Red velvet cupcakes
Deze red velvet cupcakes met witte chocolade botercreme is echt zoooo lekker. Heel eenvoudig om te maken en perfect voor Valentijnsdag of een verjaardag.
Red velvet cupcakes met witte chocolade botercreme
Het grappige aan deze red velvet cupcakes is dat ze in Frankrijk zijn gemaakt. Ja, dat klopt. Ik was op bezoek bij een vriendin die ongeveer een jaar geleden naar Frankrijk is verhuisd en we besloten dat we ook wat recepten wilden maken. Gelukkig had ik een heel schattig appartement met een heel goed uitgeruste keuken en dus gingen we aan de slag om deze heerlijke red velvet cupcakes te maken (en nog een paar andere recepten die ik binnenkort zal delen) We wilden een Valentijnsrecept maken en hoewel je deze red velvet cupcakes absoluut het hele jaar door kunt eten, maakt de kleur ze perfect voor Valentijn.
Wat heb je nodig voor deze cupcakes:
- karnemelk
- boter
- suiker
- bloem voor alle doeleinden
- rode voedselkleurstof
- zuiveringszout
- ongezoet cacaopoeder
- theelepel vanille-extract
- een ei
- neutrale olie
Voor de botercrème heb je roomboter (ongezouten), poedersuiker en witte chocolade nodig.
Behalve dat heb je ook een aantal kommen en een elektrische mixer of keukenmachine, een spuitzak en een rooster nodig. Dat laatste is geen absolute noodzaak, maar het helpt bij het afkoelen van de cupcakes.
Maken van het beslag
Het maken van het cupcakebeslag is eenvoudig en werkt ongeveer hetzelfde als bij andere cupcakes. Je klopt de boter en suiker samen tot het licht en romig is. Je voegt het ene ei toe en klopt het erdoor. Voeg het vanille-extract, de olie en de kleurstof toe en klop het erdoor. In een andere kleine kom voeg je de droge ingrediënten; bloem, baking soda, zout en cacaopoeder toe en klop dit erdoor. Meng het karnemelk- en bloemmengsel door het botermengsel en wissel af tot het klaar is. Meng niet te lang. Schraap halverwege de zijkanten van de kom (indien je een machine gebruikt) om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is.
De red velvet cupcakes bakken
Nu is het tijd om het beslag te verdelen over de cupcake vormpjes. Ik plaats de papiertjes in een muffinblik en bak ze ongeveer 18 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Laat ze volledig afkoelen op een rooster voordat je het witte chocoladeglazuur erop spuit.
Witte chocolade botercrème
Voor het maken van de botercrème kun je witte chocoladedruppels gebruiken of een reep witte chocola en deze au bain marie smelten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de ongezouten boter en de poedersuiker met de vanille tot een luchtige botercrème. Dit duurt ongeveer 10 minuten en gaat het makkelijkst met een keukenmachine.
Met een gewone mixer kan het natuurlijk ook, maar die moet je dan 10 minuten vasthouden. Dat is mogelijk maar redelijk lang. Wel belangrijk om deze stap niet over te slaan en ook niet halverwege te denken dat het wel goed is. Het succes hangt echt af van lang genoeg blijven kloppen. Eenmaal opgeklopt voeg je de afgekoelde gesmolten witte chocolade toe.
Doe nu de botercrème in een spuitzak en spuit mooie toeven op de bovenkant van de cupcakes.
Snijd de toppen
Om de mooiste swirls te maken is het het makkelijkst als de cupcake plat is aan de bovenkant. Ze kunnen gerezen zijn in de oven, maar je kunt het bovenste gedeelte eraf snijden zodat het makkelijker is om de swirls erop te spuiten. Bovendien heb je een deel van de kruimels nodig om de swirls te versieren.
De red velvet cupcakes zijn natuurlijk perfect om te serveren met Valentijnsdag maar doen het goed op elk feestje!
Kan ik de cupcakes van tevoren bakken?
Ja, je kunt de cupcakes al van tevoren bakken en een paar dagen in een luchtdichte verpakking bewaren. De botercrème is ook goed houdbaar. Je kunt ze één of twee dagen in de koelkast bewaren. Houd er wel rekening mee dat het glazuur wat steviger wordt als je het in de koelkast bewaart, omdat de boter en chocolade dan weer opstijven. Je kunt ze dus het beste op kamertemperatuur laten komen voordat je ze serveert als je ze in de koelkast hebt bewaard. Of bewaar de cupcakes en maak de botercrème op het laatste moment.
Red velvet cupcakes
Materiaal
Ingrediënten
Botercreme met witte chocola
- 150 gr witte chocola
- 250 gr roomboter ongezouten, op kamertemperatuur
- 75 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Klop de boter en de suiker samen tot een romig geheel. Voeg het ei toe en klop even door.
- Voeg de vanille, olie en de kleurstof toe aan de boter en klopt door.
- Meng in een aparte kom de bloem, baking soda, zout en cacao door elkaar.
- Voeg nu in gedeeltes om en om de karnemelk en je bloemmengsel toe tot alles gemengd is. Meng niet te lang.
- Verdeel het beslag over 12 cupcake papiertjes en bak in de voorverwarmde oven voor 18-20 minuten of tot gaar en een prikker er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen voor je de botercreme erop spuit.
Botercreme met witte chocola
- Breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain marie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop nu de boter, poedersuiker en de vanille bij elkaar tot een romige en luchtige botercreme. Dit duurt ongeveer 10 minuten dus handigste in een keukenmachine. Maar met een mixer kan het natuurlijk ook.
- Klop hier nu de afgekoelde en gesmolten witte chocola doorheen. Doe de botercreme in een spuitzak en maak er mooie toeven van op de afgekoelde cupcakes. Verkruimel er wat red velvet kruimels overheen ter decoratie.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.