Deze heerlijke basis kerstkoekjes zijn perfect om te maken met de kerstdagen. Leuk om in allerlei vormpjes te bakken en zodra ze zijn afgekoeld te versieren met de kids. Of met de volwassenen dat kan natuurlijk ook!

Kerstkoekjes in kerstballendoos | simoneskitchen.nl

Heerlijke kerstkoekjes

Wat is er nou leuker dan met kerst kerstkoekjes te bakken? Ik ben van nature geen koekenbakker (haha) maar met kerst vind ik het ineens wel heel erg leuk om lekker aan de slag te gaan met het maken van kerstkoekjes. In dit geval zijn het basis koekjes. Je kunt ze makkelijk van smaak veranderen door wat specerijen toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld in de gingerbread koekjes.

Doordat de kerstkoekjes achteraf nog geglazuurd worden is het wel het mooiste als de koekjes niet al te donker zijn, alhoewel dat misschien ook niks uitmaakt. Dat is helemaal aan jou. Voeg je wel specerijen toe zoals bijvoorbeeld koekkruiden of alleen kaneel hou er dan rekening mee dat de koekjes qua uiterlijk dus ietsje donkerder worden. Ook lekker is het om de suiker te vervangen voor donkerbruine basterdsuiker. Of voeg er wat cacao aan toe om echte chocolade kerstkoekjes te maken.

Kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

Versieren

Natuurlijk worden deze basis kerstkoekjes pas echt leuk als je ze gaat versieren. Hiervoor maak je een ruime hoeveelheid icing. Je kunt dat tegenwoordig ook kant- en klaar kopen maar zelf maken is zo makkelijk dat het een beetje onzin is om er meer geld aan uit te geven.

Icing maak je door poedersuiker te mengen met wat vocht. Ik gebruik hiervoor graag citroen of limoensap. Dat maakt het net wat minder zoet. Het fris van de citrusvruchten kan hier prima fungeren voor een extra frisse touch aan je kerstkoekjes.

Ga je zelf icing maken voor je kerstkoekjes? Zorg dan dat je niet meteen teveel vocht bij de poedersuiker doet. Beetje bij beetje is handiger. Eerst een theelepeltje vocht toevoegen, goed roeren en dan kijken of het te dik is. Hoeveel je nodig hebt ligt uiteraard aan de hoeveelheid poedersuiker die je gebruikt. Even uitproberen dus!

Kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

Mijn koekjes lopen uit; hoe komt dit?

Waarschijnlijk heb je het deeg niet goed genoeg gekoeld. Geef dit echt de tijd. Het maakt het verschil tussen goede koekjes of uitgelopen koekjes.

Waarom heet het zandkoekjes?

Dat heeft alles te maken met de structuur van de koekjes als ze gebakken zijn. Het kruimelige karakter van de kerstkoekjes, lijkt een beetje op zand qua structuur. Gelukkig niet qua smaak!

Hoeveel koekjes kan ik met dit recept maken?

De exacte hoeveelheid kerstkoekjes is wat lastig in te schatten omdat het afhankelijk is van het vormpje wat je gaat gebruiken. Ik schat in dat je er ongeveer 40 koekjes mee kunt maken.

Kerstkoekjes in kerstballendoos | simoneskitchen.nl

Kerstkoekjes

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenKerst

Dit recept maakt ongeveer 350 gram standaard zanddeeg (pâte sablée) Voor een koekje met kerst smaak kun je natuurlijk altijd een beetje kaneel of andere specerijen aan het deeg toevoegen. Hou er dan wel rekening mee dat de kleur van de koekjes donkerder wordt. Als je het hierna met wit glazuur wilt bespuiten dan wordt dat wellicht minder mooi op een donker koekje
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten
Koelkast2 uur
totaal 2 uur 25 minuten

40 koekjes

Ingrediënten

  • 100 gram zachte boter
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 1/2 tl vanille extract
  • 150 gram bloem

Voor de glazuur:

  • poedersuiker
  • citroensap/water

  • Doe de boter en poedersuiker in een mengkom en mix tot het mengsel luchtig en romig is. Voeg de eidooier en de vanille eraan toe en meng dit nog eens 10 seconden. Zeef de bloem en meng met de boter op lage stand. Stort het deeg uit op een werkvlak met bloem bestoven en vorm er een bal deeg van. Wikkel dit in plastic folie en zet het minimaal 2 uur in de koelkast weg tot nader gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 170˚ C. (onder- en bovenwarmte)
  • Om de koekjes te maken rol je het deeg uit tot de gewenste dikte en gebruik je diverse uitstekers om de koekjes te maken. Doe op een bakplaat en bak de koekjes in de oven tot ze goudbruin zijn. Dit zal ongeveer 10-15 minuten duren. Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Het decoreren van de koekjes kun je doen zoals je zelf wilt. Laat je creativiteit de vrije loop. Om het glazuur te maken doe je de poedersuiker samen met een heel klein beetje water bij elkaar en meng je dit door tot het een egaal glanzend maar niet te dun mengsel wordt. Onthoud dat je er mee moet kunnen spuiten zonder dat het meteen van de koekjes afloopt. Te dik is ook niet mooi want dan krijg je de laag nooit glad.
  • Voor wat extra smaak kun je ipv water citroen gebruiken voor in de glazuur.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 40kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 0.5g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 10mg | Natrium: 16mg | Kalium: 5mg | Vezels: 0.1g | Suiker: 2g | Vitamine A: 69IU | Calcium: 2mg | Ijzer: 0.2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.