Ben je nog op zoek naar een leuke bezigheid rondom de feestdagen? Dan is het maken van een koekhuisje superleuk om te doen. Met kids of zonder kids, want ja ook volwassenen vind het leuk om dit eetbare huisje in elkaar te knutselen.

Koekhuisje maken

Hoe maak je zelf een koekhuisje?

Dit schattige koekhuisje was onderdeel van de allereerste Daring Kitchen challenge die ik een tweetal jaar geleden hield. En natuurlijk moest ik zelf ook een koekhuisje maken, dus hier is mijn – enigszins scheve – resultaat. Een gingerbread huis is volgens mij ook weer een van die dingen die is overgewaaid uit de states, maar dit vind ik er wel eentje in de categorie ‘blijvertje’.

Het proces

Voor het recept gebruikten we allemaal hetzelfde basisrecept van Sally’s Baking Addiction Als je naar de site gaat vind je ook een printbaar template voor het huisje en een video hoe Sally het heeft gemaakt.

Ik was samen met Charlotte om ons koekhuisje te maken. Gelukkig maar want alleen kwam ik handen te kort. Haha… En zoals Charlotte zo mooi zei “Ons huisje is meer een oud verlaten scheefgezakt schuurtje geworden!”

Bakken van de koek

Natuurlijk begint het koekhuisje maken met het bakken van de koek. In het oorspronkelijke recept wordt molasse gebruikt, maar dat is in Nederland niet zo goed verkrijgbaar dus daar kun je stroop of honing voor gebruiken. Ik had nog honing liggen dus heb dat gebruikt. En dat ging prima. Het bakken en vormen van het deeg ging zonder al teveel problemen.

Tijdens het bakken zet het deeg iets uit dus je hebt een wat bollere kant en een platte kant. De platte kant gebruik je vervolgens als de buitenkant van je huisje.

Aan elkaar plakken

Vervolgens komt het lastigste gedeelte. Althans dat vonden wij. Het in elkaar plakken van het huisje. Je gebruikt hiervoor royal icing. Maar dat moet natuurlijk uitharden voor je de rest erop plakt. Wij gingen op gegeven moment iets te snel waardoor het dak verzakte en de hele boel dreigde in te storten. Dat hebben we vervolgens opgelost door het koekhuisje te stutten met blikjes en een glas onder het dak, maar helemaal recht werd ie niet meer.

Koekhuisje maken

Maar dat heeft ook zijn charmes nietwaar? En wat extra icing en poedersuiker doet natuurlijk wonderen.

We hadden vooral heel veel lol met het maken en decoreren van ons schuurtje. En ach als je een koekhuisje gaat maken en hij is niet perfect? Dat maakt niet zoveel uit toch? Hij staat nu alsnog te pronken in de kast. Want opeten is dan weer iets wat je met een koekhuisje waarschijnlijk minder snel doet.

Opeten of laten staan?

We hadden nog wat deeg over dus we hebben er ook nog koekjes van gebakken. En het is absoluut eetbaar. Dus je kúnt het opeten maar het hoeft natuurlijk niet. Persoonlijk vind ik het dan weer zonde om het koekhuisje op te eten.

Koekhuisje met sneeuw

Botercreme

Aangezien wij niet van plan waren om het huisje op te eten hebben we ervoor gekozen om geen botercreme te gebruiken. Sally heeft in haar oorspronkelijke recept ook botercreme gebruikt om het huisje te decoreren. Dat kan ook prima maar ik kan me zo voorstellen dat dat eerder smelt en of wat onaantrekkelijk wordt als je het laat staan. De icing wordt hard en daar gebeurd verder niks mee.

Koekhuisje

Koekhuisje maken

Hoe je het koekhuisje maakt zie je in het recept hieronder. Het is een flinke lijst met instructies maar als je het stap voor stap volgt valt het echt reuze mee.

Koekhuisje

Koekhuisje maken

4.80 van 5 stemmen
GangKoek
KeukenKerst

Het recept is vrij lang maar als je het stap voor stap volgt komt het goed!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 2 uur
bereiding 20 minuten
totaal 2 uur 20 minuten

1 huisje

Ingrediënten

  • 375 gr bloem
  • ½ tl baking soda
  • 2 tl gemalen gember
  • 2 tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen allspice
  • ¼ tl zout
  • 85 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei op kamertemperatuur
  • 120 ml donkere molasse of honing
  • 2 el water
  • Royal icing de lijm
  • Snoep om te decoreren

Botercreme

  • 95 gr shortening
  • 115 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 480 gr poedersuiker
  • 2 el melk
  • ¼ tl vanille extract
  • ½ tl zout

  • Print het template voor het koekhuisje hier en knip de figuren uit. Leg even weg tot stap 6
  • Maak het deeg: meng de bloem, baking soda, gember, kaneel, allspice and zout samen in een grote kom. Zet apart
  • In een grote kom met een mixer of Kitchen Aid klop je de boter en de bruine suiker samen op medium snelheid tot volledig glad en romig. Ongeveer 2 minuten. Klop het ei erin, de molasse en water op hoge snelheid. Schraap de zijkanten van de kom en klop het nog een keer als het nodig is om alles te mengen. Op lage snelheid meng je nu de droge ingredienten erbij tot alles gemixed is. Het deeg is heel dik.
  • Verdeel koekdeeg door de helft, maak er platte schijven van en pak ze beiden in met plastic folie. Leg in de koelkast voor minimaal 2 uur of tot maximaal 3 dagen van tevoren.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed 2-3 grote bakplaten met bakpapier of gebruik siliconen bak’papier’
  • Verdeel in de vormen: Verwijder de koekdeegplakken uit de koelkast en rol elk uit tussen twee stukken bakpapier. (Check de video op de site van Sally’s Baking Addiction) Het koekdeeg blijft plakken aan het aanrecht als je dat niet doet. Bakpapier werkt het beste. Rol het uit tot ongeveer ½ centimer dikte. Je wilt dikke stukken voor je koekhuisje. Doe een klein beetje bloem aan de onderkant van je huisvormpjes. Het deeg is erg plakkerig en doe je dit niet dan kan het aan het bakpapier blijven plakken. Gebruik een pizzasnijder of een klein mesje om de vormpjes uit te snijden met je template. Je hebt er twee nodig van elke maat. Gebruik de deeg leftovers om weer nieuwe plakken te maken zodat je genoeg hebt voor alle vormpjes.
  • Leg alles voorzichtig op de bakplaten. Zorg dat je ongeveer een kleine 8-10 cm afstand hebt tussen de verschillende vormpjes. Als ze hun vorm een beetje zijn verloren tijdens het verplaatsen zorg dat de randen weer recht zijn.
  • Bak de huisstukken. Bak voor ongeveer 18-20 in de oven of tot de randen licht gebruind zijn.Bak de schoorsteenstukken voor ongeveer 12-13 minuten of tot de randen licht gebruind zijn. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op de bakplaten. Zorg in ieder geval voor een volledig platte ondergrond als je ze laat afkoelen. Anders krullen de randen wellicht op. Je kunt de verschillende onderdelen van je huis minimaal een week van tevoren maken. Dek in dat geval goed af en bewaar op kamertemperatuur.
  • Maak de basis van je huis. Kies iets uit waarop je je huisje gaat bouwen. Dat kan een cakestand zijn of een houten plank. Begin met twee stuken: de voorkant van je huis en 1 zijkant. Maak gebruik van een spuitfles om een dikke laag royal icing op 1 lange kant en 1 korte kant van de zijkanten van het huis te doen. Plak het aan je basis vast. Gebruik alles wat je maar kunt bedenken om te zorgen dat het rechtop blijft staan. Je kunt knijpers gebruiken die je voor snackzakjes gebruikt bijvoorbeeld, maar je kunt ook blikjes gebruiken, waterflessen etc. Maak een lijntje met royal icing langs de onderkant van de voorkant van het huis. Plak het vast op je basis terwijl je het vast maakt aan de zijkant van je huis. Houdt het een paar minuten vast tot de icing gedeeltelijk vastgeplakt is. Gebruik weer diverse dingen om het omhoog te houden en tegen elkaar. Herhaal met de 2e kant van het huis en de achterkant van het huis. Gebruik de royal icing voor elke naad, aan de binnen en buitenkant van het huis om alle gaatjes en hoekjes op te vullen. Wees niet bang om hier flink mee uit te pakken. Als het opgedroogt is ziet het eruit als sneeuw. Laat het drogen op kamertemperatuur voor minimaal 1 uur voor je het dak gaat plaatsen
  • Plaats het dak. De dakstukken worden geplaatst op de bovenkant van je huisbasis. Maak een dikke lijn van royal icing aan de binnenkanten van een van de dakgedeeltes en plak het aan basis vast. Hou het op zijn plaats voor een paar minuten. Herhaal dit met het tweede dakgedeelte. Hou ook vast voor een paar minuten.
  • Optioneel schoorsteen. De schoorsteen is optioneel, maar wel leuk! Het is het makkelijkste om de schoorsteen apart in elkaar te zetten en vervolgens vast te plakken aan het dak. Het is het makkelijkste om de schoorsteen op zijn kop in elkaar te zetten. Gebruik weer dikke strepen royal icing om de schoorsteen in elkaar te zetten. Laat de icing weer indrogen door het te stutten tegen alles wat je kunt vinden. Het kan zijn dat de schoorsteen niet helemaal past door krimpen tijdens het bakken of afkoelen, dus gebruik zoveel royal icing als je nodig hebt en je kunt kale plekken bekleden met de botercreme tijdens het decoreren.
  • Huis moet drogen. Voor je gaat decoreren moet de icing op het hele huis volledig gedroogd zijn. Laat het hele huis bij kamertemperatuur minimaal 3 uur staan, liefst 4-6 uur of zelfs de hele nacht. Dek de leftovers van de royal icing af tijdens deze periode. Je hebt het straks weer nodig om de snoepjes aan het huis te plakken.
  • Bereid de botercreme. De botercreme kun je 1 dag van tevoren maken. Dek goed af en bewaar in de koelkast voor een nacht. Laat op kamertemperatuur komen voor je het gaat spuiten en ermee gaat decoreren. Met een mixer of medium speed klop je de shortening en de boter samen tot romig. Voor ongeveer 2 minuten. Voeg de poedersuiker, melk en vanille toe. Klop op lage snelheid voor 30 seconden, verhoog de snelheid dan en klop voor 3 minuten. De frosting zal heel dik zijn. Dat is wat je wilt. Is het veel te dik voeg dan nog een klein beetje melk toe. Is de frosting veel te zoet voeg dan een snufje zout toe.
  • Gebruik de botercreme, overgebleven royal icing en de snoepjes om te decoreren. Sally laat in de video zien hoe ze de botercreme op het huisje aanbrengt. Ze heeft hiervoor Ateco spuitmondje #32 gebruikt.

Notities

Check vooral de originele post van Sally hier om de video te bekijken en haar extra tips en tricks te checken voor het maken van het huis. Plus er staan verschillende foto’s bij die het hele process verduidelijken.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.