Gezonde kerstkoekjes

Gezonde kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

Gezonde kerstkoekjes

Wat is er nou leuker dan koekjes bakken… Nou misschien het opeten ervan, al vind ik zelf het bakken het allerleukste. Ik weet nog toen ik vroeger koekjes bakte, ik ook erg graag het koekjes deeg op at, heerlijk. Misschien dat ik daarom nog steeds fan ben van elke vorm van cookie dough ijs.

Maar goed aangezien we al genoeg verkeerde dingen eten tijdens deze feestdagen, heb ik een koekjes recept ontwikkelt dat wat gezonder is dan gemiddeld. Het bevat geen geraffineerde suikers, maar ik maak gebruik van enerzijds fruitsuikers uit banaan en anderzijds kokosbloemsuiker.

Gezonde kerstkoekjes | Simoneskitchen.nl

Het voordeel van kokosbloesemsuiker ten opzichte van geraffineerde suikers is dat het een lage Glycemische index heeft van 35, dat betekent dat de van nature aanwezige suikers langzaam in de bloedbaan worden opgenomen. Hierdoor krijg je minder sterke pieken in je bloedsuikerspiegel, zodat je er langer energie uit kunt halen.

Genoeg wetenschappelijke info, het recept van de gezondere variant van kerstkoekjes. Veel plezier met bakken en eet smakelijk!

Gezonde kerstkoekjes

Ingredienten:

  • 200 gram havermout
  • 125 gram zelfrijzend amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 theelepels speculaaskruiden of kaneel
  • 75 gram kokosolie
  • 8 eetlepels amandelmelk

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Maal de havermout fijn, bijvoorbeeld in een blender.
  • Doe de gemalen havermout, het amandelmeel, bakpoeder, kokosbloemsuiker en kaneel in een kom en meng het goed door elkaar.
  • Smelt de kokosolie kort in de magnetron en voeg het, samen met het ei en de amandelmelk, toe aan het meel.
  • Prak de banaan fijn of mix ‘m met de staafmixer fijn. Meng de geprakte banaan door het kokosolie mengsel.
  • Meng het meel en het kokosoliemengsel door elkaar met de hand tot een samenhangend deeg.
  • Leg het deeg 20 min in de koelkast om af te koelen.
  • Rol met een deegroller het deeg uit op het aanrecht of op een stuk bakpapier.
  • Steek de koekjes uit en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar (dikkere koekjes moeten iets langer).
  • Laat de koekjes afkoelen en versier ze evt met glazuur of andere versiersels (let op, dan voeg je dan wel suikers toe).
  • Eet smakelijk!

 

Gezonde kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

 

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Remke Vet

Remke Vet

Remke is sportief en houdt van gezond eten. Ze woont in Voorburg en werkt als zelfstandige en interim manager bij verschillende bedrijven. Ze is al jaren bezig met sporten en gezonde voeding en volgt sinds maart 2017 het programma van Personal Body Plan. Ze heeft een passie voor fotografie en legt graag haar ontbijtjes en gezonde baksels vast. Ze is goed op weg naar een gezonde en fitte levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.