Lavendel brownies
Lavendel is misschien niet het meest voor de hand liggende ingredient als je brownies gaat maken, maar deze lavendel brownies zijn verrassend en weer eens iets heel anders.
Lavendel brownies
Deze lavendel brownies waren ooit het onderwerp van een van de allereerste shoots die Alexandra en ik ooit hadden. Ons thema was iets met kleur en eten in diezelfde kleur. Vandaar dat paars overal. Het was toen best leuk… Inmiddels denk ik daar anders over, maar goed het gaat tenslotte om deze lavendel brownies.
Lavendel is typisch zo’n ingredient waar je compleet de boot mee kunt missen. De smaak kan namelijk heel snel overheersen. Wees er dus niet al te scheutig mee. Ik moet zeggen dat ik bij de eerste hap van deze lavendel brownies ook even op mijn hoofd moest krabben. Want het is wel even wennen.
Met mate
In het oorspronkelijke recept voor de brownies ging 25 gr gedroogde lavendel. Dat is behoorlijk veel. Ik vond het net even te heftig dus heb de hoeveelheid hier gehalveerd naar iets meer dan 10 gram. Uiteraard kun je het zelf uitproberen en meer of minder toevoegen al naar gelang je smaak. Maar teveel en je denkt dat je een wc blokje aan het eten bent. Dat is niet wat je wilt denk ik.
Kun je elke soort lavendel gebruiken?
Nee, hoewel lavendel technisch gezien allemaal gegeten kan worden smaakt niet elke lavendel lekker. Je moet dus op zoek naar lavendel die gemaakt is voor gebruik in de keuken. Dat staat normaal gesproken op de verpakking als je gedroogde bloemetjes koopt. Gebruik dus niet de geparfumeerde versie van lavendel uit je potpourri!!
Heb je zelf lavendel in de tuin staan dan moet je op zoek gaan naar Lavendula angustifolia. Dat is de meest algemene soort en die is geschikt om te eten. Je kunt de bloemetjes in dat geval ook vers verwerken.
Lavendelsuiker
De afgebakken lavendel brownies kun je vervolgens ook serveren met wat extra lavendelsuiker over de bovenkant gestrooid. Dit is heel eenvoudig om te maken door de suiker te mengen met de gedroogde lavendelbloemetjes. Laat het minimaal een week staan zodat de smaken kunnen intrekken. Je kunt er natuurlijk ook wat verse lavendelbloemetjes bij serveren voor de looks.
Lavendel leent zich ook heel goed om te laten trekken. Je kunt de slagroom die je eventueel bij de brownies serveert laten trekken met wat lavendelbloemetjes voor je het gaat kloppen.
Lavendel brownies
Ingrediënten
- 120 gr pure chocola van goede kwaliteit
- 90 gr boter
- 2 eieren
- 200 gr suiker
- 15 gr lavendel gedroogd
- 90 gr bloem
- 50 gr amandelen grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ C. Vet een brownie vorm licht in en bekleed met bakpapier (ook licht invetten). Smelt de chocola met de boter au bain marie en laat even afkoelen.
- Stamp de lavendelbloempjes met een deel van de suiker samen in een vijzel en vermeng het met de rest van de suiker. Zorg dat de bloemen echt goed verpulverd zijn. Je wilt geen stuk lavendel in je mond.
- Voeg losgeklopte eieren, suikermengsel en bloem toe aan het chocolademengsel. Meng snel goed door elkaar. Schep de noten erdoor. Schep beslag in de vorm en bak ongeveer 30 minuten in de oven.
- Laat even in de vorm afkoelen voor je de cake uit de vorm op een rooster stort. Laat volledig afkoelen voor serveren.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Brownies, een nieuw design en Koninginnedag | Simone's Kitchen
Ik kook net ontzettend veel met lavendel.
Zowel in desserts als in hoofdgerechten. Een favoriet hier thuis is lavendelzout. Heerlijk op witte vis of in een zuiders stoofpotje!
En een absolute topper waar ik niet zonder kan leven is lavendellikeur. Helemaal niets wc gehalte, maar een heerlijke digestief!
Lavendellikeur… Kijk daar heb ik nou nog nooit van gehoord. Ik had wel al eerder lavendel gebruikt bij het maken van macarons maar dus nog nooit in een hartig gerecht… Interessant!
Hmm, dat wc-gehalte zou ik ook last van hebben, denk ik. Maar wie weet probeer ik ze toch een keertje, klinkt wel spannend 😉
Ik heb trouwens een blogje geschreven over ons Londen avontuur, dus als je nog op zoek bent naar tips 😉
O leuk Hiske! Ga ik meteen even bekijken!