Simone's Kitchen

Gingerbread koekjes met chocola

De ultieme traktatie voor de decembermaand zijn deze heerlijke gingerbread koekjes. De koekjes hebben als extra wat chocola in het deeg waardoor ze nog lekkerder worden!

Gingerbread koekjes met chocola

Gingerbread koekjes

Het recept voor deze gingerbread koekjes vond ik op de site van Donna Hay. In deze tijd van het jaar check ik haar website net even wat vaker dan anders, want er staat zoveel lekkers op wat ik wil proberen! Deze koekjes bakte Donna als gewone koekjes. Dat kan natuurlijk ook prima maar ze lenen zich ook uitstekend om te gebruiken met leuke uitstekers.

Gingerbread koekjes

Vrolijk

Ik bedoel; hoe vrolijk ziet dit er wel niet uit? De versiering kun je maken zoals je zelf wilt. Ik gebruikte hier suikeroogjes (even vastplakken met een druppeltje icing) en icing voor de oogjes en mond. Het hoeft niet perfect te zijn. Dat is nou helemaal het mooie van dit soort gingerbread koekjes. Gebruik je eigen fantasie en maak er gewoon wat moois van. De smaak blijft evengoed wel lekker.

gingerbread koekjes
Ook in ronde vorm zijn de koekjes net zo lekker!

Afkoelen

Ga je de gingerbread koekjes maken hou er dan rekening mee dat de koekjes net warm uit de oven nog slap zijn. Laat ze eerst even goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt. Doe je het als ze nog warm zijn dan breken ze sneller. Geserveerd met warme chocomelk zijn dit natuurlijk de ultieme kerstkoekjes.

Als uitstekers gebruikt ik deze waarmee je ook goed verschillende maten kunt maken. Natuurlijk kun je ook uitstekers als kerstbomen, sneeuwvlokken of andere kerstgerelateerde uitstekers gebruiken.

Even goed om te weten is dat je soms even wat harder moet doordrukken als je uitstekers gebruikt. Door de chocola kan het zijn dat er net een stukje chocola onder je uitsteker zit. Die moet je dan even doorbreken door wat harder te duwen. Het overkwam mij maar een of twee keer dus zal meevallen waarschijnlijk, maar goed om te weten.

Honing

In de gingerbread koekjes gaat vrij veel honing. Dit kun je niet een op een vervangen voor suiker dus wil je geen honing gebruiken, vervang het dan liever voor bijvoorbeeld ahornsiroop. Laat je de honing weg dan veranderd het hele recept.

Gingerbread koekjes
Gingerbread koekjes met chocola
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Chocolate chip gingerbread koekjes

Dit recept maakt ongeveer 30-40 koekjes, afhankelijk van het formaat van je uitstekers
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 35 min
Porties: 30 koekjes

Benodigdheden

  • Gingerbread uitstekers

Ingrediënten

  • 125 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 90 gr lichtbruine suiker
  • 230 gr honing
  • 375 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 2 el koekkruiden
  • 1 tl kaneel
  • 100 gr donkere chocoladedruppels

Instructies

  • Doe de boter en suiker in de kom van een mixer en klop voor 10-12 minuten of tot bleek en romig. Schraap langs de kanten van de bowl, voeg de honing toe, bloem, baking soda, koekkruiden en kaneel. Klop tot je een glad deeg hebt.
  • Is het nu te zacht, dan kun je het in de koeling leggen tot wat steviger is.
  • Hak de chocola en voeg dit toe aan het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol of druk het deeg uit. Steek ze uit met je steker naar keuze en leg ze op de bakplaten. Hou wat ruimte over tussen de koekjes zodat ze nog iets kunnen uitlopen. Bak voor 10-12 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • De koekjes worden pas hard als ze afkoelen dus geef ze even de tijd voor je ze van de bakplaat afhaalt.

Notities

Heb je geen uitstekers dan kun je dit ook prima als gewone koekjes bakken. Hiervoor maak je bolletjes deeg en deze druk je met je hand op de bakplaat een beetje platter.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Kerst
Trefwoord: speculaaskruiden

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 120kcal, Koolhydraten: 20g, Eiwit: 1g, Vet: 4g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Transvet: 1g, Cholesterol: 9mg, Natrium: 73mg, Kalium: 21mg, Vezels: 1g, Suiker: 10g, Vitamine A: 105IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 7mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaar op Pinterest

Gingerbread koekjes

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.