Parmezaankoekjes met anijs en tijm
Deze heerlijke hartige koekjes maak je met veel parmezaanse kaas, anijszaadjes en tijm. Heerlijk om zo van te snacken of voor bij de soep.
Parmezaankoekjes met venkel en tijm
Dit lekkere recept voor parmezaankoekjes komt uit het oude kerstkookboek van Donna Hay. Of nou ja, heel oud is ie niet maar het boek is niet meer verkrijgbaar zag ik net. Het nieuwe kerstkookboek heb ik nog niet, maar ik denk maar zo dat het ook absoluut een aanrader is. Ik zag diverse hartige koekjes in het boek terugkomen, maar mijn oog bleef hangen bij de parmezaankoekjes.
Makkelijke hartige koekjes
Als je me al een tijdje volgt dan weet je misschien dat ik niet perse de grootste koekenbakker ben. Maar ik maak graag een uitzondering voor deze overheerlijke parmezaankoekjes. Het zijn eigenlijk een soort kaaskoekjes maar dan met als extra ingredient lekker veel tijmblaadjes en anijszaad. Je kunt het anijszaad overigens ook vervangen door venkel. In het oorspronkelijke recept van Donna werd venkelzaad gebruikt, maar dat had ik niet meer liggen.
Sterretjes
Voor het maken van de koekjes gebruikte Donna eenvoudige ronde stekers. Ik had echter nog een doosje met sterren liggen in verschillende maten die ik nog niet eerder had gebruikt en dat leek me de ideale vorm voor deze parmezaankoekjes. Zeker in deze tijd van het jaar. Maar je kunt er uiteraard gewoon ronde koekjes van maken of paashazen als het die tijd van het jaar is. Of halloween koekjes! Ook lekker.
Koelen van de parmezaankoekjes
Het belangrijkste bij het maken van de hartige koekjes is om het deeg goed terug te koelen. Om het wat makkelijker te maken rol ik het eerst uit tussen twee vellen bakpapier. Dit leg ik dan uitgerold en al in de koeling. Op die manier hoef je niet meer met ijskoud deeg in de weer te gaan. Plus het koelt sneller terug. Ideaal dus.
De kleine koekjes gaan natuurlijk harder dan de grotere koekjes. Daardoor worden die een tikkeltje droog als je ze net zo lang lang bakken. Je kunt ze er eerder uithalen of op een apart schaaltje leggen zodat je die er sneller uit kunt halen.
Bij de soep
De parmezaankoekjes zijn super lekker om als snack te serveren maar het is ook erg leuk om deze te serveren bij de soep. Je kunt de sterren op de soep leggen en op die manier heb je een extra feestelijke soep. Ze worden dan wel snel zacht dus ernaast serveren is beter, maar erop ziet er feestelijker uit.
parmezaankoekjes met anijs en tijm
Benodigdheden
- uitstekers
Ingrediënten
- 150 gr bloem
- 80 gr parmezaan fijngeraspt
- 45 gr havervlokken
- 100 gr boter koud
- 1/2 tl grof zeezout
- 1 eidooier
- 1,5 el ijswater
- 2 tl anijszaad
- 2 el tijmblaadjes
Instructies
- Droe de bloem, parmezaan, havervlokken, boter en zout in een keukenmachine met korte pulsen tot een fijnkruimig mengsel. Voeg de eidooier, anijszaad en tijm en het water toe en draai tot een samenhangende massa. Stort het deeg en vorm er een bal van.
- Rol uit tussen twee vellen bakpapier tot een dikte van 5 mm. Zet 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier. Steek met een koeksteker naar keuze de koekjes uit het deeg. Rol deegresten opnieuw op en herhaal.
- Leg op het bakpapier en bak voor 12-15 minuten of tot goudbruin en krokant.
- Laat 5 minuten afkoelen op de platen en daarna op bakroosters.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.