Deze heerlijke red velvet koekjes zijn leuk met Valentijn, maar kun je ook heel goed maken met kerst of gewoon zomaar omdat je zin hebt in hele lekkere koekjes. Bovendien zijn ze klaar in een handomdraai. Binnen 20 minuten heb je ze gemaakt!

red velvet koekjes

Red velvet koekjes

Ja het is alweer bijna Valentijn. Daar doe ik natuurlijk eigenlijk helemaal niks aan, als ik eerlijk ben, maar ik vind het wel leuk om eens een beetje uit te pakken met lekkere traktaties. En het goede nieuws is, die kun je ook gewoon gebruiken als het geen Valentijn is. Deze red velvet koekjes doen het bijvoorbeeld ook heel goed tijdens de kerstdagen. Waarom red velvet en kerst zo goed samen gaan durf ik je niet te zeggen. Maar deze koekjes zien er gewoon heel mooi uit en ze zijn super lekker.

Red velvet koekjes

Kleurstof of geen kleurstof

Deze koekjes waren onderdeel van weer een leuke kookdag die Eva en ik recent hadden. Het thema was Valentijn en vervolgens gingen we met Pasen aan de haal. Haha. Die recepten komen allemaal nog wel een keer voorbij. Deze red velvet koekjes hebben een combinatie van cacao en kleurstof. Daarom zijn ze niet knalrood maar donkerrood. Ik gebruikte in dit geval kleurstof maar je kunt er ook voor kiezen om bietenpoeder te gebruiken. Dat geeft meestal een iets minder knal resultaat, maar omdat deze koekjes gemengd worden met cacao kan dat in dit geval eigenlijk prima.

Het maken van de koekjes is echt heel erg eenvoudig. Het kan bijna niet mis gaan. Ik had weer eens geen zachte boter liggen dus ik heb de boter gewoon gesmolten en hoewel ik in eerste instantie vreesde dat het niet goed zou komen lukte ze uiteindelijk helemaal prima.

red velvet koekjes

Plat of bol

Mijn red velvet koekjes waren wat boller dan de koekjes die je meestal ziet. Dat komt omdat ik ze niet heb platgedrukt. Dus ik maak er bolletjes van, deze rol ik door een bakje met kristalsuiker en een bakje met poedersuiker. Vervolgens heb ik de bolletjes zo op de bakplaat gelegd en de koekjes hop de oven in. Misschien dat dat de reden is dat mijn ‘crack’ minder aanwezig is dan sommige andere exemplaren die ik heb gezien.

Maar scheur of geen scheur ze mogen er wezen en geloof me als ik zeg dat de smaak echt 100% in orde is.

Recepten die ook geschikt zijn voor Valentijn:

Red velvet koekjes

Red velvet crinkle cookies

4.50 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenAmerikaans

Voor deze red velvet koekjes gebruik je kleurstof, wil je dit niet gebruiken kies dan voor rode bieten poeder.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

24 koekjes

Ingrediënten

  • 120 gr boter zacht
  • 90 gr kristalsuiker
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 2 eieren kamertemperatuur
  • 2 tl vanille extract
  • ½ tl rode kleurstof poedervorm is het handigste hier
  • 250 gr bloem
  • 90 gr cacaopoeder
  • 1,5 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 bakje kristalsuiker
  • 1 bakje poedersuiker

  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet apart.
  • Meng de boter, bruine suiker en de kristalsuiker bij elkaar en meng dit goed door tot licht en fluffy. Schraap de zijkanten van de kom en voeg de eieren een voor een toe, klop tussen elke toevoeging even goed door.
  • Voeg vanille en rode kleurstof toe en meng goed door.
  • In een aparte kom doe je bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout bij elkaar en meng door. Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop door tot goed gemengd.
  • Doe de kristalsuiker en de poedersuiker elk in een apart kommetje.
  • Gebruik een eetlepel om balletjes te maken van het deeg. Rol dit eerst door de kristalsuiker en daarna door de poedersuiker. Zorg dat de balletjes goed bedenkt zijn.
  • Leg ze op de bakplaat ongeveer een paar centimeter uit elkaar.
  • Bak ze voor 10 minuten of tot de koekjes gerezen zijn en gecracked. Ze mogen nog een beetje zacht zijn in het midden.
  • Laat afkoelen. Bestrooi voor serveren eventueel met nog wat extra poedersuiker.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.