Lavendel kennen we natuurlijk allemaal wel als die prachtige plant uit de keuken. Maar wist je dat je ook heel leuk met lavendel kunt koken? Wel zaak om het niet te overdrijven want de smaak kan snel gaan overheersen.

Lavendel

Koken met lavendel

Lavendel is voornamelijk bekend vanwege de olie die uit de mooie, paarse bloemetjes wordt geperst. Deze olie is een belangrijk bestandsdeel in wasmiddelen, zeep en parfums vanwege de aangename bloemengeur. En de bloemetjes worden ook veel in potpourri’s gebruikt.

Ook in de spreekwoordelijke potpourri van de keuken, de Provençaalse kruidenmix vind je de lavendelbloemen terug.

De bloemen worden vers en droog gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld: Kaas, groenteschotels en natuurlijk gebak en bonbons.

Let wel op dat je lavendel altijd maar met mate in je gerechten gebruikt. Het bloemetje kan heel snel de smaak gaan overheersen, waardoor er een zeepsmaak ontstaat.

Kun je elke soort lavendel gebruiken in je eten?

Nee dat is geen goed idee. Er zijn vele soorten op de markt en sommige soorten worden speciaal gekweekt om te verwerken in voeding. Dat is meestal de lavendula angustifolia. Technisch gezien zijn bijna alle soorten lavendel veilig om te eten, maar sommige soorten worden specifiek gekweekt om de geur en zijn daarmee niet meteen geschikt in je voeding.

Is het wel speciaal gekweekt om te eten dan zal dat vermeld worden op de verpakking. Weet je het niet zeker, check het dan voor kopen. Gebruik geen lavendelolie in je eten. Die is niet bedoeld voor consumptie.

Lavendel

Less is more

Wat vooral belangrijk is als je wilt gaan koken of bakken met lavendel, is dat je niet meteen teveel toevoegt. Gedroogde lavendel is drie keer sterker dan verse lavendel. Gebruik je het in gebak of koekjes meng het dan eerst met wat suiker zodat het beter verdeeld. Probeer het gewoon ook eens uit, want – mits subtiel gebruikt – kan het gebak of koekjes echt een hele fijne smaak geven. Check ook eens deze lavendel brownies of de lavendel macarons. Qua hoeveelheid is het vooral een kwestie van uitproberen wat lekker is en wat niet lekker is.

Maak je eigen siroop

Je kunt ook je eigen siroop maken door de lavendel te laten trekken. De siroop kun je vervolgens weer in allerlei gerechten gebruiken. Ook melk kun je gebruiken om de lavendel te laten trekken zodat je subtiel de smaak kunt toevoegen waar je maar wilt.

Verse lavendel

Maak zelf lavendelsuiker

Wil je eens iets anders doen? Maak dan zelf lavendelsuiker. Doe witte suiker en gedroogde lavendelbloemen in een pot die je goed af kunt sluiten (verhouding: 2,5 tot 3 theelepel lavendel op 1 kop suiker) en laat de pot ongeveer drie weken dicht staan. Hierna heb je een heerlijke suiker die de frisse smaak van de lente kan geven aan een kopje thee of de slagroom die je zelf klopt.

Probeer de smaak van lavendel ook zeker eens te combineren met wortelen of tomaat.

Delen is fijn!