Chocolade cranberry tulband | simoneskitchen.nl

Hoe decadent ziet dit eruit? Als je mijn blog al een tijdje leest dan weet je wellicht dat ik een zwak heb voor tulband vormen. Ten eerste vanwege een praktische reden en dat is dat door het gat in het midden de cake gelijkmatiger gaart. Heb ik nog wel eens door ongeduld dat een hele ronde cake in het midden niet gaar is, met een tulband heb ik dat nooit. Altijd goed. En altijd lekker.. 😉 Dit recept is heerlijk voor de tijd van het jaar, maar behoorlijk aan de zware kant.

Chocolade cranberry hazelnoot tulband | simoneskitchen.nl

Maar who cares toch? Je hoeft er tenslotte geen hele tulband van achter over te slaan als je hem eet… 😉 Terwijl jullie je hier zitten te verlekkeren aan deze foto’s zit ik met mijn poffertje lekker in Sumatra nog dus geniet ervan zou ik zeggen! Dan neem ik nog een bordje nasi!

Chocolade cranberry tulband | simoneskitchen.nl

Chocolade cranberry hazelnoot tulband

5 van 2 stemmen

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

1 cake

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl vanille extract
  • 180 gr bloem
  • 60 gr ongezoet cacao poeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 170 gr boter op kamertemperatuur
  • 170 gr licht bruine basterdsuiker
  • 200 gr suiker
  • 1 cup gedroogde cranberries gehakt
  • 1 cup hazelnoten geroosterd en grof gehakt
  • 80 ml sinaasappelsap
  • snufje zout

Voor de ganache

  • 250 gr pure chocola
  • 250 ml slagroom
  •  

  • Verwarm de oven voor op 190 C en vet je tulband vorm goed in en bestrooi licht met bloem. Klop het overtollige bloem eruit.
  • Doe de eieren, yoghurt en vanille bij elkaar in een kom en meng goed
  • Doe de bloem, cacao poeder, bakpoeder, bakzout en gewone zout samen in een andere kom
  • Doe de boter en de suiker samen in een mengkom en mix dit op medium speed tot luchtig, dit duurt ongeveer 3 minuten. Met de mixer op medium, giet je ei mengsel in de kom in een langzame stroom. Schraap de zijkanten schoon als dit nodig is.
  • Zet de mixer op de laagste stand en voeg het bloemmengsel toe, een halve kop per keer, schraap de zijkanten weer af indien nodig na elke toevoeging.
  • Meng je cranberries, hazelnoten en de sinaasappelsap er door. Overmix het geheel niet. Gemengd is gemengd.
  • Giet het beslag in je klaarstaande tulband vorm en strijk het oppervlak glad met een spatel. Bak de cake in de voorverwarmde oven tot stevig en een houten prikker er schoon uit komt. Dit duurt ongeveer 50 minuten in mijn oven.
  • Laat 5 minuten afkoelen voor je hem stort op een cakerek en hier verder af laat koelen.
  • Maak je ganache door de room te verhitten tot net onder het kookpunt. Giet over de gehakte chocola en roer tot alles is gesmolten. Laat afkoelen en indikken voor je het over de cake giet. Snij in plakken en serveer!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.