Simone's Kitchen

Lavendel macarons

Lavendel macarons | simoneskitchen.nl

Ja hoor…. ik denk het is toch bijna kerst, dan kan ik ook wel eens een keertje een leuk lastig receptje neer zetten.. Hahaha… Nou ja, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik deze beauties maakte in 2009. En na een stuk of wat vreselijk mislukte macarons. De een was nog hopelozer als de ander. Wel lekker hoor allemaal maar in het kader van ‘het oog wil ook wat’ een duidelijke mislukkig. Mijn eerste batch macarons hadden geen voetje, waren zo plat als een dubbeltje en ook nog eens hol van binnen (don’t ask… Ik heb geen idee wat ik fout had gedaan!)

Lavendel macarons | simoneskitchen.nl

Maar soms dan moet ik en dan zal ik het toch voor elkaar krijgen en uiteindelijk – na een stuk of drie mislukkingen – kwamen deze beauties naar voren. Ik had menig mailtje gewisseld met de konining der macarons; Helene van Tartelette en door haar goede adviezen had ik eindelijk die zo fel begeerde voetjes… Zucht… En het stomme is; op het moment dat ik die ene perfecte batch had gemaakt, was de noodzaak er ook ‘vanaf’ en heb ik ze dus niet meer gemaakt (nou ja dat is niet helemaal waar, met uitzondering van een workshop macaron maken bij Poptasi een paar jaar geleden en nog een patisserie workshop waar we ook macarons maakten)

Lavendel macarons | simoneskitchen.nl

Als het aankomt op het maken van macarons zijn er twee methodes; de koude en de warme methode (ook wel de Franse en de Italiaanse genoemd). Dat koud en warm slaat dan vooral op de suiker. Ik ben van de makkelijke en ga dus meestal voor de koude maar ik heb me inmiddels laten vertellen door de mensen die er verstand van hebben dat de Italiaanse een stabieler resultaat geeft.

Probeer ook eens deze lekkere citroen mascarpone macarons!

Lavendel macarons | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Lavendel macarons

Ingrediënten

Voor de macarons

  • 90 gram eiwit ongeveer van 3 eieren
  • 30 gram kristal suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelmeel of hele amandelen zonder vel
  • 2 el suiker lavendelsuiker

Violet en vanille botercreme

  • 100 gram suiker
  • 2 grote eiwitten
  • 170 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 el lavendelsuiker + 1 el water
  • 1 vanilleboon opengespleten en merg eruit gehaald

Instructies

  • Voor het eiwit is het het beste als je de eieren de dag voor je ze gaat gebruiken al splitst en bewaar deze in een bakje op kamertemperatuur (dek wel af) Je kunt ze ook nog ouder gebruiken (dit schijnt het makkelijker te maken om de macarons goed te krijgen) In dat geval is het beter om ze in de koeling te bewaren.
  • In een kitchenaid of vergelijkbaar klop je de eiwitten tot een schuim. Voeg hier geleidelijk de suiker aan toe tot je een glanzend eiwit hebt. Klop het niet te lang want dan wordt het droog. Doe de amandelen in een keukenmachine en draai tot het glad is. Niet te lang want je wilt geen amandelboter! Gebruik je amandelmeel haal het dan in ieder geval door een zeef om te zorgen dat er niet teveel klontjes in zitten. Voeg het mengsel toe aan het eiwit en vouw het voorzichtig door totdat je een beslag hebt dat vloeit zoals lava en dikke linten maakt. Je zal niet meer dan vijftig keer omvouwen nodig hebben.
  • Test een klein beetje op een bord; als de top afvlakt zonder dat je er iets aan hoeft te doen is je beslag goed. Blijft het een beetje omhoog staan vouw dan nog een paar keer om.
  • Vul een deegzak met een gladde punt met het beslag en spuit hiermee kleine rondjes van ongeveer 2-5 cm in diemater op bakpapier of een siliconen mat. Besprenkel met de lavendelsuiker. Verwarm de oven voor op 140 C.
  • Laat de macarons staan voor ongeveer 30 minuten tot een uur tot de bovenkant een beetje uitdroogt en bak ze dan 15 tot 20 minuten afhankelijk van de maat.
  • Laat volledig afkoelen. Als je problemen hebt om de macarons los te krijgen van het bakpapier kun je een paar druppels water onder het bakpapier doen terwijl het nog een beetje warm is en de macarons zouden in theorie makkelijker los moeten komen. Laat het echter niet zitten want dan wordt het soppig. Als je de macarons niet meteen gebruikt doe ze dan in een luchtdichte bak en laat buiten de koeling staan. Je kunt ze een paar dagen gebruiken.
  • Om ze te vullen doe je een theelepel van de vulling op een helft en draai je de tweede helft erop.
  • Voor de botercreme doe je de suiker en eiwitten in een grote hittebestendige kom en zet deze au bain mairie op een pannetje met zacht kokend water en terwijl je continue klopt laat je het heet worden ongeveer 3 minuten. De suiker moet opgelost zijn en het mengsel een beetje op marshmallow creme lijken. Giet het mengsel in een standmixer en klop op medium snelheid tot het volledig is afgekoeld en een dikke glanzende meringue is geworden, ongeveer 5 minuten. Voeg de boter toe, een eetlepel tegelijk en klop tot het glad is. Zodra alle boter is toegevoegd klop je het op medium snelheid tot het dik is en heel glad.
  • Voor de lavendelbotercreme doe je de suiker met het water even in de magnetron voor 30 tot 45 seconden. Laat volledig afkoelen voor je het door de botercreme doet. Vul de macarons!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.