Simone's Kitchen

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes in kerstballendoos | simoneskitchen.nl

Bij deze beloof ik het plechtig; volgend jaar ga ik alleen maar hartige kerst recepten op de site zetten. En ik ga ook plechtig beloven dat ik volgend jaar alleen nog maar salades eet en maak. Gewoon 365 dagen vol met groenvoer. Lijkt me een uitstekend plan. Val ik misschien ook eindelijk eens af, alhoewel dat toch een beetje een hopeloze zaak begint te worden. Doe ik alleen nog maar fotoshoots met hartige dingen. Zonder kaas, zonder eh… zonder dingen die slecht voor je zijn. Hahahahaha…. Ok dream on babe…. Anyway, ik dwaal volledig af van het onderwerp van de dag want dat gaat natuurlijk alweer over zoetigheid. Koekjes dit keer!

Kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

Koekjes maken is natuurlijk geen hogere wiskunde, althans zeker niet dit soort eenvoudige zandkoekjes maar het is wel leuk om te doen. Als je kids hebt kan ik me voorstellen dat het superleuk is om met een groepje kinderen en een stapeltje kerst uitstekers aan de gang te gaan en na een paar minuten dit soort mooie kerstkoekjes tevoorschijn te kunnen toveren. Deze heeft Caroline gemaakt hoor, dat je niet denkt dat ik zo goed koekjes kan bakken. Ik kan ze wel weer heel erg goed op eten. Dat dan weer wel.

Kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

Kerstkoekjes
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
15 min
Koelkast
2 uur
Totale tijd
25 min
 
Dit recept maakt ongeveer 350 gram standaard zanddeeg (pâte sablée) Voor een koekje met kerst smaak kun je natuurlijk altijd een beetje kaneel of andere specerijen aan het deeg toevoegen. Hou er dan wel rekening mee dat de kleur van de koekjes donkerder wordt. Als je het hierna met wit glazuur wilt bespuiten dan wordt dat wellicht minder mooi op een donker koekje
Ingredienten
  • 100 gram zachte boter
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 1/2 tl vanille extract
  • 150 gram bloem
Voor de glazuur:
  • poedersuiker
  • citroensap/water
Instructies
  1. Doe de boter en poedersuiker in een mengkom en mix tot het mengsel luchtig en romig is. Voeg de eidooier en de vanille eraan toe en meng dit nog eens 10 seconden. Zeef de bloem en meng met de boter op lage stand. Stort het deeg uit op een werkvlak met bloem bestoven en vorm er een bal deeg van. Wikkel dit in plastic folie en zet het minimaal 2 uur in de koelkast weg tot nader gebruik.
  2. Verwarm de oven voor op 170 C.
  3. Om de koekjes te maken rol je het deeg uit tot de gewenste dikte en gebruik je diverse uitstekers om de koekjes te maken. Doe op een bakplaat en bak de koekjes in de oven tot ze goudbruin zijn. Dit zal ongeveer 10-15 minuten duren. Laat de koekjes volledig afkoelen.
  4. Het decoreren van de koekjes kun je doen zoals je zelf wilt. Laat je creativiteit de vrije loop. Om het glazuur te maken doe je de poedersuiker samen met een heel klein beetje water bij elkaar en meng je dit door tot het een egaal glanzend maar niet te dun mengsel wordt. Onthoud dat je er mee moet kunnen spuiten zonder dat het meteen van de koekjes afloopt. Te dik is ook niet mooi want dan krijg je de laag nooit glad.
  5. Voor wat extra smaak kun je ipv water citroen gebruiken voor in de glazuur.
  6.  

 

 

Delen is fijn!

11 comments

  1. Avatar

    Wauw, wat een heerlijke koekjes en wat een mooie foto’s weer. Vooral de bovenste; ontzettend origineel! Fijne Feestdagen! Caroline

  2. Avatar

    Wat een prachtige foto’s én koekjes! Ik heb wel een idee; ik maak het gezonde eten en dan breng ik het daarna naar jou 🙂 Dan blijf jij lekker koekjes bakken en prachtige foto’s maken!

  3. Avatar

    Simone, jij moet helemaal niets veranderen in 2015. Niets aan je site, niets aan jezelf. Je bent voor mij de meest perfecte blogster. Laat dat alsjeblieft zo blijven. Ik wens jou erg fijne feestdagen met veel liefs en lekkers om je heen.

  4. Avatar

    Haha, ja die voornemens.. Maar zoet is ook ZO lekker! De koekjes zien er in ieder geval geweldig uit!

  5. Avatar

    Wat is dat toch met dat zoete hè pfff ik weet het, het blijft te aantrekkelijk haha. Hmm misschien moet ik ze toch maar maken, want die foto’s zien er zo aantrekkelijk uit! Beterschap Simone en toch fijne dagen gewenst alhoewel dat wel moeilijk moet zijn zo stilzitten deze dagen.

  6. Avatar

    Love these cookies Simone. So simple and so pretty! 🙂

  7. Pingback: Kerstcadeau tips voor studenten on a budget - Blog Studocu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos