Lavendel is misschien niet het meest voor de hand liggende ingredient als je brownies gaat maken, maar deze lavendel brownies zijn verrassend en weer eens iets heel anders.

Lavendel brownies
Lavendel brownies

Lavendel brownies

Deze lavendel brownies waren ooit het onderwerp van een van de allereerste shoots die Alexandra en ik ooit hadden. Ons thema was iets met kleur en eten in diezelfde kleur. Vandaar dat paars overal. Het was toen best leuk… Inmiddels denk ik daar anders over, maar goed het gaat tenslotte om deze lavendel brownies.

Lavendel is typisch zo’n ingredient waar je compleet de boot mee kunt missen. De smaak kan namelijk heel snel overheersen. Wees er dus niet al te scheutig mee. Ik moet zeggen dat ik bij de eerste hap van deze lavendel brownies ook even op mijn hoofd moest krabben. Want het is wel even wennen.

Lavendel brownies

Met mate

In het oorspronkelijke recept voor de brownies ging 25 gr gedroogde lavendel. Dat is behoorlijk veel. Ik vond het net even te heftig dus heb de hoeveelheid hier gehalveerd naar iets meer dan 10 gram. Uiteraard kun je het zelf uitproberen en meer of minder toevoegen al naar gelang je smaak. Maar teveel en je denkt dat je een wc blokje aan het eten bent. Dat is niet wat je wilt denk ik.

Kun je elke soort lavendel gebruiken?

Nee, hoewel lavendel technisch gezien allemaal gegeten kan worden smaakt niet elke lavendel lekker. Je moet dus op zoek naar lavendel die gemaakt is voor gebruik in de keuken. Dat staat normaal gesproken op de verpakking als je gedroogde bloemetjes koopt. Gebruik dus niet de geparfumeerde versie van lavendel uit je potpourri!!

Heb je zelf lavendel in de tuin staan dan moet je op zoek gaan naar Lavendula angustifolia. Dat is de meest algemene soort en die is geschikt om te eten. Je kunt de bloemetjes in dat geval ook vers verwerken.

Lavendel brownies

Lavendelsuiker

De afgebakken lavendel brownies kun je vervolgens ook serveren met wat extra lavendelsuiker over de bovenkant gestrooid. Dit is heel eenvoudig om te maken door de suiker te mengen met de gedroogde lavendelbloemetjes. Laat het minimaal een week staan zodat de smaken kunnen intrekken. Je kunt er natuurlijk ook wat verse lavendelbloemetjes bij serveren voor de looks.

Lavendel leent zich ook heel goed om te laten trekken. Je kunt de slagroom die je eventueel bij de brownies serveert laten trekken met wat lavendelbloemetjes voor je het gaat kloppen.

Lavendel brownies

Lavendel brownies

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

De lavendel in deze brownies maakt dat ze heel verrassend zijn!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

12 personen

Ingrediënten

  • 120 gr pure chocola van goede kwaliteit
  • 90 gr boter
  • 2 eieren
  • 200 gr suiker
  • 15 gr lavendel gedroogd
  • 90 gr bloem
  • 50 gr amandelen grof gehakt

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C. Vet een brownie vorm licht in en bekleed met bakpapier (ook licht invetten). Smelt de chocola met de boter au bain marie en laat even afkoelen.
  • Stamp de lavendelbloempjes met een deel van de suiker samen in een vijzel en vermeng het met de rest van de suiker. Zorg dat de bloemen echt goed verpulverd zijn. Je wilt geen stuk lavendel in je mond.
  • Voeg losgeklopte eieren, suikermengsel en bloem toe aan het chocolademengsel. Meng snel goed door elkaar. Schep de noten erdoor. Schep beslag in de vorm en bak ongeveer 30 minuten in de oven.
  • Laat even in de vorm afkoelen voor je de cake uit de vorm op een rooster stort. Laat volledig afkoelen voor serveren.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 232kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwit: 3g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 43mg | Natrium: 61mg | Kalium: 80mg | Vezels: 1g | Suiker: 22g | Vitamine A: 233IU | Vitamine C: 0.3mg | Calcium: 25mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.