Eerst even een waarschuwing: want deze kerstboomstam is echt zo waanzinnig lekker! Een absolute winnaar als je het mij vraagt wat betreft smaak maar ook qua looks sla je met deze kerstboomstam zeker geen flater aan de kersttafel. Hoe je het maakt lees je hieronder. Het is even een beetje een uitdaging maar het is meer dan de moeite waard!

Kerstboomstam

Daring Kitchen nr. 4 – Kerstboomstam of Buche de Noel

Het is natuurlijk weer de jaarlijks terugkerende Daring kitchen kerstchallenge. Vorig jaar ging iedereen massaal aan de slag met het koekhuisje, wat zo ontzettend leuk was om te zien. Dit keer koos ik voor een kerstboomstam. Minder ingewikkeld dan een koekhuisje, maar nog best wel een beetje een uitdaging.

Het oorspronkelijke recept komt van Jamie Oliver, maar ik maakte hem dit keer wat eenvoudiger. Jamie ging aan de slag met het zelf maken van een hazelnootspread voor de vulling. En hoewel dat ongetwijfeld lekkerder is, leek het mij vooral heel handig – en een stuk sneller – om in plaats daarvan te gaan voor Nutella. Dat is tenslotte ook hazelnootspread leek me. Stuk goedkoper ook want je hebt nogal wat hazelnoten nodig om die spread te maken. Maar denk je van; ik wil het origineel? Dan vind je hier het oorspronkelijke recept van Jamie.

Kerstboomstam

Maken van de kerstboomstam

Zoals eigenlijk elke keer maakte ik ook deze Daring kitchen challenge weer met Charlotte. Vooral ook omdat het leuk is om samen te bakken en te koken en zeker met dit soort challenges is een tweede paar handen echt wel heel handig. Niet dat je dit niet in je eentje kunt doen hoor. Duurt het hooguit wat langer.

Aandachtspuntjes

Om de kerstboomstam te maken hou je het liefst een paar uur aan. Die heb je niet actief nodig, maar je wilt de boomstam wel af en toe koelen zodat het stevig genoeg is. Plus hou er rekening mee dat de cake goed moet afkoelen na het bakken. Ik heb niet getimed hoe lang dat duurde omdat we ook nog wat anders aan het doen waren maar hou toch wel een uur minimaal aan.

Ga je de kerstboomstam warm vullen dan loopt alles er zo weer uit. Plus dat komt de slagroom vast ook niet ten goede.

Het maken is vrij eenvoudig eigenlijk; je maakt een cakebeslag en dat bak je in een plat bakblik van zo’n 25 x 35 cm. Strijk het mooi glad voor het de oven in gaat en bak het voor een minuutje of 8 a 10. Het heeft niet lang nodig omdat het beslag zo glad is.

Nog heet

Voor het rollen van de kerstboomstam moet de cake nog heet zijn. Zorg dus dat je het meteen uit de oven oprolt met een stuk bakpapier ertussen zodat de cake niet aan zichzelf gaat plakken. Dit is essentieel voor een goed resultaat. Het plakt alsnog wel een klein beetje aan het bakpapier maar als het voorzichtig weer loshaalt gaat dat prima.

Laat het nu opgerolt volledig afkoelen terwijl je de botercreme maakt. Dan kan die ook een beetje afkoelen en opstijven. Laat die echter niet te hard worden want dan is het verdelen lastig.

Kerstboomstam

Zoals gezegd gebruik ik Nutella voor de vulling. Als je op de site van Jamie kijkt dan zul je zien dat hij meerdere versie van dit recept heeft en elke keer een andere vulling gebruikt. Dus ben je op zoek naar variatie dan is een kijkje daar zeker een goed idee.

Als je de cake vult en dan opnieuw oprolt rol je ook wel een beetje van de vulling weg maar dat komt op zich allemaal goed. Niet te hard drukken is dan sowieso een goed idee.

Besmeer de kerstboomstam vervolgens met de botercreme en maak er met een vork of een mes een patroon in wat een beetje lijkt op een boomstam. Het komt uiteindelijk natuurlijk niet zo nauw en aan de smaak doet het niets af.

Versier eventueel met nog wat nootjes, poedersuiker of geraspte kokos naar wens.

Bewaar de kerstboomstam tot gebruik in de koeling. En geloof me; dit is zo onwaarschijnlijk lekker! Wij konden er niet vanaf blijven.

Ben je op zoek naar de vorige challenges van de Daring Kitchen? Check dan het koekhuisje, de macarons of de couronne. Wil je de volgende keer ook meedoen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Kerstboomstam

Kerstboomstam of Buche de Noel

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenKerst

45 minuten plus wachttijd
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
Wachttijd1 uur
totaal 2 uur

8 personen

Materiaal

  • Bakblik 30 x 25 cm

Ingrediënten

Cake

  • 4 grote eieren
  • 75 gr poedersuiker
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 tl vanille pasta

Vulling

  • 1 pot Nutella
  • 300 ml slagroom
  • 1 el poedersuiker
  • 2 mandarijn rasp

Botercreme

  • 150 gr donkere chocola 70%
  • 150 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker

Topping

  • Poedersuiker
  • Kokosrasp

  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat van 25 x 35 cm met bakpapier.
  • Om de cake te maken splits je eerst de eieren. Daarna klop je de eiwitten tot stijven pieken met een snufje zeezout. Klop het poedersuiker er geleidelijk doorheen en voeg dan een voor een de eidooiers toe tot het geheel heel bleek en licht wordt. Zeef de zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder erdoor, voeg de vanille toe en vouw alles dan samen met een ijzeren lepel zodat je zoveel mogelijk lucht in het beslag houdt.
  • Schep het beslag in de klaarstaande bakvorm, verdeel het dan rustig en gelijk. Bak de cake voor ongeveer 8-10 minuten of tot de cake gaar is en terugveert als je erop drukt.
  • Terwijl de cake nog heet en zacht is leg je het op een groot stuk vetvrij bakpapier (35 x 45 cm) op een plat oppervlak. Verwijder het gebakken stuk bakpapier.
  • Terwijl je de lange kant voor je hebt vouw je de cake op met het papier ertussen. Terwijl het afkoelt voorkom je zo dat de cake tegen zichzelf gaat plakken. Laat volledig afkoelen.
  • Voor de vulling, klop je de slagroom met het poedersuiker tot zachte pieken.
  • Om de cake in elkaar te zetten rol je de cake uit op een glad oppervlak en je verwijdert het bakpapier.
  • Verdeel de Nutella helemaal over de plak cake. Tot de randen aan toe en herhaal dit met de room.
  • Rasp de mandarijn erboven. Rol de chocoladerol weer op (zonder het papier er tussen dit keer) en leg weer in de koelkast.
  • In de tussentijd maak je je botercreme. Smelt de chocola au bain-marie, haal van de pan af en laat afkoelen.
  • Klop de boter in een keukenmachine tot bleek en terwijl de mixer draait voeg je langzaam de poedersuiker en gesmolten chocola toe. Laat het geheel iets afkoelen zodat het niet te dun is. Indien nodig kan dit nog even in de koeling.
  • Haal je boomstam uit de koelkast en snij ongeveer een kwart eraf in een hoek. Dat wordt je tak. Plaats het op je serveerschaal of plank zoals op de foto en gebruik een beetje botercreme om de tak op zijn plaats te houden.
  • Verdeel nu de botercreme over de hele boomstam en gebruik een vork om het te decoreren.
  • Je kunt je boomstam nu decoreren met kokosrasp, poedersuiker of gehakte nootjes of je kunt hem naturel houden.

Notities

Tips:
Je kunt de cake een dag of twee van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte container tot je klaar bent om te decoreren. Eenmaal in elkaar gezet kun je het 2 dagen in de koeling bewaren.
Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en in plaats van de hazelnootspread zelf te maken kiezen voor het gebruiken van een pot Nutella.
Van de overgebleven hazelnootspread kun je ook truffles maken. Hiervoor neem je elke keer met een lepeltje een schepje van het mengsel en je rolt dit door kokosrasp, cacaopoeder, gehakte noten, chocolade hagel of wat je maar lekker vindt. Decoreer dan nog met wat gesmolten witte chocola als je dat wilt en je hebt een superlekker kerstkadootje.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 760kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwit: 8g | Vet: 49g | Verzadigd vet: 34g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 1g | Cholesterol: 174mg | Natrium: 199mg | Kalium: 337mg | Vezels: 4g | Suiker: 62g | Vitamine A: 1290IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 98mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.