogmaals door met een vork om een zachtere textuur te krijgen.

Voor de cake:

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakevorm (ongeveer 15 cm bij 30 cm) in en bekleed met bakpapier. Rasp de limoenen en pers ze uit.
  • Mix de boter met de basterdsuiker en limoenrasp. Voeg de eieren en yoghurt toe en mix opnieuw.
  • Voeg de bloem toe en roer voorzichtig met een lepel door het mengsel totdat de bloem is opgenomen. Niet te lang. Lepel het vervolgens in de cakevorm.
  • Bak de cake gedurende de 45 minuten gaar (of tot een een satéprikker schoon uit de cake komt).
  • Haal de cake uit de oven een laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen.
  • Verwarm ondertussen 100 g kristalsuiker met de gin, tonic en het limoensap in een pan op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en laat het 3 tot 4 minuten borrelen totdat de suiker opgelost is. Haal van het vuur.
  • Prik met een vork voorzichtig gaatjes in de cake. Lepel de helft van de siroop over de cake en laat het intrekken. Lepel na een paar minuten de rest van de siroop over de cake. Het lijkt misschien veel siroop, maar laat het geheel goed intrekken.
  • Sprenkel tot slot wat eetlepels kristalsuiker over de cake en verwijder hem heel voorzichtig uit de vorm en laat hem op een rek verder afkoelen.

Maak het één geheel:

  • Serveer een stukje cake samen met de lemon curd en granita (eventueel in een apart schaaltje).
  • Garneer met fruit (bijvoorbeeld rode besjes) of eetbare bloemen.
  •  

Bewaren

Delen is fijn!

Annemieke Hoogland

Annemieke Hoogland

Gezondheidswetenschapper met passie voor (online) communicatie en journalistiek. En niet te vergeten eten! Dol op theater, sporten, reizen, strand en Utrecht.

5 comments

  1. Avatar

    Dank je wel dat je het recept met ons hebt gedeeld.
    Ziet er heerlijk uit. We gaan het binnenkort vast eens uitproberen.

  2. Avatar

    Ik heb het gister gemaakt, de granita had bij mij veel langer nodig om te bevriezen, maar ik had meteen een dubbele portie gemaakt, maar het is echt een fantastisch dessert!! Heerlijk fris nu met die hete dagen. Heel erg bedankt!!

  3. Avatar

    Klinkt heerlijk! 1 vraag: voor hoeveel personen zijn dit de ingrediënten?

    • Simone van den Berg

      He Amber, het recept is van Annemieke maar ik gok dat het zeker voor een persoon of 8-10 is. Aangenomen dat je een hele cake bakt en 1 plak per persoon serveert… 😉

    • Annemieke

      Wat Simone zegt, klopt helemaal. Je kunt hier zeker 8 tot 10 man mee bedienen. Als je met minder bent, is de cake de volgende dag ook heerlijk bij de koffie en met lemon curd kun je natuurlijk ook alle kanten op. Door de yoghurt bijvoorbeeld 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!