Appelchutney met peer

Appelchutney met peer

Wat ik zo leuk vind van een bezoekje aan de Sligro is dat er altijd wel iets te proeven en uit te proberen valt. We waren er om een procureur te kopen dus die hadden we al lang en breed in het karretje liggen maar er moest natuurlijk ook nog even een rondje worden gedaan over de vers afdeling. En daar hadden ze een – erg lekkere overigens – paté liggen van wild geloof ik (erg he, ik ben vergeten waar het om ging!) met daarbij een klein potje chutney… En ja die pate was lekker, maar die appelchutney!!! Spontaan verliefd… Ik keek allereerst naar het potje, maar het was een mini potje en het kostte maar liefst 5 euro. Dat vond ik dan weer een beetje teveel van het goede dus keek ik eens nader naar de gebruikte ingrediënten.

Appelchutney met peer

Laten we eerlijk wezen voor een chutney heb je niet echt hogere wiskunde nodig en een appelchutney met peer… nou ja, lijkt me een duidelijk verhaal toch? Dus naar huis en met de aldaar voorhande zijnde peren en appels een eigen versie van de chutney geproduceerd. Ik weet eerlijk gezegd niet of het nou ongeveer gelijk is maar hoe dan ook, deze is waanzinnig lekker.

Het is eigenlijk een soort appelcompote maar dan beter. Een appelcompote 2.0 (alles is tegenwoordig toch 2.0??) zeg maar. Elstar en Conference peren zijn wellicht niet meteen de soorten waar je normaal gesproken dit soort gerechten van maakt, maar ik had ze nog liggen en om dan speciaal nieuwe te halen vond ik ook weer zo wat, dus toch gebruikt.

Appelchutney met peer

En het grappige was dat ik verwachtte dat het heel erg uit elkaar ging vallen, maar dat deed het dus helemaal niet. Verrassend dus en verrassend lekker ook. Fantastisch met een stuk kaas (water loopt me alweer in de mond) maar ook lekker bij vlees!

Print recept Pin recept
No ratings yet

Appelchutney met peer

Maakt ongeveer genoeg voor 2 potten van 350 gram
Voorbereidingstijd: 1 uur 15 min
Bereidingstijd: 1 uur 40 min
Totale tijd: 2 uur 55 min

Ingrediënten

  • 400 gr Elstar appels
  • 400 gr conference peren
  • 150 gr abrikozenmoes
  • 150 gr suiker
  • 100 ml appelcider azijn
  • 1 el mosterdzaad
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kruidnagel
  • gember stukje van 10 cm geperst
  • 1 tl anijszaad
  • 3 stuks steranijs

Instructies

  • Schil de appels en de peren. Snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Ik heb de abrikozenmoes gemaakt van gedroogde abrikozen die geweekt zijn en daarna gepureerd in een blender. Dit is optioneel. Je kunt ook extra appels en/of peren toevoegen.
  • Snij je appels en peren in blokjes en besprenkel met appelcider azijn. Strooi er vervolgens de suiker over, doe de abrikozenmoes erbij en schep alles om.
  • Schil de gember en knijp hem uit in de knoflookpers of snij heel erg fijn of gebruik een rasp.
  • Doe het appel/peer mengsel met de azijn en de suiker in een pan met een dikke bodem. Voeg hieraan je specerijen, het mosterdzaad en de gember toe. Breng het geheel vervolgens aan de kook.
  • Hoe lang het duurt is een beetje afhankelijk van de rijpheid van je fruit. Ik heb alles ongeveer 40 minuten laten pruttelen. De appels blijven overigens vrij heel. Ik had verwacht dat het meer uit elkaar zou vallen maar dat is dus niet het geval.
  • Zodra het fruit zacht genoeg is en de smaken goed zijn ingetrokken kun je de pan van het vuur halen.
  • Verdeel het over een aantal gesteriliseerde potten en sluit goed af met een deksel. Zet ze even op zijn kop en daarna weer rechtop.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: appel, peer

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!