Deze overheerlijke macarons maak je met een vleugje lavendel in zowel de koekjes zelf als in de vanille botercreme vulling.

Lavendel macarons

Lavendel macarons

Macarons… you love them or you hate them… Dit beroemde Franse koekje heeft de naam om moeilijk te zijn om te maken. En ik kan je zeggen – na de nodige mislukte pogingen – dat dat wel een beetje klopt. Als je macarons gaat maken dan wil je dat beroemde ‘voetje’ hebben. Het voetje ontstaat tijdens het bakken. Even afhankelijk van welke methode je gebruikt laat je de opgespoten koekjes ongeveer een half uur staan voor je ze in de oven zet. Daardoor droogt het een klein beetje uit en tijdens het bakken ontstaan dan het karakteristieke voetje wat de macarons zijn beroemde uiterlijk geeft.

Warm of koud

Ga je macarons maken dan zijn er twee methoden; de Franse of de Italiaanse methode. Bij de Franse methode gebruik je de suiker koud, maar bij de Italiaanse gebruik je de suiker vloeibaar. Ik vind dat smelten van die suiker allemaal gedoe dus mijn voorkeur gaat altijd uit naar de Franse methode, maar volgens de kenners is de Italiaanse eigenlijk beter. Dat schijnt een beter resultaat te geven. Ik kan het je niet vertellen maar uiteindelijk is de Franse methode bij mij ook gelukt.

Overigens lukt het niet altijd want de meest recente poging om macarons te maken zag er lang niet zo goed uit als deze lavendel macarons.

Lavendel macarons

Omvouwen

Een van de belangrijkste punten van een goede macaron is de hoeveelheid slagen die je maakt met het beslag. Het magische nummer zou zo rond de 50 slagen moeten liggen maar uiteindelijk komt het neer op de juiste consistentie van het beslag voor je lavendel macarons. Heeft je beslag de juiste dikte dan kun je de macarons gaan spuiten.

Het helpt als je van tevoren cirkeltjes op je bakpapier maakt (niet aan de kant waar je daadwerkelijk spuit maar aan de andere kant. Op die manier voorkom je dat er potlood of pen op je koekjes komt) zodat alle koekjes zo veel mogelijk dezelfde maat hebben. Dat maakt het straks na het vullen mooier om te zien.

Vlakt je beslag vanzelf af zonder dat je er iets aan hoeft te doen dan is je beslag goed. Blijft de punt omhoog staan dan helpt het om het nog een paar keer te vouwen. Maar let op dat je het niet te vaak vouwt want het moet niet te vloeibaar worden natuurlijk. Dan krijg je hopeloos platte exemplaren.

Lavendel macarons

Botercreme

Voor het maken van de botercreme en voor de macarons zelf heb je lavendelsuiker nodig. Dat kun je wellicht kant- en klaar kopen maar het is ook makkelijk om zelf te maken. Hiervoor neem je fijne kristalsuiker en je voegt hier wat lavendel aan toe. Laat dit ongeveer een week staan zodat de smaken in kunnen trekken. Draai het daarna in een keukenmachine fijn zodat de suiker gelijkmatig is verdeeld met de lavendel. Dit gebruik je voor het beslag en voor je botercreme.

Ben je fan van lavendel? Probeer dan ook eens de lavendelbrownies.

Lavendel macarons

Lavendel macarons

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenFranse keuken

Macarons zijn misschien niet de makkelijkste koekjes om te maken maar als je de slag eenmaal te pakken hebt zijn ze heerlijk!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

20 koekjes

Ingrediënten

Voor de macarons

 • 90 gram eiwit ongeveer van 3 eieren
 • 30 gram kristal suiker
 • 200 gram poedersuiker
 • 110 gram amandelmeel of hele amandelen zonder vel
 • 2 el lavendelsuiker

Violet en vanille botercreme

 • 100 gram suiker
 • 2 grote eiwitten
 • 170 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 1 el lavendelsuiker + 1 el water
 • 1 vanilleboon opengespleten en merg eruit gehaald

 • Voor het eiwit is het het beste als je de eieren de dag voor je ze gaat gebruiken al splitst en bewaar deze in een bakje op kamertemperatuur (dek wel af) Je kunt ze ook nog ouder gebruiken (dit schijnt het makkelijker te maken om de macarons goed te krijgen) In dat geval is het beter om ze in de koeling te bewaren.
 • In een kitchenaid of vergelijkbaar klop je de eiwitten tot een schuim. Voeg hier geleidelijk de suiker aan toe tot je een glanzend eiwit hebt. Klop het niet te lang want dan wordt het droog. Doe de amandelen in een keukenmachine en draai tot het glad is. Niet te lang want je wilt geen amandelboter! Gebruik je amandelmeel haal het dan in ieder geval door een zeef om te zorgen dat er niet teveel klontjes in zitten. Voeg het mengsel toe aan het eiwit en vouw het voorzichtig door totdat je een beslag hebt dat vloeit zoals lava en dikke linten maakt. Je zal niet meer dan vijftig keer omvouwen nodig hebben.
 • Test een klein beetje op een bord; als de top afvlakt zonder dat je er iets aan hoeft te doen is je beslag goed. Blijft het een beetje omhoog staan vouw dan nog een paar keer om.
 • Vul een deegzak met een gladde punt met het beslag en spuit hiermee kleine rondjes van ongeveer 2-5 cm in diamater op bakpapier of een siliconen mat. Besprenkel met de lavendelsuiker. Verwarm de oven voor op 140˚ C.
 • Laat de macarons staan voor ongeveer 30 minuten tot een uur tot de bovenkant een beetje uitdroogt en bak ze dan 15 tot 20 minuten afhankelijk van de maat.
 • Laat volledig afkoelen. Als je problemen hebt om de macarons los te krijgen van het bakpapier kun je een paar druppels water onder het bakpapier doen terwijl het nog een beetje warm is en de macarons zouden in theorie makkelijker los moeten komen. Laat het echter niet zitten want dan wordt het soppig. Als je de macarons niet meteen gebruikt doe ze dan in een luchtdichte bak en laat buiten de koeling staan. Je kunt ze een paar dagen gebruiken.
 • Om ze te vullen doe je een theelepel van de vulling op een helft en draai je de tweede helft erop.
 • Voor de botercreme doe je de suiker en eiwitten in een grote hittebestendige kom en zet deze au bain mairie op een pannetje met zacht kokend water en terwijl je continue klopt laat je het heet worden ongeveer 3 minuten. De suiker moet opgelost zijn en het mengsel een beetje op marshmallow creme lijken. Giet het mengsel in een standmixer en klop op medium snelheid tot het volledig is afgekoeld en een dikke glanzende meringue is geworden, ongeveer 5 minuten. Voeg de boter toe, een eetlepel tegelijk en klop tot het glad is. Zodra alle boter is toegevoegd klop je het op medium snelheid tot het dik is en heel glad.
 • Voor de lavendelbotercreme doe je de suiker met het water even in de magnetron voor 30 tot 45 seconden. Laat volledig afkoelen voor je het door de botercreme doet. Vul de macarons!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.