Simone's Kitchen

Gezonde kerstkoekjes

Gezonde kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

Gezonde kerstkoekjes

Wat is er nou leuker dan koekjes bakken… Nou misschien het opeten ervan, al vind ik zelf het bakken het allerleukste. Ik weet nog toen ik vroeger koekjes bakte, ik ook erg graag het koekjes deeg op at, heerlijk. Misschien dat ik daarom nog steeds fan ben van elke vorm van cookie dough ijs.

Maar goed aangezien we al genoeg verkeerde dingen eten tijdens deze feestdagen, heb ik een koekjes recept ontwikkelt dat wat gezonder is dan gemiddeld. Het bevat geen geraffineerde suikers, maar ik maak gebruik van enerzijds fruitsuikers uit banaan en anderzijds kokosbloemsuiker.

Gezonde kerstkoekjes | Simoneskitchen.nl

Het voordeel van kokosbloesemsuiker ten opzichte van geraffineerde suikers is dat het een lage Glycemische index heeft van 35, dat betekent dat de van nature aanwezige suikers langzaam in de bloedbaan worden opgenomen. Hierdoor krijg je minder sterke pieken in je bloedsuikerspiegel, zodat je er langer energie uit kunt halen.

Genoeg wetenschappelijke info, het recept van de gezondere variant van kerstkoekjes. Veel plezier met bakken en eet smakelijk!

Gezonde kerstkoekjes
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
15 mins
Koelkast
20 mins
Totale tijd
50 mins
 
Soort: Koek
Servings: 30 koekjes
Auteur: Remke Vet
Ingredienten
  • 200 gram havermout
  • 125 gram zelfrijzend amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 tl speculaaskruiden of kaneel
  • 75 gram kokosolie
  • 8 el amandelmelk
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  3. Maal de havermout fijn, bijvoorbeeld in een blender.
  4. Doe de gemalen havermout, het amandelmeel, bakpoeder, kokosbloemsuiker en kaneel in een kom en meng het goed door elkaar.
  5. Smelt de kokosolie kort in de magnetron en voeg het, samen met het ei en de amandelmelk, toe aan het meel.
  6. Prak de banaan fijn of mix 'm met de staafmixer fijn. Meng de geprakte banaan door het kokosolie mengsel.
  7. Meng het meel en het kokosoliemengsel door elkaar met de hand tot een samenhangend deeg.
  8. Leg het deeg 20 min in de koelkast om af te koelen.
  9. Rol met een deegroller het deeg uit op het aanrecht of op een stuk bakpapier.
  10. Steek de koekjes uit en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar (dikkere koekjes moeten iets langer).
  12. Laat de koekjes afkoelen en versier ze evt met glazuur of andere versiersels (let op, dan voeg je dan wel suikers toe).
  13. Eet smakelijk!

 

Gezonde kerstkoekjes | simoneskitchen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos