De klassieke Franse macaron maar dan met een lekker fris smaakje van de citroen en met een vulling van lemon curd en mascarpone.

Citroen macarons

Citroen macarons

Voor deze macarons wilde ik een lekker frisse smaak hebben. Ik ben zelf absoluut fan van citroen en limoen. Ik vind dat zulke lekkere smaken. Dus het leek me een goed idee om die smaken in deze citroen macarons te verwerken. Nu is het maken van beslag voor macarons wel een ‘dingetje’. Ik heb denk ik net zoveel mislukte als gelukte pogingen gedaan om dit illustere koekje te maken. Ik kan dan ook niet echt zeggen dat ik een expert ben.

Als je naar deze citroen macarons kijkt dan zie je al meteen waar het aan schort. Ik heb namelijk allemaal verschillende formaten. Twee koekjes vinden die op elkaar pasten was dus best een beetje een uitdaging. Maar ja, uiteindelijk gaat het om de smaak en die was echt helemaal prima.

Citroen macarons

Lemon curd mascarpone

Voor de vulling gebruikte ik dit keer een mix van lemon curd en mascarpone. Je kunt overigens ook gewoon alleen de lemon curd gebruiken als je dat wilt maar ik vond de combinatie van dat romige met de lemon curd en de limoenrasp echt heel erg lekker. Maar je kunt het uitproberen met één macaron als je dat wilt. Of voeg meer lemon curd toe dat kan natuurlijk ook. Het is een vrij makkelijke vulling dus er kan weinig fout gaan.

Voor de kleur van de citroen macarons gebruik ik een beetje kleurstof. Om het beslag niet te ‘verpesten’ durfde ik geen citroensap door het beslag te doen, maar wat hele fijne citroenrasp is wel lekker voor het citroen effect.

Overigens zijn macarons van nature glutenvrij. Dus ook ideaal om te maken als je glutenvrije vrienden over de vloer hebt of krijgt. Zorg trouwens wel dat je fijn amandelmeel hebt en zeef het even voor je het verwerkt. Je wilt zo min mogelijk klontjes door je beslag. Voor de kristalsuiker geldt ook dat je de fijnste variant hiervan neemt en klop je eiwit zolang tot alle kristallen zijn opgenomen door het eiwit.

Of probeer eens deze lavendel macarons.

Citroen macarons

Citroen macarons

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenFranse keuken

Deze lekkere frisse citroen macarons hebben een vulling van lemon curd met mascarpone
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

20 macarons

Ingrediënten

VOOR DE MACARONS

  • 90 gram eiwit ongeveer 3 eieren
  • 30 gram kristal suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelmeel
  • 1 citroen rasp
  • 1/2 tl kleurstof geel

Vulling

  • 200 gr mascarpone
  • 2 el lemon curd
  • rasp van 1 limoen

  • Voor het eiwit is het het beste als je de eieren de dag voor je ze gaat gebruiken al splitst en bewaar deze in een bakje op kamertemperatuur (dek wel af) Je kunt ze ook nog ouder gebruiken (dit schijnt het makkelijker te maken om de macarons goed te krijgen) In dat geval is het beter om ze in de koeling te bewaren.
  • In een kitchenaid of vergelijkbaar klop je de eiwitten tot een schuim. Voeg hier geleidelijk de suiker aan toe tot je een glanzend eiwit hebt. Klop het niet te lang want dan wordt het droog. Haal je amandelmeel even door een zeef om te voorkomen dat je klontjes hebt. Voeg ook je citroenrasp toe, maar zorg dat dat ook zo min mogelijk klontert.
    Voeg het mengsel toe aan het eiwit en vouw het voorzichtig door totdat je een beslag hebt dat vloeit zoals lava en dikke linten maakt. Je zal niet meer dan vijftig keer omvouwen nodig hebben.
  • Test een klein beetje op een bord; als de top afvlakt zonder dat je er iets aan hoeft te doen is je beslag goed. Blijft het een beetje omhoog staan vouw dan nog een paar keer om.
  • Vul een deegzak met een gladde punt met het beslag en spuit hiermee kleine rondjes van ongeveer 2-5 cm in diamater op bakpapier of een siliconen mat. Verwarm de oven voor op 140˚ C.
  • Laat de macarons staan voor ongeveer 30 minuten tot een uur tot de bovenkant een beetje uitdroogt en bak ze dan 15 tot 20 minuten afhankelijk van de maat.
  • Laat volledig afkoelen. Als je problemen hebt om de macarons los te krijgen van het bakpapier kun je een paar druppels water onder het bakpapier doen terwijl het nog een beetje warm is en de macarons zouden in theorie makkelijker los moeten komen. Laat het echter niet zitten want dan wordt het soppig. Als je de macarons niet meteen gebruikt doe ze dan in een luchtdichte bak en laat buiten de koeling staan. Je kunt ze een paar dagen gebruiken.

Vulling

  • Voor de vulling meng je de mascarpone met de lemon curd en de limoenrasp. Klop dit even door tot goed gemengd. Vul een spuitzak en vul de ene kant van de macarons met je mascarpone mengsel. De andere macaron leg je er bovenop zodat je een sandwich hebt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 129kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 2g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 3g | Transvet: 0.004g | Cholesterol: 10mg | Natrium: 19mg | Kalium: 8mg | Vezels: 1g | Suiker: 13g | Vitamine A: 140IU | Calcium: 26mg | Ijzer: 0.2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.