aardbeien custardtaartje

Aardbeien custardtaartje

Vorige week had ik onverwacht een extra dagje vrij. Vlak voor het weekend viel er een fotoshoot uit. En stiekem vond ik dat dus eigenlijk helemaal niet zo erg. Niet verder vertellen.

Het is nogal druk geweest de laatste tijd en dan kom ik vaak niet toe aan het maken van een recept voor mijn eigen site. Ik ben in het dagelijks leven zo druk met fotograferen en receptontwikkeling voor anderen dat dat er vaak bij inschiet. Want hoe leuk is het om nergens rekening mee te hoeven houden!

Beleggen van de custardtaartjes

Aardbeienseizoen

Het aardbeienseizoen is natuurlijk officieel geopend en de aardbeien zijn heerlijk. Tijd dus om lekker veel aardbeienrecepten te maken. Ik kocht twee doosjes aardbeien op de markt en ging zitten aan de keukentafel. Het werden twee recepten; een zoete en een hartige. De hartige hou je nog van me tegoed maar de zoete vind je hier: heerlijke aardbeien custardtaartjes!

aardbeien custard taartjes

Beetje lui

Het maken van het deeg voor de bodem is een recept wat ik al jaren gebruik. Werkt altijd en kan aangepast worden voor een hartig taartje of een zoet taartje. Voor de aardbeien custard taartjes gebruikte ik natuurlijk de zoete variant waar wat suiker in de bodem zit.

aardbeien custard taartjes

Custard

Voor het maken van de custard gebruikte ik dit keer een pak custard (lui!) maar wil je de custard ook zelf maken, check dan hier voor het recept van Francesca. Door de custard mengde ik wat lemon curd wat het een heerlijke extra smaak geeft, maar je kunt dat eventueel ook vervangen door wat citroenrasp. Ook lekker.

De aardbeien custard taartjes blijven – helemaal kant en klaar – redelijk lang goed in de koeling. Ik had ze gemaakt ergens in begin van de middag en we aten ze rond een uur of acht ’s avonds. De bodem was nog steeds lekker krokant. Je kunt ze dus goed van tevoren maken voor als je bezoek krijgt.

Ook gek op aardbeien? Hier vind je alle recepten met aardbeien terug. Of check mijn favoriete aardbeien tiramisu.

aardbeien custard taartjes

Aardbeien custard taartje

5 van 1 stem
GangDessert

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 30 minuten
Koeltijd30 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

8 taartjes

Materiaal

  • 6 taartvormpjes met losse bodem anti aanbak is het makkelijkste

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 310 gr bloem
  • 60 gr suiker
  • 225 gr ijskoude boter in blokjes
  • 1/2 tl zout
  • 3 el ijskoud water

Vulling custard

  • 30 gr custardpoeder
  • 30 gr suiker
  • 500 ml melk
  • 2 el lemon curd

Topping

  • 250 gr aardbeien
  • verse basilicum optioneel

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem, suiker en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Custard

  • Voor de custard meng je eerst de suiker en het custardpoeder door elkaar. Hier doe je drie eetlepels van de melk bij en dit roer je goed door tot er geen klontjes meer over zijn.
  • Breng de melk in een pannetje aan de kook en voeg al roerend het custard mengsel toe. Breng weer aan de kook en voeg de lemoncurd hieraan toe. Kook voor ongeveer 3 minuten of tot het ingedikt is.

Deeg bakken

  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Rol je deeg uit tot een dunne lap van ongeveer een halve centimeter dik en bekleed hier de taartvormpjes mee. Ik gebruik altijd de vormpjes met een losse bodem. Dat is het handigste om te lossen.
    Je kunt de vormpjes voor de zekerheid nog invetten met wat olie. Hierop komt dan rechtstreeks het deeg. In elke vorm (op het deeg dus) doe je een stukje bakpapier en hierop komen bakbonen of gebruik gedroogde peulvruchten of rijst om de bodem blind te bakken.
  • Zet in de oven voor 20 minuten, haal het bakpapier eraf en bak nog eens door tot de bodem mooi goudbruin is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Het gaat niet meer in de oven dus moet goed gaar zijn.

In elkaar zetten

  • Giet de custard in de vormpjes en laat dit goed afkoelen en opstijven.
  • Serveer de taartjes met de verse aardbeien en basilicum erover. Ook lekker met slagroom!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 454kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwit: 7g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 15g | Cholesterol: 73mg | Natrium: 400mg | Kalium: 210mg | Vezels: 2g | Suiker: 19g | Vitamine A: 833IU | Vitamine C: 18mg | Calcium: 104mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.