Zelf macarons maken

Zelf macarons maken

Voor de tweede uitdaging van de Daring Kitchen had ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om weer eens macarons te maken. Mijn allereerste poging tot het maken van dit bijzondere koekje mislukte dramatisch. En het duurde een paar pogingen voor ik het voor elkaar kreeg om een mooie macaron te maken. Met een goed voetje.

Blijkbaar is het ook een kunst die je net zo snel weer verleerd want eh… nou ja helemaal top zijn ze niet zoals je ziet….

De ongevulde macarons
Net gebakken maar nog ongevuld

Ok poging

Eerlijk gezegd vond ik het best nog wel een ok poging. Mijn allereerste macarons – tig jaar geleden – kon je namelijk niet eens van het bakpapier afhalen. Ze waren zo plat als een dubbeltje, hol en ook niet lekker. Deze roze hebben wel een soort van gek voetje. En ze gingen makkelijk van het papier af en… ze smaakten zoals een macaron hoort te smaken dus in dat opzicht was het nog zo slecht niet.

Net als de vorige keer tijdens het maken van het koekhuisje was ik met Charlotte samen. Het begon eigenlijk allemaal heel goed. Beslag ging goed, het bleef mooi op zijn plek toen het eenmaal gespoten was en toen we in de oven zaten te gluren zag het er naar uit dat ze geweldig zouden worden.

Macarons maken

Niet helemaal geweldig

Qua looks zijn ze dus niet helemaal geworden wat we ervan gehoopt hadden. Maar uiteindelijk gaat het om de smaak en die was fantastisch. Echt!

We hadden ook totaal niet nagedacht over de vulling (lekker slim) dus we hadden ineens macarons maar geen vulling. En geen zin om weer naar de supermarkt te gaan. Gelukkig had ik nog een blikje dulce de leche in de koeling staan en dat bleek een gouden combi. Echt zo lekker! Wel een tikkie aan de zoete kant, wat mede door de dulce de leche kwam maar onze eerste poging om zelf macarons te maken was toch best aardig gelukt.

We hebben onderstaand recept gebruikt. Je hebt overigens voor het macarons maken twee methodes; de Italiaanse met warme suikersiroop om de meringue te maken en de Franse (koude) methode die we hieronder hebben gebruikt.

We vulden ze heel eenvoudig met homemade dulce de leche.

Zelf macarons maken
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Zelf macarons maken

De illusteren Franse koekjes… Die bedriegelijk simpel lijken maar dat echt niet zijn!
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
wachttijd: 30 minuten
Porties: 30 macarons

Ingrediënten

 • 90 gram eiwit ongeveer van 3 eieren
 • 30 gram kristal suiker
 • 200 gram poedersuiker
 • 110 gram amandelmeel

Instructies

 • Voor het eiwit is het het beste als je de eieren de dag voor je ze gaat gebruiken al splitst en bewaar deze in een bakje op kamertemperatuur (dek wel af) Je kunt ze ook nog ouder gebruiken (dit schijnt het makkelijker te maken om de macarons goed te krijgen) In dat geval is het beter om ze in de koeling te bewaren.
 • In een Kitchen Aid of vergelijkbaar klop je de eiwitten tot een schuim. Voeg hier geleidelijk de suiker aan toe tot je een glanzend eiwit hebt. Klop het niet te lang want dan wordt het droog.
 • Zeef je amandelmeel om klontjes te verwijderen. Voeg poedersuiker en amandelmeel samen en haal dit eventueel samen nog een keer door een zeef.
 • Vouw het mengsel voorzichtig door je eiwit tot je een mengsel hebt dat vloeit zoals lava en dikke linten maakt. Niet meer dan 50 keer omvouwen!
 • Test op een bord. Als de top afvlakt zonder dat je er iets aan hoeft te doen is je beslag goed. Blijft het een beetje omhoog staan dan vouw je het nog een paar keer om.
 • Vul een spuitzak met gladde punt met het beslag en spuit hiermee kleine rondjes van ongeveer 2-5 cm in diameter op bakpapier of een siliconen mat.
 • Laat de macarons staan voor ongeveer 30 minuten tot een uur tot de bovenkant een beetje uitdroogt.
 • Verwarm de oven voor op 140˚C. Bak ze 15-20 minuten
 • Laat volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier haalt.
Gang: Koek
Keuken: Frans
Trefwoord: macarons

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!